^

Здраве

A
A
A

Миризма на изпражнения от устата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Неприятната миризма от устата е симптом, който сигнализира за наличието на някакъв здравен проблем. Има голямо влияние върху качеството на живот, особено в социалната сфера. Неприятният мирис може да бъде толкова очевиден, че ще направи почти невъзможно комуникацията с хора отблизо. Миризмата може да варира от просто "застояло дишане" до трескава миризма на изпражнения от устата.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини мирис на изпражненията от устата

С системно преяждане, ядене на храна със специфичен вкус (див чесън, чесън, лук), често има неприятна миризма от устата. Но ако след няколко дни миризмата все още е там, тогава може би това е симптом на болестта, лечението на което трябва да започне възможно най-скоро. Най-честите причини, поради които може да се почувства наличието на миризма от устата:

 • Стомашно-чревни заболявания;
 • патологии и хронични инфекции на назофаринкса или горните дихателни пътища;
 • туберкулоза;
 • зъбни проблеми (кариес, гингивит, пародонтит и др.);
 • нарушения в работата на жлезите, които произвеждат слюнчена течност;
 • когато се променя микробиологичното равновесие в устната кухина и се свързва гъбичната флора (дисбиоза, афтозен стоматит);
 • лоши навици (злоупотреба с алкохол, пушене).

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Симптоми мирис на изпражненията от устата

Мирисът на изпражненията от устата на детето

Миризмата на изпражнения от устата на детето основно показва назофарингеалните заболявания, по-рядко сериозните заболявания на храносмилателния тракт, отделителната система, дихателните системи или други органи. В хроничния ход на заболяването натрупването на токсични вещества се осъществява в кръвния поток. Те не се отстраняват от тялото по естествен начин (чрез отделяне на жлъчката или уринарна система), но влизат в дихателната система. Чрез нея излиза от тялото, като издишва въздуха с подходяща миризма.

Медикаментите (антибиотици и хормони), пикантни ястия могат да причинят сериозна миазъм от устата. След спиране на лекарството или пикантна храна, миризмата изчезва за около един ден.

Най-честата причина за миризмата на изпражнения при децата е бързият растеж на гнилостните бактерии в устната кухина.

Подходящо патогенна флора в малко количество винаги присъства на лигавицата на устата. При определени обстоятелства (намаляване на слюнката секреция, грешката, свързана с санитарни почистващи зъбите, има проблеми със зъбите, венците, сливиците, и т.н.) бактерии и дрожди, гъбички започват да се размножават бързо. През целия си живот те произвеждат летливи органични серни съединения, които имат специфична миризма.

Плаката в езика, гнойните и лигавичните образувания върху аденоидите и сливиците създават добра среда за развитието на патогенни бактерии.

Слюнката стимулира елюирането на патогенните бактерии, разрушаването на техните мембрани чрез мирамидаза и интерферон. Ако детето не притежава слюнчена течност и се прояви сухота в устата, това също е провокиращ фактор за размножаването на патогенната бактериална микрофлора.

На детето на причината, предизвикваща неприятна миризма от устата, следното:

 • кариес,
 • пародонтит;
 • възпалителни процеси в устата;
 • тонзилит, аденоидит;
 • понижено слюноотделяне;
 • неправилна грижа за устата.

Когато се открие неприятна миризма в детето, препоръчително е да се обърне внимание на състоянието на зъбите и венците, както и наличието на заболявания. Проверката на устната кухина може да се извърши независимо. За по-точна диагноза и лечение, трябва да се свържете с вашия зъболекар. За да изключите заболяването на назофаринкса, препоръчително е да се свържете с отоларинголог или педиатър.

Ако не се разкрият патологии, трябва внимателно да се обърне внимание на това доколко детето изпълнява хигиенните процедури в устната кухина. Може да се наложи да коригирате диетата и да определите диетата.

Необходимо е да запомните:

Храните, съдържащи голямо количество протеини (месо, млечни продукти) допринасят за повишената концентрация на серни съединения, което предизвиква застояла дишане.

Напитки с много захар и кофеин, които се вкарват в тялото, създават благоприятни условия за развитието на патогенни бактерии.

Печенето и сладките ястия благоприятстват образуването на плака в устата.

Сурови зеленчуци и плодове, съдържащи големи количества фибри и изискващи цялостно дъвчене, почистват устата, повишават секрецията на слюнката и създават неблагоприятно ниво на киселинност за патогени.

При деца от първата година от живота, които са на изкуствено хранене, неправилното разреждане на млечните формули може да доведе до застояло дишане.

Според изследването, по-голямата част от патогенните култури живеят в dentogingival пространство. Препоръчва се внимателно (сутрин и вечер) да се почисти корените на езика, а не само зъбите и венците. След като приключите с храненето, трябва да изплакнете добре устата си.

Водата за уста с водороден пероксид (1 чаена лъжичка 3% разтвор на половин чаша вода) намалява вредните ефекти на бактериите в устата. Тази процедура може да се извърши за деца на възраст от три години.

Повишеният растеж и развитието на бактериите могат да допринесат за липсата на слюнчени слюнчени жлези.

Стимулиране на количеството секретирана слюнка може да бъде, както следва:

 • Използвайте достатъчно количество течност според възрастта.
 • Поддържайте хладен и влажен въздух в стаята, където е детето.
 • За да се увеличи слюнчването, се препоръчва няколко пъти на ден, да се съхранява лимон в устата, да се пие подкиселена вода или студен чай.
 • За да увеличите слюнката на слюнката, ще се възползвате от дъвката, разбира се, в разумни количества.

Мирис на изпражненията от устата с дисбиоза

Миризмата на изпражненията от устата може да се дължи на такива заболявания: дисбактериоза, стомашно-чревна невроза, чревна обструкция.

Дисбактериозата е нарушение на равновесието на чревната микрофлора. Вместо млечнокисели бактерии, той е населен с патогенни бактерии в големи количества - чревни и pseudomonas aeruginosa, както и патогенни стафилококи. Те възпрепятстват развитието на полезна микрофлора, причиняват хипо- и автономна болест, нарушена абсорбция на микро- и макроелементи, отслабват защитните сили на тялото. При дисбиозата на червата се показват млечнокисели продукти, зърнени храни, варено месо и риба. Неврозите на стомаха, като правило, се причиняват от стресови ситуации, нервност, ирационално хранене и ненужен прием на храна. Нарушенията се проявяват чрез изгаряне и стрес на болки в корема. Най-ефективното лечение на такива неврологични заболявания е пълно сън, отказ от тонични напитки, здравословно и навременно хранене.

Диагностика мирис на изпражненията от устата

Често хората не могат да разберат, че имат лош дъх, просто защото не го чувстват поради пристрастяване. Има редица методи, които ще ви помогнат да определите наличието на лош дъх:

 • Най-надеждният метод е използването на специално устройство, което открива химикали, които причиняват миризма от устата;
 • Издишване в дланта на ръката;
 • Използване на зъбен конци (след почистване на зъболекарските помещения, за да се разтопи нишката);
 • Мнение на семейството и приятелите за издишената миризма;
 • Плакат на езика.

Жалбите от пациенти с неприятна миризма от устата трябва да се лекуват с малко ирония, особено ако се основават единствено на техните наблюдения. Тежките аргументи са историите на пациентите за директни упреци за неприятното им задушаване от околните.

Необходимо е да се изясни систематичният характер на появата на неприятна миризма (появяваща се спорадично или трайно). Разберете причините за миризмата на изпражненията от устата - чувства се веднага след събуждане и скоро изчезва; дишане освежава след хранене; мирис, който се появява с началото на приемане на лекарства.

Необходимо е да се тества миризмата на газовата смес при издишване. При липса на миризма можем да кажем, че пациентът, най-вероятно псевдохалитоза (халитофобия). Ако чувствате осезаема миризма, трябва да проучите оценката на химичния състав и интензитета.

Halitox тест (ALT, Inc). Този тест има способността да анализира плаката на езика за наличието на вещества, които причиняват миризма на изпражнения от устата - летливи серни съединения (LSS) и полиамини. За да извършите теста, ще ви е необходим: флакон със специален носител, индикатори, стерилен апликатор с памучен връх. Проучването се препоръчва да се проведе 4 часа след последното хранене. Материалът за изследването се взема от апликатора от средната трета на езика. Поставете я в херметически затворена тръба, за да предотвратите загубата на LSS. След 120 секунди започва цветна оценка на промяната в средата в епруветката. В случай на наличие на LSS, предишната безцветна среда придобива мътна, жълтеникаво-кафява нюанс. Колкото по-токсични съединения, толкова по-тъмен е цветът.

Инструментална диагностика

Инструменталната диагностика на миризмата на изпражненията от устата в лабораторията включва различни методи и апарати за оценка на силата на миризма.

Преди тестване е необходимо да се премахнат време или контролирани причини за халитоза (хранителни продукти, медикаменти, тютюн и др. Г.), но в естествените им местообитания орално като комуникация с халитоза (кожа, зъби и т.н. Г.). В издишаната газообразна смес често се срещат произволни промени в концентрацията на летливи съединения, след което се извършват повторни тестове няколко пъти.

Тест за органолептичен мирис на издишвания въздух. С помощта на този метод, експертите могат да оценят въздушния мирис на издишането на пациента. При извършване на теста пациентът и лабораторен техник трябва да отговарят на определени изисквания, за да получат надежден резултат.

Предимството на органолептичния тест е, че той дава изчерпателна представа за миризмата на издишвания въздух. Според мнозинството специалисти този метод се счита за основен метод за диагностициране на халитоза. Този метод не изисква скъпо оборудване или специално диагностично оборудване, така че той се използва широко на практика. Недостатъците по време на теста са отрицателни, а съотношението на пациенти субективност резултат (точност изчислява сила миризма голяма степен зависи от обонянието професионални, условията на околната среда -. Влажност на въздуха, температурата в помещението, както и други).

Сулфиден мониторинг. За да го изпълнявате, се нуждаете от специално електрохимично оборудване за газови сензори, което улавя присъствието на сероводород. Устройството е свързано със записващото устройство, което води до графичен резултат - халограм.

Газовата хроматография-мас спектрометрия дава подробна представа за количествата LSS в газовата смес при издишване, улавяйки най-малките концентрации. Значителният недостатък на този метод е неговата висока цена.

Един изкуствен "нос" е апарат, който се състои от електрохимични сензори и включва автоматизиран компютърно контролиран комплекс. Индикаторите имат достатъчно силна "чувствителност" към концентрацията на LSS в издишвания въздух.

За да се определи причините за халитоза е информативен е анализът на слюнката на LSS. Необходима е естествена течност от устната кухина - пресни и инкубирани при анаеробни условия при температура 37 ° С в продължение на 3-6 часа. При проучвания с предварително инкубация на слюнката се получават по-точни показания, отколкото при използване на свежа слюнка.

Анализът на слюнката и плаката дава възможност да се оцени ефикасността на терапията и профилактиката, за да се елиминира миризмата на изпражненията от устата.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Какво трябва да проучим?

Диференциална диагноза

От голямо значение при диференциалната диагностика е разграничаването на халитоза (орално и екстраорално). Ако при перорално издишване се забелязва неприятна миризма и носният въздух е чист, заключението е, че миризмата се локализира в устната кухина.

Ако по време на изследването се потвърди произходът на извънорсовата миризма, пациентът се съветва да се консултира с подходящите специалисти.

При установяване на орална халитоза се изисква да се установи нейната същност, независимо дали е свързана с физиологични или патологични процеси. При диференциална диагноза на екстраорална и орална халитоза се използва хардуерно определяне на химичния състав на издишания въздух.

Към кого да се свържете?

Лечение мирис на изпражненията от устата

От това, което причини миризмата на изпражнения от устата и лечението на този неприятен симптом ще зависи. Всички диагностицирани заболявания изискват консултация и лечение от подходящите специалисти. Премахвайки основните причини и лекувайки неприятната болест, е необходимо да се възстанови здравата микрофлора в устната кухина.

Ако източникът на халитоза е само устната кухина, тогава е необходимо да се отстранят причините за възникването й в най-кратки срокове и да се премине професионален орален курс на почистване.

Намаляването на активността на патогенната микрофлора е възможно с използването на антисептични вещества, произведени от химически или природни съставки.

Еликсирите за изплакване на устната кухина елиминират от известно време миризмата на изпражнения от устата в случай на комбинация с четка за зъби и конци.

Изплакванията се влияят от активните съставки, които помагат да се елиминират бактериите и да се неутрализират продуктите от жизнените им функции. Тази собственост се предоставя на елексири от следните вещества:

 • хлор диоксид, който има окислително действие, намалява броя на бактериите в устната кухина;
 • цинк - инхибира производството на серни съединения от бактериите, намалява тяхната концентрация;
 • Триклозан - помага за потискането на растежа на патогенните бактерии в устата.

Еликсири за орално изплаквания, бонбончета, таблетки, спрейове, дъвки не са ефективни в борбата халитоза, в случая, когато се използва като единствено независими средства за борба халитоза. Задължително да се използва набор от мерки за премахване на миризмата на изпражненията от устата.

Споменатите по-горе лекарства имат стимулиращ ефект върху секрецията на слюнчените жлези. Слюнката почиства устната кухина на патогенната флора и продукти от нейната жизненоважна дейност, освежавайки дишането. Бонбоните и таблетките съдържат повърхностноактивни вещества, които унищожават присъствието на серни съединения за кратко време.

Антибактериална паста за зъби. Разпространението на бактериите в устата, причиняващо неприятна миризма, предпазва пастите от зъби, съдържащи вещества с антибактериален ефект. Особено внимание трябва да се обърне на почистването на езика - той също съдържа голям брой бактерии, които са източник на халитоза.

Алтернативно лечение

Ако човек постоянно е преследван от миризмата на изпражнения от устата, използването на алтернативни средства може да го направи по-малко изразено. При наличие на халитоза все пак трябва да се консултирате с лекар, за да изключите патологии, изискващи лечение.

Изплакнете с растително масло. Сутрин на празен стомах, изплакнете устата си с нерафинирано растително масло (1 чаена лъжичка). Продължителността на процедурата е 8-10 минути. След това изплакнете устата си с вода и зърнете зъбите по обичайния начин. Повторете за 2-4 седмици всеки ден.

Изплакнете с дъбова кора. 2 супени лъжици от натрошената дъбова кора изсипваме 1 чаша вряла вода, готваме на слаб огън за една четвърт час, настояваме 10 минути и натоварваме. Използвайте отвара за вода за уста трябва да бъде най-малко 3-5 пъти през деня.

За да премахнете миризмата, възникваща при ядене на храна със специфичен вкус, можете да дъвчете за няколко минути, сърцевината на ореха, корена на магданоз или кафе на зърна.

Тинктура на жълт кантарион за орален прием. 1 супена лъжица билка жълт кантарион се излива ½ литър водка, настоява една седмица на тъмно място, със затворен капак, след което се филтрира. 40 капки от тинктурата се разреждат с 1 чаша вода. Рецепцията е разделена на сутрин и вечер, в продължение на седем дни.

Проучванията установиха, че кората магнолия също ефикасно елиминира патогенните бактерии в устата, които причиняват неприятна миризма.

Свежестта във всяка ситуация ще даде сурова ябълка.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Лечение на миризмата на изпражнения от билки

Препоръчително е да изплакнете устата с помощта на билкови инфузии.

Хамемелис - три супени лъжици цветя изсипете чаша (250 мл) вряща вода, настоявайте за един час, след това изцедете и изплакнете устата си.

Мента - в 0,5 л кипяща вода за да запълни една супена лъжица изсушени листа от мента или прясно шепа мента оставя за един час и се филтрира, изплаква устата.

Пелин - изсипете чаша вряла вода две супени лъжици Artemisia да настояват 20 минути, щам и използвайте, за да изплакнете устата си.

Еликсир на лайка и градински чай. Разбъркайте в равни количества сушени цветя от лайка и листа от градински чай. Вземете 1 супена лъжица смес, налейте 1/2 чаша вряща вода, настоявайте половин час, щам. С топла инфузия, изплакнете устата си, след като измиете зъбите си и ядете.

Хомеопатия

Когато се появи миризмата на изпражненията от устата, следните лекарства ще бъдат полезни:

Nux vomica - в присъствието на неприятна сутрешна миризма с преяждане, метеоризъм, запек. Препоръчва се 6-8 гранули или капки 3-4 пъти на ден, последната рецепция за половин час преди лягане.

Сяра - помага на пациентите, страдащи от метеоризъм, гадене, киселини в стомаха. Вземете 6-8 гранули или капки 2 пъти на ден.

Mercurius solubilis Hahnemanni - използва се в присъствието на заболяване на венците, език, чувство за силна жажда; лош дъх от устата. Лекарството се предписва при наличие на симптоми от хомеопатичен лекар.

Предотвратяване

Основната превантивна мярка, която предотвратява лошия дъх, е спазването на правилата за лична хигиена на устната кухина. Необходимо е да почистите зъбите, езика, вътрешната повърхност на бузите. Междинните пространства трябва да се почистват с конци.

Храненето е важен елемент за предотвратяване на неприятния мирис от устната кухина. В диетата непременно трябва да присъстват плодове, зеленчуци, храни, богати на фибри.

Редовните посещения на специалисти с тесен профил, които ще могат да забележат началния стадий на заболяването на вътрешните органи, са един от значимите превантивни фактори, предотвратяващи миризмата на изпражненията от устата.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.