^

Здраве

A
A
A

Недоумение

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Досега мнозина смятат, че объркването е характерна особеност, а не повече. Но в действителност не е така или почти винаги не съвсем.

Особено, ако лицето, което е било задължително и дисциплинирано в близкото минало, е разсеяно.

trusted-source[1], [2]

Епидемиология

По отношение на епидемиологията, която е свързана с разпространението на инфекциозни заболявания, в някои случаи причинява пандемия, до объркване няма нищо общо. Въпреки че има теории, чиято същност: масовата обърканост над глобалните аномалии от естествена или социална природа може да се превърне в паника. Но паниката не е тема за изучаване на медицината.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Причини загуба

Това, което прави човека объркан - този въпрос може да се отговори, като се разчита на медицинската гледна точка и на широкия ежедневен живот. Първият има следните съображения:

 • остра шизофрения;
 • маниакално-депресивни заболявания;
 • органична психоза.

Това са диагнози на тежки заболявания, които изискват продължително лечение, последвано от рехабилитация. И, за съжаление, не винаги успешно.

Но обяснението на объркването, което почти винаги прибягва до местното ниво:

 • страх;
 • изненада;
 • липса на разбиране за ситуацията;
 • безпомощност на определено, често първо в живота на ситуацията.

trusted-source[10], [11]

Рискови фактори

Съществуват рискови фактори, еднакви за различните социални групи, националност, място на пребиваване и време. Те могат да се движат в списъка, но не го оставяйте. Това са:

 • самота;
 • страхове - глад, война, природно бедствие;
 • болест;
 • лични драми.

Има и друг фактор, който наскоро се появи в нашата страна: страхът от безработицата. За разлика от шизофренията, тези фактори са преодолими. Най-често концентрацията на волята и логиката не е просто поведение, а начин на живот. Това е доказан начин да се попречи на объркването.

trusted-source[12], [13], [14], [15],

Патогенеза

Проучването и анализът на биохимичните, физиологичните механизми, които предизвикват развитието на патологията, има специален термин - патогенеза. По отношение на объркването, патогенезата като цяло е изградена върху състоянието на психиката или, ако объркването е синоним на шизофрения, на комплекса от протичащи процеси в мозъка.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Симптоми загуба

Объркването е от два вида: словесно и несловесно. И двете не могат да бъдат пренебрегвани: трудно е да се скрият признаците на объркване. Ако има словесен характер, т.е. Има провал в комуникацията с помощта на речта, тогава е трудно или дори няма контакт между събеседниците. Онзи, който е объркан, ще бъде объркан, болезнено търсене на думи, демонстрирайки липсата на пълна или частична ориентация във времето. Това състояние може да трае от няколко часа до няколко дни.

Невербални признаци на объркване

Комуникацията се осъществява не само с помощта на речта, но и с участието на информацията, която човешкото тяло дава. Има ли невербални признаци на объркване, бързи изражения на лицето, жестове и походки. Допълнете движението, наречено "тактилно": ръчно разтърсване, приятелско легло на рамото или гърба, докосване и други директни контакти.

Много ще разкаже външния вид - посоката и продължителността му. В допълнение, невербалните знаци се виждат дори в точно къде: как човек е на масата, разстоянието, на какво точно е ориентиран. Няколко неприемливи позиции или движения, дори без вербален контакт, могат да характеризират, че човек е на загуба.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Паника и духовно объркване

Тези термини не изискват декодиране: значението им е известно дълго време. Ключова дума за "объркване на паника" е думата "паника". Ако вземем буквален превод от гръцкия "паникон" - "безсъзнателен ужас, става ясно, че говорим за психологическо настроение, по-точно за държава, която провокира външни обстоятелства. Те са изпълнени със страх, който покрива огромен брой хора. Над този страх е неконтролируемостта на опасна ситуация, невъзможността да се контролира. Типичен пример е наводнение или внезапно събуден вулкан.

Психическото объркване в мащаба му е по-лошо от паниката: тя е присъща на отделен индивид. Но за да се измъкне от коридора, за дълго време и с понякога трагични последици, духовното объркване може. Тя може да направи безпомощен човек в най-решаващия момент.

Диагностика загуба

За да се определи на какъв етап объркване, ако дадено лице ясно проявява признаците си, диагнозата може. Назначава специалист след изследване и анамнеза. Има няколко метода, които се използват в зависимост от състоянието на дадено лице. Изследването е възможно както в специализирани клиники, така и в регионалните поликлиники. Важно е професионалистът да направи това.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Към кого да се свържете?

Лечение загуба

Най-ефективното средство в борбата срещу объркването е волята и знанието. Трябва да изхождаме от факта, че един объркан човек може лесно да бъде измамен и привлечен към действия, които не само не го украсяват, а ще потискат много дълго, ако не винаги. Един объркан човек често е жалко и смешно, просто е абсурден. Не е изненадващо, че не цялото му обкръжение ще го пощади. Въпросът "Как да се справим с объркването?" Предполага отговор, който се нарича пътя от обратното. Познавайки последиците от объркването, трябва да действаме по алтернативен начин за разследването. Застанете на единствената истинска платформа: знание и воля.

Предотвратяването на объркване играе важна роля. Тя се основава на възпитанието на детето: без насилие, с постоянна готовност да го запознае със света около него, да издигне достойнството на детето и да насърчи знанията и уменията му.

Изключение: психично разстройство или шизофрения и други органични психози. Тук прогнозата може да бъде по-малко утешителна. Но не 100 процента отрицателни. Такава прогноза се прави от специалисти, като се вземат предвид диагнозата, предписания курс на лечение и последващата рехабилитация.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.