^

Здраве

Фармадекс

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Фармацевтичните препарати са очни капки, които имат антиалергични и противовъзпалителни свойства.

Показания Фармадекс

Лечение на неинфекциозни възпалителни и алергични състояния на конюнктивата, роговицата и предния сегмент на окото, включително възпалителни реакции в постоперативния период, чувствителни към стероиди.

trusted-source[1]

Формуляр за освобождаване

Лекарството се произвежда в полиетиленови бутилки с обем от 5 или 10 ml.

trusted-source[2], [3]

Фармакодинамика

Кортикостероидите имат противовъзпалителни свойства, действащи чрез инхибиране на съдови адхезионни молекули на ендотелиални клетки, циклооксигеназа тип I или II, както и образуването на цитокини. Това помага да се подтиска процесът на адхезия на левкоцитите към васкуларния ендотелиум и също така да се предотврати образуването на възпалителни провокатори - всичко това блокира възможността за навлизане в възпалени тъкани на очите.

Дексаметазон има силен противовъзпалителен ефект, но в сравнение с други стероиди той има по-слаб минералкортикоиден ефект. Това вещество се счита за едно от най-мощните противовъзпалителни средства.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9]

Фармакокинетика

Екскрецията на дексаметазон се извършва чрез разцепване. Около 60% от веществото напуска урината под формата на 6-р-хидро-хидроксиметазон. Непроменено вещество в урината не остава. Полуживотът отнема само 3-4 часа. Свързването с плазмените протеини на кръвния серум е около 77-84%. В същото време клирънсът е в границите от 0,111-0,225 l / h / kg, а обемът на разпределение е 0,576-1,15 l / kg. Индикаторът на бионаличността на дексаметазон при перорално приложение е приблизително 70%.

trusted-source[10], [11], [12]

Дозиране и администриране

Използвайте лекарството само за възрастни и само за офталмологична употреба.

Ако има остър или тежък стадий на заболяването, е необходимо да се надуе болка в очите с 1-2 капки на час. Ако състоянието се подобри, честотата на процедурата може да се намали, за да се вдигне една и съща доза на всеки 2-4 часа. По-късно дозата се намалява до 1 капка. 3-4 рубли / ден.

Ако има хронична форма на възпаление, трябва да се влива в лекарството за 1-2 капки. На всеки 3-6 часа, за да получите желания ефект.

За да елиминирате алергичната реакция, трябва да капете 1-2 капки. На всеки 3-4 часа, докато се постигне желаният ефект.

Продължителността на курса на лечение се определя индивидуално за всеки пациент. Средната продължителност е 2-9 дни, а максималното лечение може да продължи 2-3 седмици.

Употреба Фармадекс по време на бременност

Бременните жени не трябва да използват това лекарство.

Противопоказания

Pharmadox може да бъде противопоказан в следните случаи:

 • Ако свръхчувствителност към активното вещество и други компоненти на лекарството;
 • Хронични бактериални инфекции;
 • Остра форма на повърхностен херпесен кератит;
 • Ветеринарна или крава, както и други вирусни заболявания на конюнктивата и роговицата (с изключение на кератит, причинен от херпес зостер);
 • Болести на очните структури, предизвикани от гъби;
 • Инфекциозни заболявания на окото, причинени от микобактерии.

trusted-source[13]

Странични ефекти Фармадекс

Възможни странични реакции от очите:

 • кратковременно усещане за парене и усещане за дискомфорт в очите;
 • мравучкане и сърбеж;
 • зачервяване на лигавицата, както и разкъсване;
 • алергии;
 • сърбеж и оток на клепачите;
 • влошаване на зрението;
 • стесняване на зрителните полета;
 • повишено IOP (вътреочно налягане);
 • перфорация на окото на роговицата в резултат на изтъняване;
 • дилатация на учениците
 • пропуск на клепача и кератита;
 • фотофобия;
 • появата на катаракта с формата на купа;
 • замъглено виждане с възможно унищожаване на оптичния нерв.

Терапията с SCS може да причини вирусни, бактериални или гъбични инфекции, конюнктивит или блефарит, тъй като тези лекарства потискат имунния отговор на организма към инфекцията.

trusted-source[14]

Взаимодействия с други лекарства

Дългосрочната употреба на лекарството в комбинация с йодосуридин може да засили процеса на унищожаване на роговичния епител.

При приложение на други местни офталмологични лекарства (като съпътстващо лечение в комбинация с Pharmadex) е необходимо между отделните процедури да се поддържа малък интервал - около 10-15 минути.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Условия за съхранение

Лекарството трябва да се съхранява на място, което е затворено за достъп на деца и от слънчева светлина. Температурата в помещението трябва да бъде в рамките на 15-25 ° C.

trusted-source[20], [21]

Срок на годност

Фармакод се разрешава да се използва в продължение на 3 години от датата на производство на лекарството.

trusted-source[22], [23]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Фармадекс" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.