^

Здраве

Болести на кръвта (хематология)

Алкаптонурия - вродена ензимна патология

Едно от много редките метаболитни нарушения - алкаптонурия - се отнася до вродени аномалии в метаболизма на аминокиселината тирозин.

Хиперхидратация

Една от клиничните форми на нарушен воден метаболизъм е излишният обем вода в тялото - хиперхидратация или хиперхидрия.

Инфаркт на далака

Сложно заболяване - инфаркт на далака - е състояние, при което се открива фокална смърт на тъканите на органите. Такъв патологичен процес може да бъде провокиран от различни фактори и страда не само далакът, но и тялото на пациента като цяло.

Кислородното гладуване на тялото

Нервните тъкани реагират най-остро на неговата липса, в резултат на това - церебрална хипоксия, но кислородно гладуване може да се наблюдава и в други органи.

Т-клетъчен лимфом: периферна, ангиоимунобластна, неходжкинова, анапластична

Ракът се смята за една от най-опасните човешки заболявания. И ако вземете под внимание, че при ужасната диагноза съществуват няколко вида смъртоносна болест, която е прекъсвала живота на много хора, то тогава вие ще се интересувате от този въпрос, за да избегнете такава съдба. 

Плазмоцитом

Плазмоцитомът се отнася до злокачествени тумори, състоящи се от плазмени клетки, отглеждани в меки тъкани или в аксиален скелет.

Аплазия на костния мозък

Последицата от това е развитието на заболявания, панцитопения (има недостиг на кръвни клетки: бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити). Дълбоката панцитопения е животозастрашаващо състояние.

Нарушаване на кръвосъсирването

Способността на кръвта да се съсирва по различни причини може да намалее, което води до тежки и смъртоносни коагулопатии.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.