^

Здраве

Хапчета за брадавици

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Често срещана дерматологична лезия под формата на брадавици се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV), който инфектира епителните клетки на кожата. При комплексното лечение на папиломатоза се използват средства, които стимулират имунната система. Пациентите често определят лекарствата от тази фармакологична група като антивирусни таблетки за брадавици.

Показания Хапчета за брадавици

Трябва да се има предвид, че няма специални хапчета за  човешкия папиломен вирус  и брадавици, както няма единен терапевтичен метод, който да е ефективен във всички случаи. И това е доста сериозен проблем поради факта, че след въвеждането на HPV генома в епителните клетки, вирусът е в състояние да избягва вродените имунни реакции, да потиска клетъчния имунитет и да не показва присъствието си дълго време. И все още не е известно как се случва това, тоест какъв е специфичният имуносупресивен механизъм на папиломавируса. Очевидно HPV може уникално да повлияе на диференциацията на самите имунни клетки (макрофаги, неутрофили, Т-хелпери, клетки убийци и др.), разпознавайки чужди патогенни структури. [1]

Показания за употреба на таблетки срещу брадавици и папиломи - спомагателно лечение на обикновени кожни брадавици (Verruca vulgaris), плантарни брадавици (Verruca plantaris),  генитални брадавици  или condyloma acuminata -  генитални брадавици , често повтарящи се и неподлежащи на друго лечение.

В такива случаи целта на имуномодулацията е да засили адаптивния имунен отговор. Въпреки че спонтанното изчезване на брадавици и папиломи, експертите обясняват не с хуморален, а с клетъчно-медииран имунитет. [2]

Формуляр за освобождаване

Имена на имуностимулиращи лекарства, които могат да се предписват при брадавици:  Изопринозин  (други търговски наименования са Инозин пранобекс, Иносиплекс, Гропринозин, Метизопринол, Димепранол, Имуновир, Новирин); алпизарин; Ликопид (гликопин); Циклоферон; Левамизол (Levazol, Levotetramizol, Decaris, Ergamizol, Levoripercol).

Всъщност всички те са аналози, чийто начин на действие е неспецифичен, тоест води до повишен имунен отговор към редица инфекциозни агенти. Но антивирусното лекарство Ацикловир се използва само за поражението на вируса на херпес симплекс, както и за херпес зостер, причинен от вируса на херпес зостер.

Фармакодинамика

Както е посочено в описанието на лекарството Isoprinosine, неговото фармакологично действие се дължи на алкиламино-алкохолния комплекс от азот-съдържащ гликозиламин инозин, 4-ацетамидобензоена киселина и N,N-диметиламино-изопропанол. Въпреки че точният механизъм на действие на инозин пранобекс е неизвестен, той може да индуцира Т-клетъчна диференциация, да засили лимфопролиферативния отговор срещу вирус-трансформирани или инфектирани клетки и да индуцира производство на цитокини (IL-1 и IL-2), хемотаксис и фагоцитоза на неутрофили, моноцити и макрофаги.

Активното вещество на лекарството Alpizarin е 2-C-β-D - (глюкопиранозил) -1,3,6,7-тетраоксиксантон - полифенол мангиферин от корените на растенията от семейство бобови растения Hedisarum flavescens (пожълтяващ хедисарум или женско биле) и Хедизарум алпинум (Altai hedysarum). Този полифенол инхибира растежа и възпроизвеждането на бактерии и ДНК репликацията на вирусите, подобрява хуморалната и клетъчната имунна функция, повишава скоростта на пролиферация на лимфоцити и макрофаги и синтеза на γ-интерферон от Т клетките.

Ефектът на Likopid върху имунокомпетентните клетки се упражнява от глюкозаминил мурамил дипептид на бактериалните клетъчни мембрани, който се свързва с NOD2 цитоплазмения рецептор, експресиран във фагоцитни кръвни моноцити. Това активира макрофагите и неутрофилните гранулоцити, стимулира деленето на Т- и В-лимфоцитите, производството на γ-интерферон, IL-1, IL-6 и IL-12.

Фармакодинамиката на Cycloferon се основава на действието на активното му вещество - меглумин акридон ацетат или N-метилглюкамин 2-(9-оксоакридин-10 (9Н)-ил) ацетат, който е производно на монокарбоксилната акридооцетна киселина. Използването на този имуностимулиращ агент, съгласно официалните инструкции, води до стимулиране на Т-лимфоцитите, повишаване на α- и β-интерферон. Но как става това не е обяснено.

Като имуномодулатор, антихелминтното лекарство Левамизол действа благодарение на левамизол хидрохлорид, производно на азотосъдържащото хетероциклично съединение имидазол, което възстановява активността на фагоцитите, макрофагите и Т-лимфоцитите, които осигуряват защита на имунните клетки. [3]

Фармакокинетика

При почти 100% бионаличност максималното плазмено ниво на изопринозин се забелязва след около 60 минути. След поглъщане на стандартна доза, но след два часа концентрацията намалява - поради високата скорост на нейната трансформация от чернодробните ензими. Екскрецията от тялото се извършва с урината частично непроменена, както и под формата на пикочна киселина и други метаболити.

Абсорбиран в стомашно-чревния тракт, Likopid също навлиза в системното кръвообращение, но неговата бионаличност не надвишава 13% с най-висока плазмена концентрация 90 минути след приема на таблетката. Елиминационният полуживот от бъбреците е малко над четири часа.

Активният компонент на лекарството Cycloferon в рамките на три часа след перорално приложение достига най-висока концентрация в плазмата, средната продължителност на неговия полуживот е 4,5 часа; бъбречна екскреция.

Левамизол достига най-високото си плазмено ниво средно след два часа; метаболизмът се извършва в черния дроб; метаболитите се екскретират от бъбреците и в по-малка степен от червата - с полуживот от около шест часа.

Дозиране и администриране

При лечение на повтарящи се брадавици възрастните се препоръчват да приемат две таблетки (0,5 g всяка) Isoprinosine перорално три пъти дневно; Изчислявам дневната доза за деца на база телесно тегло - 0,5 g от лекарството на 10 kg и се разделя на три приема. Курсът на лечение може да продължи от две до седмици до месец.

Дозировката на Alpizarin се определя от лекаря, но максимално допустимата дневна доза не трябва да надвишава осем таблетки, тоест 800 mg (за деца - 300 mg). Продължителност на приложение - от пет дни до две седмици.

Таблетките Likopid могат да се приемат през устата (половин час преди хранене) или да се поставят под езика (за постепенна резорбция). Точната дозировка и продължителността на употреба на това лекарство се определят индивидуално от лекуващия лекар.

Циклоферон трябва да се приема по една таблетка (0,15 g) веднъж дневно половин час преди хранене

Левамизол (таблетки от 50 и 150 mg) се предписва на 150 mg (дневна доза за деца - 1 mg на kg телесно тегло) - за три дни с седмична почивка; курсът на лечение се състои от два или три цикъла.

  • Хапчета за брадавици за деца

Противопоказан при деца под 3 години - Изопринозин, Алпизарин и Ликопид; деца под 5 години - Циклоферон; до 7 години (според други източници - до 14 години) - Левамизол.

Употреба Хапчета за брадавици по време на бременност

Всички фармакологични средства, които пряко или косвено засягат имунната система, не трябва да се използват по време на бременност.

Противопоказания

Противопоказанията за употребата на Isoprinosine включват подагра, наличие на камъни в пикочния мехур, хронична бъбречна недостатъчност и сърдечни аритмии.

Противопоказно е да се използва:

  • Ликопид - с треска и автоимунен тиреоидит;
  • Циклоферон - с декомпенсирана цироза на черния дроб;
  • Левамизол - с ниско ниво на левкоцити в кръвта.

Странични ефекти Хапчета за брадавици

Приемът на Isoprinosine може да предизвика нежелани реакции под формата на: усещане за общо неразположение, главоболие и виене на свят, болки в корема, чревни разстройства, проблеми със съня, сърбеж по кожата, увеличен обем на урината, болки в ставите.

Страничните ефекти на Alpizarin включват главоболие и световъртеж, гадене и слабост, лошо храносмилане и незабавни алергични реакции.

Ликопид може да предизвика краткотрайно повишаване на телесната температура, а Циклоферон - алергична реакция.

Употребата на Левамизол може да бъде придружена от кожни обриви, гадене, повръщане, диария, промени в възприемането на миризми и вкусове, слабост и треска, както и мускулни и ставни болки.

Свръх доза

Няма информация за предозиране на Isoprinose, Alpizarin, Likopid и Cycloferon.

В случай на предозиране на Левамизол могат да се появят конвулсии и сърдечни аритмии; е необходимо да се извърши стомашна промивка и да се вземе ентеросорбент (активен въглен). Лечението е симптоматично.

Взаимодействия с други лекарства

Изопринозин не се приема с лекарства, използвани за лечение на подагра и диуретици.

Alpizarin не се използва едновременно с ентеросорбенти, а Likopid се използва с антибиотици от тетрациклиновата група и сулфаниламидни препарати.

Трябва да се има предвид способността на Likopid да засилва ефекта на антибактериалните лекарства и полиеновите антимикотици.

Левамизол хидрохлорид не е съвместим с етанол и препарати на маслена основа; потенцира действието на антиконвулсантите и лекарствата от групата на индиректните антикоагуланти.

Условия за съхранение

Всички изброени лекарства под формата на таблетки трябва да се съхраняват при стайна температура (не по-висока от + 22-25 ° C).

Срок на годност

Срокът на годност на Isoprinosine, Alpizarin и Likopid е 5 години; Левамизол - 3 години; Циклоферон - 2 години.

Имунотерапията се превърна в една от най-важните терапевтични възможности за лечение на брадавици, но често липсват клинично доказани доказателства за тяхната ефективност. Като се има предвид обратната връзка от експерти, трябва да се има предвид, че няма единно абсолютно ефективно лечение и могат да се комбинират различни видове лечение - хирургична ексцизия, крио- и лазерна хирургия, локални средства и имунотерапия. Трябва да се има предвид и възможността за спонтанна регресия на папиломи, особено при деца, така че трябва да се избягва прекалено агресивен подход към лечението им.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Хапчета за брадавици" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.