^

Здраве

Колоноскопия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Целите на колоноскопията

Диференциална диагноза на заболявания, протичащи с диария, хелминтозни инвазии с възпалителни (улцерозен колит, болест на Crohn и др.) И онкологични заболявания на дебелото черво. Оценка на хода на рехабилитацията на лигавиците при инфекциозни заболявания, които се случват при разрушаването на лигавицата.

Индикации за колоноскопия

Колоноскопията е показана на пациента с инфекциозно заболяване в случай на предполагаем тумор, улцерозен колит и болест на Crohn, запазване на патологични примеси в движенията на червата при пациенти с диария.

Изследването се използва при аварийни ситуации с чревно кървене, чревна обструкция, наличие на чужди тела.

Тези методи ви позволяват да прецизирате данните, получени чрез рентгенови, ултразвукови или други изследвания.

Подготовка за изследвания

Подготовката за колоноскопия е възможна по два начина.

Първият начин. 3-4 дни преди началото на изследването трябва да продължи besshlakovuyu диета, елиминира от диетата на пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, ръжен хляб, зеле във всякаква форма (както пресни, така и готвене на миналото). В навечерието на проучването в 16:00 ч. Е необходимо да се вземат 40-60 г рициново масло. След самостоятелен стол, трябва да направите 2 клизма от 1-1,5 литра. Enema се извършва в 20:00 и 22:00 часа. На сутринта в деня на изследването трябва да бъдат направени още 2 клизма (в 7:00 и 8:00 часа).

Вторият начин. В навечерието на проучването, пийте разтвор на макрогол (fortrans) в 1 литър вода за един час (от 15:00 до 16:00 часа) за 1 чаша на всеки 15 минути. Повторете същата процедура още 3 пъти, т.е. 1 литър разтвор на всеки час до 19: 00-20: 00.

Към кого да се свържете?

Колоноскопична процедура

Проучването се провежда съгласно общоприетата методология. Оборудване - гъвкави ендоскопи (фиброколоноскопи) с набор от инструменти за биопсия и вземане на материал за бактериологично изследване.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Противопоказания за колоноскопия

Изключително тежко състояние на пациента, по-късните етапи на сърдечна и белодробна недостатъчност, пресен миокарден инфаркт, остра tifoparatifoznoe болест, остър дивертикулит, перитонит, операция на коремните органи, тежки форми на язва и исхемичен колит, фулминантен грануломатозен колит, техническата сложност на изследването (ректален рак ), бременност.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Тълкуване на резултатите

Шигеллозата се характеризира с увреждане на дисталната част на дебелото черво (проктосигмоидит, сфинктерит). В тежки случаи лезията може да се разпространи в цялото черво. Степента на тежест на морфологичните промени съответства на тежестта на хода на заболяването. Промените са фокусни. Възможният катарален, катарално-хеморагичен проктогигмоидит, в по-тежки случаи възпалението е фибринозна по характер с образуването на ерозии и язви. В този случай, язвите дефекти, като правило, са плитки, с изразен възпалителен вал, с ясен контур с размери до 1 сантиметър.

Когато лезии на дебелото черво салмонелоза открива при gastroenterokoliticheskom вариант на заболяването, има снимка на катарален proctosigmoiditis, в редки случаи - фоликуларен катарален-хеморагичен или некротизиращ колит.

При кампилобактериозата, промените в дебелото черво са ограничени до дифузен оток и хиперемия, понякога с кръвоизливи, в редки случаи - улцеративни некротични промени.

При йесиниотичен колит, улцерация може да се появи в местата на натрупване на лимфоидна тъкан. В илеума се наблюдават надлъжни язви, в дебели овални или точкови ерозии. Характеризира се с наличието на силно подуване в засегнатите сегменти.

При амебиаза на лигавицата на дебелото черво се образуват язви, които се увеличават по периферията и във вътрешността, достигайки мускулния и (рядко) серозен слой. Яровите язви се съпровождат от образуването на стриктури. Язвите са рязко определени от заобикалящата ги тъкан, имат неравномерни ръбове. Дъното на язвите е покрито с некротични маси, ръбовете са подкопани и повдигнати, хиперемия около язви не се проявява. Язвите могат да бъдат изолирани и множествени, локализирани главно в цекумента. Втората най-честа локализация е ректума и сигмоидното дебело черво, по-рядко дебелото черво, апендикса и терминалния терминал на илеума.

За балантидизис в началото на заболяването се характеризира развитието на некротични области с малки размери, заобиколени от малки кръвоизливи, в дебелото черво. Тогава некрозата преминава в язви с форма на срязване с назъбен ръб, размерите им достигат 1 х 2 см. Яковете са покрити с финозърнеста извита маса.

Усложнения на колоноскопия

Усложненията на колоноскопията са много редки. Има перфорация на дебелото черво, кървене. В тези случаи е необходима спешна хирургична интервенция.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.