^

Здраве

A
A
A

Изгаряне на дихателните пътища

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Изгаряне на дихателните пътища е повреден слизестите тъкани на дихателната система, която се развива в момента на вдишване на вреден агент :. Пара, химически изпарения, горещ дим и т.н. Клиничното протичане и състоянието на засегнатите зависи от площта и дълбочината на увреждане, както и на качеството и навременността на аварията ,

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Епидемиология

Най-голям брой случаи на изгаряния на дихателните пътища се наблюдават по време на войните: през тези периоди честотата на термичните лезии се увеличава значително, от 0,3% до 1,5% от общия брой на жертвите. Това се дължи на масовото използване на експлозиви, горими смеси и термични оръжия.

В съвременните времена, честотата на изгарянията, за съжаление, се увеличава. Например, само в Израел, в резултат на военни конфликти, изгаряне на наранявания варира от 5% до 9%. С помощта на резервоари и моторизиран транспорт, процентът може да бъде увеличен до 20-40%.

При домашни условия броят на изгарянията на дихателните пътища е значително по-нисък и е по-малко от 1% от всички изгаряния.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Причини изгаряне на дихателните пътища

Изгаряния на респираторни органи могат да бъдат предизвикани:

 • химическо изпаряване;
 • висока температура.

Най-тежки са смесените изгаряния, причинени от комбинация от химически и топлинни ефекти.

Химични изгаряния могат да се получат фабрично, в случай на случайно повреждане на резервоарите с изпарителна течност. Рязкото вдишване на такива изпарения често води до вътрешно увреждане на тъканите. В допълнение, възможно е да се вдишва корозивен дим по време на пожар. Ако такъв дим съдържа фосген, циановодородна или азотна киселина или други токсични вещества, тогава предстои дишане.

Топлинно увреждане на дихателната система се наблюдава при дишане на гореща пара или въздух или дори на пламъка.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Патогенеза

Патогенезата на изгарянето на дихателния тракт се състои в термично или химическо разрушаване на лигавиците и субмукозните тъкани с нарушение на тяхната функция. Степента на повреда може да бъде различна, в зависимост от температурата и продължителността на експозицията, на дълбочината на вдъхновение, когато ударът попадне. Ако изгарянето е значимо, тогава може да възникне дълбока тъканна некроза, която може да покрие няколко слоя.

Често изгарянето се съпътства от възпалителен процес, с нарушена съдова пропускливост и подуване, което допълнително усложнява функцията на дишането.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Симптоми изгаряне на дихателните пътища

Първите признаци на изгаряне на респираторни органи се появяват непосредствено след въздействието на увреждащия фактор. Показват наличието на такива обстоятелства може да изгори, като пожар в плоска, задната стая, в мина, в транспорта, както и краткосрочно действие на пара или открит пламък (особено ако присъстват едновременно изгаряне гърдите, врата или лицето площ).

Изгарянето на горните дихателни пътища е придружено от остра болка в областта на фаринкса и гръдния кош. Болката се усилва, когато се опитвате да вдишвате, затова дишането е трудно. Температурата на тялото може да се повиши.

Визуално е възможно да се открие увреждане на кожата в областта на устните и устната лигавица е подута и хиперемия. В тежки случаи, в резултат на увреждане на външния ларингеален пръстен, може да се развие ларингеална стеноза и задушаване.

Етапи на изгаряния

симптоми

усложнения

цианоза

Чрешки в белите дробове

Кашлица, отхрачващо, неузнаваемост на гласа

Респираторна сърдечна недостатъчност

Възпаление на белите дробове

Стъпвам (изгарям лигавицата на лигавицата, епиглотиса, ларинкса).

ІІ етап (изгаряне на повреди от степен II и III на дихателните органи).

Това се случва рядко.

Тя се изразява рязко.

Неизпъкнали, сухи релета.

Голям брой сухи хрипове, които след 2-3 дни се овлажняват и преминават в крепитация.

Са рядкост.

Честа суха кашлица, от 2-3 дни храчка се разпределя. Гласът е дрезгав, възможно е афонията.

Не, не е така.

Често настъпва на 2-3-ия ден.

Понякога има благоприятен ток.

Той се развива почти във всички случаи. Токът е тежък.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33]

Форми

В зависимост от фактора, който причинява поражение на дихателната система, се различават различни видове такива наранявания. Всички те се различават, преди всичко, от клиничните симптоми.

 • Химични изгаряния на дихателните пътища могат да бъдат подозирани при едновременно наличие на химическо увреждане на кожата на шията, лицето, гръдния кош, в устата. Жертвата често има проблеми с дишането, гласът му се променя, кърваво повръщане, кашлица с мръсно разтоварване.
 • Изгарянето на дихателните пътища с хлор е придружено от усещане за рязко изгаряне в гърлото, носната кухина и зад гръдната кост. В същото време може да има скъсване, силна честа кашлица и токсичен ринит. Лигавицата на дихателните пътища остава дразнеща няколко дни след спирането на увреждащия фактор.
 • Изгарянето на дихателните пътища с киселина може да се определи от състоянието на задната фарингеална стена. В повечето случаи лигавицата първо се превръща в бяло или жълто, след това става мръсно зелено и почти черно. На повърхността се образува кора, което кърви, когато е отхвърлено.
 • Изгарянето на дихателните пътища с няколко цвята води до подуване на назофаринкса, кихане, кашляне. Жертвата се оплаква от недостиг на въздух и затруднено дишане. Кожата е бледо, очите са червени. Често има болка в главата и замайване.
 • Термичното изгаряне на дихателните пътища е придружено от задух, синя кожа, промени в гласа. При изследването можете да видите очевидни изгаряния на фаринкса и горното небе. Пациентът проявява тревожност, страх, който често се свързва с тежка болка и затруднено дишане. При тежки случаи се наблюдава загуба на съзнание.
 • Изгарянето на дихателните пътища при пожар е най-характерно. За такова нараняване се характеризира с увреждане на устните, врата, устата. При изследване се наблюдава изгаряната вътрешна повърхност на ноздрите. При изследване на тайната от бронхите носната кухина може да открие следи от сажди.
 • Изгарянето на дихателните пътища с пара е обикновено придружено от ларингоспазъм, без значителни увреждания на трахеята, бронхите и белите дробове. Факт е, че когато се вдишва гореща пара, защитната реакция се задейства под формата на неволно свиване на мускулите на ларинкса. Ето защо този вид изгаряне може да се счита за най-благоприятен.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Усложнения и последствия

Леки изгаряния на респираторния тракт I ст. Обикновено не предизвикват негативни последици и се излекуват без специални проблеми.

На ІІ или III в. Изгарянето на наранявания може да доведе до усложнения с доста негативни прогнози.

Сред най-неблагоприятните усложнения са следните:

 • развитие на емфизем - хронично белодробно заболяване, което е придружено от разширяване на малките бронхиоли и нарушаване на целостта на вътрешно-венозните септа;
 • промени в структурата на гласовите въжета;
 • хронична пневмония;
 • отказ от белодробна и сърдечна функция;
 • бъбречна недостатъчност;
 • явлението некроза и фиброза в трахеята и бронхите, което в крайна сметка може да доведе до смърт.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Диагностика изгаряне на дихателните пътища

Обикновено диагностицирането на изгаряния в дихателните пътища не създава проблеми. Много по-важно и по-трудно е да се оцени дълбочината и мащаба на вътрешните увреждания на тъканите. На това в повечето случаи се използват базирани диагностични мерки.

 • Лабораторните тестове - биохимия и общ кръвен тест, общ анализ на урината - показват развитието на анемия и нарушена бъбречна функция. Тези промени обаче не се появяват веднага, но само 2-3 дни след нараняване.
 • Инструменталната диагноза се извършва с помощта на ларингоскопия и бронхоскопия. По-информативен диагностичен метод за изгаряния е бронхоскопията, която ви позволява безопасно и спешно да проверите състоянието на всички трахеални и бронхиални места. Бронхоскопията дава възможност за изясняване на естеството на лезията: може да бъде катарално, некротично, ерозивно или улцеративно изгаряне на дихателните пътища.
 • Диференциална диагноза се извършва между химически и топлинни изгаряния на дихателните органи, както и между увреждане на лигавицата на дихателните и храносмилателните пътища.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение изгаряне на дихателните пътища

Прогнозата за лечението зависи пряко от компетентните и своевременни спешни грижи за жертвата. Първа помощ за изгаряне на горните дихателни пътища се извършва бързо и на етапи:

 • пострадалото лице се отвежда на чист въздух или в помещение, в което се изключва по-нататъшното действие на увреждащия агент;
 • на пациента се дава половин лежаща позиция с повдигната част на главата (ако той е в безсъзнание, по-добре е да го сложите настрани, така че повръщането да не навлезе в дихателните пътища);
 • устата и гърлото трябва да бъдат изплакнати с вода, могат да бъдат добавени с новокаин или друга анестезия;
 • при киселинно изгаряне във вода за изплакване е необходимо да добавите малко сода за хляб;
 • с алкално изгаряне в изплакващата вода се препоръчва да се добави малко оцетна или лимонена киселина;
 • освен това е необходимо да се нарече "спешна помощ" или да се предаде жертвата на лечебното заведение независимо;
 • По време на транспортирането или чакането на лекар, трябва да се внимава пациентът да остане самостоятелно дишащ. Ако няма дихателни движения, прибягвайте до изкуствено дишане.

Лечението на химически и топлинни наранявания е почти същото. Целта на текущото лечение обикновено е следното:

 • елиминиране на оток на ларинкса, осигуряване на нормална функция на дишането;
 • профилактика или лечение на шок и болка;
 • отстраняване на бронхоспазъм;
 • облекчаване на бягството от натрупаните секреции от бронхите;
 • предотвратяване на пневмония;
 • предотвратяване на белодробен колапс.

Първоначално се препоръчва интубационна терапия.

Жертвата по време на лечението не трябва да говори, за да се избегне травма на гласните въжета (най-малко до 2 седмици).

Следните лекарства обикновено се използват за лечение:

 • Анестетици (Omnupon, Promedol).
 • Противовъзпалителни нестероидни средства (ибупрофен, кеторол).
 • Антидиареални лекарства (Lasix, Trifas, Diakarb).
 • Десенсибилизиращи лекарства (дифенхидрамин, диазолин, дипиразин).

Например стандартното предписание на лекар за изгаряния на дихателните пътища може да изглежда така:

 • Промедол в / в 1 ml от 1% разтвор за първите 2-3 дни (атропинът може да се предписва едновременно, за да се предотврати потискането на дихателния център);
 • Ketolong IM / 10 до 30 mg с интервал от 8 часа (предпазни мерки: може да причини болка в стомаха, диспепсия, високо кръвно налягане);
 • Trifas перорално, 5 mg веднъж дневно (диуретик в бримката, може да предизвика сухота в устата, понижаване на кръвното налягане, метаболитна алкалоза);
 • Diprazin перорално до 0,025 g до 3 пъти на ден (може да причини сънливост, сухота в устата, диспепсия).

Ако лекарят подозира, че причинява изгаряне на белите дробове, задължителното въвеждане на инфузионни разтвори, антибиотици, диуретици (за да се избегне подпухналостта). Провежда интензивна кислородна терапия.

Хирургичното лечение може да се препоръча на следващи етапи, когато може да се наложи дерматопластика по отношение на засегнатите тъкани в областта на лицето, гърдите и шията.

За бързо възстановяване на тъканта и подкрепа на вътрешните сили на организма, витамините се предписват:

 • Цианокобаламин I / m 200-400 mcg през ден в продължение на 2-3 седмици (повишено внимание: може да причини алергии, главоболие, замаяност);
 • Neurovitan - отвътре, от 1 до 4 раздела / Ден. Продължителност на приема - до 4 седмици (преди началото на приема, трябва да сте сигурни, че няма алергия към компонентите).

В етапа на възстановяване може да се използва физиотерапия. Физиотерапевтичното лечение се използва за анестезиране и предотвратяване на инфекция на горящата повърхност. По време на рехабилитацията, методите на физиотерапия позволяват да се ускори преминаването на мъртвата тъкан и да се стимулира образуването на гранулат и епител. В допълнение, този вид лечение подобрява присаждането на кожата по време на трансплантацията и също така предотвратява промени в тъканните тъкани.

Когато се препоръчват изгаряния, използвайте ултравиолетовите лъчи върху лигавиците и кожата. Като анестетичен метод е възможно да се използват диадинамични токове. След оперативна трансплантация НЛО се повтаря в зоната на трансплантация.

Алтернативно лечение на изгаряния на дихателните пътища

Трябва да се отбележи, че алтернативните рецепти могат да се прилагат само при леки изгаряния. И с увреждане на дихателните пътища е почти невъзможно да се определи степента на увреждане самостоятелно. Ето защо лекар трябва да бъде задължителен.

С малки изгаряния на лигавицата, алтернативните лечители препоръчват дишане в хладния въздух, охлаждане на раздразнените тъкани.

Също така се счита за полезно да се използват течни млечни продукти, особено кефир, излючено мляко, заквасена сметана.

Всеки път след хранене се препоръчва да се разтвори в устата 1-2 ч.л. Естествен мед: това ще ускори възстановяването и ще успокои болката.

Изгарянето на дихателните пътища ще се излекува по-бързо, ако три пъти дневно вземат 1 супена лъжица. Лъжица тиквено или морски зърнастено масло. Същото действие ще има 6 капки лавандулово масло, разредено на 1 супена лъжица. Л. Вода. Лекарството трябва да се приема след хранене.

Лечението с билки обикновено се комбинира с основното лечение: само в този случай може да се очаква лечебен ефект.

Много полезно при отстраняването на болката лечебни инфузии на базата на майка и мащеха, куче роза, дъбова кора. Посочените растителни компоненти са смляни и варени 1 супена лъжица. Л. Смес в 250 ml вряща вода.

Полезно е да се пие охладен зелен чай, без захар и други добавки. Много от тях не харесват вкуса на зеления чай: в този случай напитката може да бъде заменена с ментов разтвор.

Добър ефект за изгаряния на дихателните пътища се дава от лекарство, приготвено от пюре от ябълки с сок от моркови. В охладената смес добавете разтопено масло и вземайте през деня в малки количества.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56]

Хомеопатия

Привържениците на хомеопатичното лечение могат да използват такива лекарства като допълнение към основното лечение, което лекарят ще определи.

Traumeel C

Дозировка и начин на приложение

Инжектиране интрамускулно, 1 ампула веднъж на ден. Същото решение може да се приложи и перорално.

Специални инструкции и нежелани реакции

Тя изисква внимание при наличие на алергии към растенията Compositae.

Лимфомиозот

Дозировка и начин на приложение

Вземете 15 капки три пъти дневно в продължение на 30 минути преди хранене.

Специални инструкции и нежелани реакции

Не се препоръчва да се приема с заболявания на щитовидната жлеза.

Echinacea compositum

Дозировка и начин на приложение

Инжектиране интрамускулно, 1 ампула три пъти седмично.

Специални инструкции и нежелани реакции

Внимание: може да предизвика алергична реакция.

Коензим композитум

Дозировка и начин на приложение

Инжектира се интрамускулно за 1 ампула до 3 пъти седмично.

Специални инструкции и нежелани реакции

Алергията е изключително рядка.

Състав на лигавицата

Дозировка и начин на приложение

Под формата на интрамускулни инжекции, 1 ампула до 3 пъти седмично.

Специални инструкции и нежелани реакции

Не използвайте за алергии към фенол.

Хомеопатичното лечение на изгаряния на дихателните пътища обикновено трае не по-малко от 4-5 седмици.

Предотвратяване

Изгорелите изгаряния на дихателните пътища в бъдеще трябва да спазват някои правила и ограничения, за да се избегнат различни усложнения и негативни последици.

 • Важно е да се избягват катарните заболявания, инфекциозните респираторни заболявания.
 • Посетете редовно лекар-пулмолог, който да наблюдава състоянието на дихателната система.
 • Да не се пуши и да се избягва вдишването на дим, дим и химически изпарения.
 • По-често е да се намирате на открито, за да избегнете хиподинамията.

Като рехабилитация е полезно да се ангажираме с физиотерапия, всяка година да провеждаме лечение на санаториума. Необходимо е също да се наблюдава диетата, така че тялото да получава максимално количество хранителни вещества и витамини.

trusted-source[57], [58], [59], [60], [61], [62], [63], [64]

Прогноза

Прогнозата за нараняване може да се счита за благоприятна само при условие, че е навременна помощ и спазване на всички предписания и препоръки на лекаря, включително по време на периода на рехабилитация.

Изгарянето на дихателните пътища е достатъчно сериозно нараняване, което може да напомня за себе си след няколко години. Поради това е важно периодично да посещавате лекар и да наблюдавате състоянието на белите дробове, бронхите и трахеята, за да избегнете дихателни смущения в бъдеще.

trusted-source[65], [66], [67], [68]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.