^

Здраве

Мухи пред очите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.03.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

"Мухи" пред очите, излъчвания и зрението на ирисния ореол и по-малко незначителни нарушения на зрението могат да причинят безпокойство на пациента. Лекарят трябва да е в състояние да различи тези очни заболявания, които изискват експертни съвети, от тези, при които няма нужда от тях.

trusted-source[1], [2]

Причини Мухи пред очите

Появата на ореол на дъгата в зрителното поле

Появата на дори оцветени кръгове около светлинния източник е явление на дифракция, която може да се наблюдава през нощта, когато източникът на обикновена бяла светлина се крие зад стъклото с мъгла; също виждат улични светлини, ако през нощта гледат през стъклената стъклена кола. Остъргващи очила очила също може да доведе до подобни ефекти.

Причината за ирицентните кръгове в областта на зрението може да бъде и "замъглена" среда на окото, както се наблюдава при катаракта или при подуване на роговицата. При остра глаукома появата на ирисцентни халони се свързва с оток на роговицата, тъй като вътреочното налягане се увеличава с дилатацията на зеницата. Ако появата на ореол на дъгата е придружена от болка в окото, помислете за тази диагноза и незабавно изпратете пациента до очите. Ирисцентни кръгове с назъбени ръбове, променящи се форма, обикновено се появяват с мигрена. Но внимавайте с тази диагноза при лица на възраст над 50 години, които преди това не са страдали от мигрена.

Форми

"Мухи" пред очите

"Мухи" пред очите - е появата на малки черни точки в зрителното поле, особено забележими на тъмен фон. Тези точки се движат със смяната на очната ябълка, но с известно забавяне. Причината за това явление е образуването на непрозрачност в стъкловидното тяло. По-голямата част от плаващите тела (floaters) се състои от частици от дегенериралото стъкловидно тяло на окото. Те са доста чести при хора с късогледство, но също така се появяват след травма. Тези летящи "мухи" пред очите раздразнят човек, но те са напълно безобидни и с течение на времето този феномен преминава сам по себе си.

Внезапното появяване на цял душ на такива "мухи" в едното око, често придружено от мигащи светлини, се дължи на проникването на кръв в стъкловидното тяло. В такива случаи трябва незабавно да се консултирате с окултист, тъй като причината може да е откъсване на ретината.

trusted-source[3], [4]

Светещи светлини пред очите

Това явление може да бъде свързано с вътреочна патология или с мигрена. В такива случаи трябва да попитате пациента дали няма тежко главоболие с гадене и не страда от мигрена.

Лекото отделяне на няколко компресирани стъкловидни клетки от ретината (което често се случва при хора с миопия) може да бъде придружено от появата на двете черни мухи и излъчвания в областта на зрението. В 5% от случаите е руттура на ретината и нейното отделяне. Повреждането на ретината обикновено се случва на периферията и е трудно да се забележи; в такъв случай е необходимо незабавно да се свържете с очите.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.