^

Здраве

A
A
A

Етапи на псориазис

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Начинът, по който псориазисът се проявява, зависи от етапа на развитие на болестта. В клиничната дерматология има три основни етапа на псориазис: прогресивен, стационарен и регресивен. Въпреки че някои споделят хода на псориазис на четири етапа - с разпределението на началния или ранния стадий.

Напреднал стадий на псориазис

Прогресиращият стадий на псориазис само при първото проявление на симптомите на това хронично заболяване може да бъде определен като начален стадий на псориазис, тъй като в псориатичния цикъл се повтаря само етапът на прогресия.

В началния етап, основен симптом конвенционален псориазис плака (което се диагностицира в повече от 80% от случаите) са червени или интензивно розови папулозен петна закръглената форма на лактите и колената, както и върху кожата на лумбалната област и скалпа - малки удебелени плаки отгоре който плоскоклетъчен, т.е., покрити с люспи (сухи сребърни бяло тромбоцити кератинизирани епидермиса). Често еритематозен кота ограден от тесен тъмно-червена рамка (височина джанта), за които кожата е напълно здрав.

В допълнение към сърбежа с различна интензивност, обривите, които показват началния стадий на псориазис, имат три характерни черти. Специалистите ги наричат псориатична триада. Първо, тромбоцитите се възползват лесно, ако плаката е леко остъргвана (това дерматолози наричат симптома на стеариновото петно).

На второ място, след насилствената десквамация на плаката, ясно се вижда тънък, лъскав слой, наподобяващ филм. За медицинските специалисти тази функция се нарича терминален (граничен) филм. Проучванията показват, че това е доказателство за значително намаляване или отсъствие на гранулиран слой от епидермиса.

И накрая, последният знак: пунктирана поява на кръв ("кървава роса") върху филма на псориатичната плака с по-нататъшно механично действие.

Първоначалният етап има различна продължителност и по-нататъшният ход на заболяването може за известно време да се забави на нивото на първоначалния обрив и наличието на така наречените плакати "on-call". А напредването на псориазис може да продължи - с увеличаването на размера на съществуващите плаки, появата на нови петна в тялото и тяхното сливане. Когато обривите са твърди и покриват големи участъци от кожата, става дума за псориатична еритродермия.

Стационарен стадий на псориазис

Етап на болестта, който спира появата на нови петна, стари плочи не увеличават размера си и да станат по-плоски и бледи (с синкав оттенък) се определя като стационарна фаза псориазис.

Но интензивността на десквамация значително се увеличава. В същото време, ако в началния стадий на заболяването пилингът е концентриран в центъра на плаките, тогава в неподвижен стадий цялата повърхност на кератина е покрита със слой от кератинизирани кератинизирани частици.

Също така, много пациенти имат такъв признак като псевдоатрофна корола - леко осветяване на кожата около плаката.

Продължителността на този етап е различна за различните пациенти, но дори и ако няма достатъчно нови обриви от дълго време, това не означава, че псориазисът "е преминал".

През този malopredskazuemy хронично заболяване, псориазис и неподвижната фаза може да бъде заменен или чрез регресивен стъпка или развитие стъпка обостряне на псориазис. Това се дължи на индивидуалните характеристики на организма и активността на вродената и адаптивната имунна система, преувеличен отговор на различни води, което води до стимулиране на ускореното пролиферацията на кератиноцитите.

Регресивен етап на псориазис

Регресивната сцена - или, както не се нарича съвсем точно, последната фаза на псориазис - идва след стационарна сцена.

Всъщност, това е характерно за много хронични заболявания, период на значително облекчаване на симптомите и дори тяхното временно изчезване, т.е. Етап на опрощаване.

На този етап решението на морфологичните елементи на лезии от псориазис: плаката постепенно престава да се отлепи, всички експандиран люспи, петна стават плоски (първо уплътнение изчезва в средата, а след това краищата на петна); сърбеж преминава.

Също така, регресионният стадий се проявява чрез временна дисхкромия, нарушение на пигментацията на кожата на мястото на изчезналите папулосцентни фокуси. Обикновено кожата става по-лека (под формата на вторична левкодерма), рядко има вторична хиперпигментация.

До този момент, за да се постигне стабилна ремисия и задържане на болестта на този етап, всъщност, и намалява лечението на псориазис.

И определението за стадия на псориазис, което се извършва въз основа на кожни симптоми, е от решаващо значение за подбора на лекарства и физиотерапия за намаляване на интензивността на проявата на заболяването.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.