^

Здраве

A
A
A

Горна болест

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Горната болест включва няколко свързани синдрома, причинени от намаляването на наличния кислород във въздуха на големи височини. Острата планинска болест, най-лесната форма, се проявява като главоболие заедно с една или повече системни прояви. Високомозъчният мозъчен едем (VOGM) се проявява чрез енцефалопатия при хора с остро остроумно планинско заболяване.

Белодробният едем на височина (VOL) е форма на не кардиогенен белодробен оток, който причинява тежка диспнея и хипоксемия. Леки форми на остра планинска болест могат да се появят при пътници и скиори. Диагнозата се основава на клинични признаци. Лечението на лека степен на остра планинска болест включва аналгетици и ацетазоламид. В тежки случаи е необходимо жертвата да се намали възможно най-скоро и, ако е възможно, да се даде допълнително O2. В допълнение, дексаметазонът може да бъде ефективен при висок мозъчен оток и нифедипин с висококачествен белодробен оток.

С увеличаване на надморската височина, атмосферното налягане намалява, докато процентното съдържание на кислород във въздуха остава постоянно; По този начин парциалното налягане на О2 намалява с надморска височина и при 5800 м (19 000 фута) е около 1/2 от налягането на морското равнище.

Повечето хора могат да се изкачат на височина 1500-2000 м (5000-6500 фута) по време на деня, без никакви проблеми, но около 20%, достигайки до 2500 м (8000 фута) и 40%, достигайки височина от 3000 m (10000 фута ), се развива тази или тази форма на височинна болест (WB). Вероятността за развиване на височинна болест се влияе от скоростта на изкачване, максималната височина и височината на съня.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Рискови фактори за височинна болест

Високата надморска височина има различен ефект върху хората. Обикновено рискът увеличава физическото натоварване и евентуално настинката, рискът е по-висок при хора, които вече страдат от височинна болест, а за тези, които живеят на ниски височини [<900 м (<3000 фута)]. Малките деца и млади хора, очевидно, са по-податливи. Болести като диабет, заболяване на коронарната артерия и умерена ХОББ форма (хронична обструктивна белодробна болест), не служат като рискови фактори за височинна болест, но хипоксия може да повлияе неблагоприятно им поток. Физическото обучение не предпазва от височинна болест.

Патофизиология на височинната болест

Острата хипоксия (както се случва например при бързо покачване на висока надморска височина в незапечатан самолет) променя функционалното състояние на централната нервна система в рамките на няколко минути. Надморска височина се проявява в резултат на невромуморална и хемодинамична реакция на хипоксия и се развива в рамките на часове или дни.

На първо място страдат централната нервна система и белите дробове. При двете системи се увеличава капилярното налягане и капилярното изтичане, с възможно развитие на оток.

В белите дробове индуцираното от хипоксия повишаване на налягането в белодробната артерия причинява инсертициален и алвеоларен едем, което влошава оксигенацията. Алопеция хипоксична вазоконстрикция на малки плавателни съдове е под налягане hyperperfusion, увреждане на стените на капилярите и капилярна пропускливост сайтове на вазоконстрикция. Има предположения за различни допълнителни механизми на височинна болест; това увеличение на симпатиковата активност, ендотелна дисфункция, намалена концентрация на азотен оксид в алвеолите (може би поради намалена активност на азотен оксид синтаза), и дефект amiloridchuvstvitelnogo натриев канал. Някои от тези фактори могат да имат генетичен компонент.

Патофизиологичен механизъм в централната нервна система са по-малко ясни, но могат да включват комбинация от хипоксично церебрален съдов разширение, нарушена кръвно-мозъчната бариера и мозъчен оток, причинен от задържане на вода и Na +. Има предположение, че пациентите с ниско съотношение на обем на CSF към обема на мозъка са по-малко толерантни към едем (т.е. Изместване на CSF) и те са по-склонни да развият болест по височина. Ролята на предсърдния натриуретичен пептид, алдостерона, ренин и ангиотензин в развитието на височинна болест не е ясна.

Аклиматизиране. Аклиматизацията е комплекс от реакции, които постепенно възстановяват нормалната оксигенация на тъканите при хора в условия на висока надморска височина. Въпреки това, въпреки аклиматизацията, във висока надморска височина се появява хипоксия във всички. Повечето хора се аклиматизират на височина до 3000 м в рамките на няколко дни. Колкото по-голяма е височината, толкова по-дълго време за адаптация. Въпреки това, никой не може напълно да се аклиматизира към дълъг престой на надморска височина> 5100 м (> 17 000 фута).

Аклиматизацията се характеризира с постоянно хипервентилиране, което увеличава окисляването на тъканите, но също така причинява алкалоза на дихателните пътища. Алкалоза нормализира в дни Hc0 3 "екскретира в урината като нормализиране на рН, количеството на вентилация може да бъде увеличена и допълнително Сърдечният дебит първоначално увеличава; .. Увеличаване на броя и функционалната способност на еритроцитите за много поколения, живеещи в височина различните етнически групи пригоден да. Нейните няколко други начина.

Симптоми и диагноза на болестта на Ал

Различните клинични форми на височинна болест не представляват отделни прояви на височинна болест, а създават спектър, в който една или повече форми могат да бъдат представени в различна степен.

Остра планинска болест

Най-честата форма, неговото развитие е възможно при ниски височини като 2,000 m (6500 фута). Вероятно Austral планина болест - следствие от умерен оток на мозъка се проявява главоболие и най-малко един от следните симптоми: умора, симптоми на стомашно-чревни разстройства (анорексия, гадене, повръщане), световъртеж и нарушения на съня. Физическият стрес влошава състоянието. Симптомите обикновено се появяват след 6-10 часа след възхода и отшумяват след 24-48 часа, но понякога те се развиват в една висока надморска височина мозъчен оток и белия дроб, или и двете. Диагнозата се основава на клинични данни; Лабораторните тестове дават неспецифични резултати и в повечето случаи не са необходими. Развитието на остър планински болест типична за ски курорти, както и някои от жертвите си бъркат с последиците от прекомерна консумация на алкохол (махмурлук) или остра вирусна инфекция.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Мозъчен оток с висока надморска височина

Мозъчният оток при висока надморска височина се проявява с главоболие и дифузна енцефалопатия със зашеметяваща, сънливост, ступор и кома. Атаксичната походка е надежден знак за ранно предупреждение. Припадъците и неврологичните дефицити (напр. Парализа на черепните нерви, хемиплегия) са по-редки. Оток на диска на очния нерв и кръвоизлив в ретината са възможни, но за диагностика не е необходимо. След няколко часа може да се появи кома и смърт. Мозъчният оток на висока надморска височина обикновено се различава от кома с друг етиологичен произход (напр. Инфекция, кетоацидоза). В същото време отсъстват треска и скованост на тилната мускулатура, анализ на кръвта и CSF без патология.

Белодробен оток при висока надморска височина

Високопланинният белодробен оток обикновено се развива в рамките на 24-96 часа след бързо изкачване до височина> 2500 м (> 8000 фута) и води до смърт по-често от други форми на висока надморска височина. Инфекциозните респираторни заболявания, дори малки, повишават риска от белодробен оток при висока надморска височина. Белодробният оток при висока надморска височина е по-често срещан при мъжете (за разлика от други форми на висока надморска височина). При постоянно живеене на надморска височина белодробният оток при висока надморска височина може да се развие след кратък престой на ниска надморска височина при връщане вкъщи.

Първоначално пациентите изпитват задух, намалена толерантност към упражненията и суха кашлица. По-късно се добавят розов или кървав храчки, респираторен дистрес синдром. Изследването се характеризира с цианоза, тахикардия, тахипнея и умерено повишаване на телесната температура (<38,5 ° C). При същата честота се открива локално или дифузно хриптене (понякога се чува без стетоскоп). Хипоксемия, често много тежка, с насищане от 40 до 70% според пулсова оксиметрия. Когато радикулацията на гръдния кош, ако е възможно, границите на сърцето не се разширяват, определя се фокалният оток на белите дробове (често средните или долните лъчи), който обикновено не присъства при сърдечна недостатъчност. Белодробният оток при висока надморска височина може бързо да се развие; кома и смърт са възможни след няколко часа.

Други нарушения

На висока надморска височина, появата на периферен оток и оток на лицето. Главоболието без други симптоми на остро заболяване се среща често.

Хеморагиите в ретината са възможни дори при ниска надморска височина от 2700 м, но най-често се наблюдават при възходяща височина> 5000 м (> 16 000 фута). Обикновено кръвоизливите в ретината не са придружени от симптоматика, ако те не се появяват в зоната на визуалната точка; преминава бързо и без усложнения.

При хора, които преди това са претърпели радиална кератотомия, са възможни тежки зрителни смущения на височина> 5000 m (> 16 000 ft) и дори под [3000 m (10 000 ft)]. Тези тревожни симптоми изчезват бързо, точно след спускането.

Хроничната планинска болест (болестта на Мондж) е рядка, засяга дълготрайни хора на надморска височина. Това се проявява от умора, недостиг на въздух, болки, изразена полицитемия и понякога тромбоемболизъм. Болестта често се съпътства от алвеоларна хиповентилация. Пациентите трябва да бъдат понижени; възстановяването е бавно, а връщането на височината може да доведе до рецидив. Повтарящата се флеботомия може да намали тежестта на полицитемия, но е възможно възобновяване.

Лечение на височинна болест

Остра планинска болест. Катеренето трябва да бъде спряно и физическото усилие да се намали, докато симптомите изчезнат. Други лечения включват течности, аналгетици за главоболие, лесна диета. При тежки симптоми обикновено е ефективно бързо отстъпление от 500-1000 м (1650-3200 фута). Ацетазоламид 250 mg два пъти на ден може да намали симптомите и да подобри съня.

Мозъчен оток с висока надморска височина и белодробен оток при висока надморска височина. Пациентът трябва незабавно да бъде евакуиран от височината. Ако спускането се забави, е необходимо пълно почивка и вдишване на O2. Ако не е възможно снижаване, O2 инхалациите, препаратите и запечатването в преносим хипербарен сак ви позволяват да спечелите време, но не можете да замените терапевтичния ефект от спускането.

При мозъчен оток с висока надморска височина нифедипин 20 mg на език, след това таблетки с продължително действие от 30 mg намаляват налягането в белодробната артерия. Диуретиците (напр. Фуроземид) са противопоказани. Сърцето с висок оток на мозъка не се повлиява и назначаването на препарати на дигиталис е непрактично. С бързото спускане височина мозъчен оток, която обикновено отзвучава в рамките на 24-48 часа. Ако имате висока надморска височина история оток на мозъка е вероятно да бъде рецидив и това трябва да знаете.

Когато височината белодробен оток (остра и тежка планински болест) помага дексаметазон, 8.4 мг на първо, последвано от 4 мг на всеки 6 часа. Тя може да се прилага през устата, подкожно, интрамускулно или интравенозно. Можете да добавите ацетазоламид 250 mg два пъти дневно.

Предотвратяване на височинна болест

Важно е да се консумират много течности, тъй като вдишването на големи количества сух въздух на височина значително увеличава загубата на вода, а дехидратацията с лека хиповолемия усилва симптомите. По-добре е да избягвате добавянето на сол. Алкохолът изостря острото планинско заболяване, влошава дишането в съня, засилва дихателните нарушения. През първите няколко дни се препоръчва често приемане на малки количества храна, съдържащи много лесно смилаеми въглехидрати (например плодове, конфитюри, нишестета). Въпреки че физическият препарат увеличава устойчивостта към натоварването на височина, това не предпазва от развитието на каквато и да е форма на височина болест.

Изкачването. Постепенното развитие на изкачването е изключително важно, когато е на надморска височина> 2500 м (> 8000 фута). Първата вечер трябва да бъде на 2500-3000 м надморска височина (8000-10 000 фута), ако по-нататъшното прекарване на нощта на по-голяма надморска височина, тогава на мястото на първата нощ, алпинистите трябва да прекарат още 2-3 нощи. На всеки следващ ден височината на настаняването може да се увеличи до около 300 м, въпреки че по-високите повишения през деня са допустими, но при задължително спускане за сън. Способността да се издига без появата на симптоми на височинна болест при хората варира, обикновено групата се ръководи от най-бавния участник.

Аклиматизацията завършва бързо. След като останат на по-ниска надморска височина за няколко дни, аклиматизираните алпинисти трябва отново да се покачват постепенно.

Лекарствени препарати. Ацетазоламид 125 mg на всеки 8 часа намалява вероятността от остра планинска болест. Лекарството се предлага под формата на капсули с продължително действие (500 mg веднъж дневно). Ацетазоламид може да се приема в деня на изкачване; действието му инхибира карбоанхидразата и по този начин увеличава вентилацията на белите дробове. Ацетазоламид 125 mg перорално преди лягане намалява дихателната честота (почти универсално лекарство при високи температури), като по този начин се предотвратяват острите падания на парциалното налягане на кислорода в кръвта. Лекарството е противопоказано при случаи на алергия към сулфаниламидни препарати. Аналозите на ацетазоламид нямат предимства. Ацетазоламидът може да предизвика скованост и парестезия на пръстите; тези симптоми са доброкачествени, но могат да притесняват засегнатото лице. При пациентите, приемащи ацетазоламид, газирани напитки могат да бъдат без вкус.

Потокът от ниско кислородно съдържание по време на сън при височина е ефективен, но неудобен поради тромавото оборудване.

Пациентите с епизод на мозъчен едем в голяма надморска височина в анамнеза трябва профилактично да приемат продължително действие на нифедипин 20-30 mg перорално два пъти дневно. Инхалационните бета-адреномиметици могат да бъдат ефективни.

Аналгетиците могат да предотвратят височинно главоболие. Не се препоръчва профилактично приложение на дексаметазон.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.