^

Здраве

Ципролет с цистит

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Възпалението на пикочния мехур, като правило, възниква поради навлизането на бактерии в него, поради което за лечението му се използват антибактериални средства, включително Ciprolet, предписан за цистит.

Други търговски наименования на това лекарство, тоест синоними: Ciprofloxacin, Cipro, Cipriol, Ciprolac, C-phlox, Ciprinol, Cifran, Medociprin и др. И т.н.

Показания Ципролет с цистит

Като се има предвид доста широк спектър от бактерицидни ефекти на Ciprolet върху аеробни грам-отрицателни и грам-положителни бактерии, индикациите за употребата му включват инфекциозно (бактериално) възпаление на очите, УНГ органи и дихателните органи, пикочно-половата система, червата, коремната кухина органи и малък таз, остеоартикуларни инфекциозни заболявания, както и бактериемия, бактериурия и първичен сепсис. [1]

Може ли Ципролет да се използва при цистит? Целесъобразността на използването на това антибактериално средство се определя от лекуващия лекар - въз основа на резултатите от микробиологично изследване (bakposev) на урината, което гарантира идентифицирането на патогена. Антимикробните средства от групата на флуорохинолоните от II поколение, които включват активното вещество на Tsiprolet - ципрофлоксацин хидрохлорид, не се използват за емпирично лечение на цистит, но се използват, когато други антибиотици не са достатъчно ефективни.

Освен това антибиотичната терапия не е показана при интерстициално, медикаментозно, радиационно възпаление на пикочния мехур, както и при цистит, който се проявява с други заболявания (диабет, нефролитиаза, увреждане на гръбначния мозък).

Прочетете -  Антибиотици за цистит . [2], [3]

Ципролет за цистит при жени се предписва при същите условия, като се има предвид, че в почти 80% от случаите възпалението на пикочния мехур и пикочните пътища се причиняват от бактерии от червата и долните пикочни пътища, тъй като областта на женските полови органи често съдържа бактерии, които могат причиняват цистит. Уролозите се отнасят към причинителите на цистит E. Coli - бактерията Escherichia coli, както и Enterobacter cloacae, Klebsiella spp., Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus saprophyticus.

Формуляр за освобождаване

Ципролет се предлага в такива форми като таблетки (0,25 и 0,5 g всяка), инфузионен разтвор (във флакони от 100 ml), капки за очи (във флакони от 5 ml).

Фармакодинамика

Активното вещество на лекарството Ciprolet е синтетичен антибиотик от второ поколение флуорохинолонова група ципрофлоксацин (под формата на хидрохлорид), който е бициклично флуорирано производно на хинолинкарбоксилната киселина.

Основата на неговото фармакологично действие, което води до смъртта на патогени (бактерициден ефект), е способността специфично необратимо да потиска ензимите на топоизомераза на бактериалните клетки (ДНК топоизомерази II и IV), които осигуряват тяхната ДНК репликация, синтез на протеини и възпроизвеждане чрез дивизия.

Фармакокинетика

След перорално приложение на Ciprolet, ципрофлоксацин хидрохлорид се абсорбира бързо от стомашно-чревния тракт и достига пикови плазмени нива за един до час и половина. Свързването с кръвния албумин не надвишава 30%, въпреки че средното ниво на бионаличност е 70%.

Ципрофлоксацин хидрохлорид попада в почти всички тъкани и телесни течности, преодолявайки кръвно-мозъчната бариера; интерстициалната концентрация е по-висока, отколкото в кръвта, и остава на високо ниво за 10-12 часа.

Времето на полуживот в плазмата продължава 3-5 часа; Екскретира се от тялото главно чрез бъбреците (в непроменен вид), както и през червата.

Дозиране и администриране

Как да приемате Ципролет с цистит? Таблетките Cirolet се приемат перорално преди хранене с вода. Единична доза от лекарството е една таблетка от 0,25 г. През деня се приемат две таблетки (с интервал от 12 часа).

Колко да пием Ципролет с цистит? Продължителността на лекарството се определя от лекаря - според резултатите от уринната култура. Стандартният курс на лечение е пет до седем дни.

 • Приложение за деца

Във връзка с наличието на заплаха от нарушено развитие на ставната хрущялна тъкан, флуорохинолоновите антибактериални средства са противопоказани за деца и юноши под 18-годишна възраст.

Употреба Ципролет с цистит по време на бременност

Не е разрешено да се използват антибиотици от групата на флуорохинолоните по време на бременност и кърмене, включително Ципролет и неговите синоними, съдържащи ципрофлоксацин хидрохлорид.

Противопоказания

Ципролет за цистит не се използва, ако анамнезата на пациента включва:

 • индивидуална свръхчувствителност към флуорохинолони;
 • конвулсивен синдром;
 • нарушения на мозъчното кръвообращение;
 • тежка бъбречна недостатъчност и/или тежко увреждане на чернодробните ензими;
 • хемолитична анемия с дефицит на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа;
 • възпаление и дистрофични промени в сухожилията.

Странични ефекти Ципролет с цистит

Употребата на Ciprolet може да предизвика нежелани реакции под формата на:

 • гадене, повръщане, коремна болка, метеоризъм и диария;
 • главоболие, виене на свят и повишено вътречерепно налягане;
 • нарушения на съня, тревожност, обща депресия, тремор; намалено внимание, зрителна острота и слух, както и нарушен вкус и мирис;
 • тахикардия и нарушения на сърдечната честота;
 • кожен сърбеж и алергични кожни обриви, свръхчувствителност към ултравиолетово лъчение;
 • намаляване на нивото на левкоцити, гранулоцити и тромбоцити в кръвта;
 • отслабване и нарушаване на целостта на сухожилията;
 • появата на кръв, протеин, кристали на калциев оксалат в урината;
 • нарушения на уринирането с увреждане на бъбречните гломерули.

Свръх доза

Предозирането на Ципролет води до засилване на стомашно-чревните му странични ефекти, както и до поява на конвулсии и невротични симптоми. Няма специфичен антидот, лекуват се отделните симптоми.

Взаимодействия с други лекарства

В инструкциите за Ципролет се отбелязват следните взаимодействия с други лекарства:

 • Ципролет не се приема едновременно с антиациди, теофилин, сантурил (пробенецид), противотуберкулозен антибиотик рифампицин, селективен имуносупресор циклоспорин, индиректен антикоагулант Варфарин;
 • едновременната употреба на флуорохинолони и лекарства за понижаване на нивата на кръвната захар, както и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) забавя тяхното елиминиране;
 • възможна е комбинация от Ciprolet с антибиотици от групата на пеницилин, аминогликозиди и цефалоспорини.

Условия за съхранение

Таблетките Tsiprolet трябва да се съхраняват на сухо място, далеч от светлина, при стайна температура; разтвор - при температура не по-ниска от +5°С и не по-висока от +25°С.

Срок на годност

Лекарството е подходящо за употреба в рамките на три години след освобождаването.

Аналози на Ципролет за цистит

Фармакотерапевтично действие, подобно на Ципролет, използван при лечение на възпаление на пикочния мехур, се упражнява от: антибиотици от групата на флуорохинолоните, например Левофлоксацин (Левофлокс), Пефлоксацин (Пефлацин, Пинафлокс), Ломефлоксацин (Ломфлокс, Офокс, Лофокс); препарати налидиксинова киселина (Nevigramon, Negram); препарати на пипеминова киселина (Palin, Pimidel, Uropimide, Uripan, Uromidin).

Антимикробните средства, които обикновено се използват за бактериален цистит, са нитрофурантоин (фурадонин), ко-тримоксазол, фосфомицин (фосмицин, уронормин, монурал), цефалоспориновите антибиотици цефтриаксон и цефалексин.

Какво е по-добре при цистит, Ципролет или Нолицин?

Подобно на Ciprolet, Nolicin (синоним на Norfloxacin) е антибиотик от групата на флуорохинолоните и има същия механизъм на действие и фармакодинамика. Но бионаличността на норфлоксацин, както и свързването с плазмените протеини, е почти половината от тази на ципрофлоксацин. В допълнение, минималната еднократна доза Nolicin е по-висока от Tsiprolet (0,4 g срещу 0,25 g). Възможно е обаче Нолицин да се приема за по-дълъг период (до два месеца) при пациенти с рецидивиращ хроничен цистит.

Ето защо, кое е по-добро при цистит - Ципролет или Нолицин, се определя за всеки пациент от уролог.

Първите изявления на FDA за необходимостта от ограничаване на употребата на антибактериални лекарства, принадлежащи към групата на флуорохинолоните, поради сериозни странични ефекти, бяха направени през 2016 г. И в началото на октомври 2018 г., след като разгледаха цялата обратна връзка от пациенти и лекари относно страничните ефекти на флуорохинолоновите антибиотици, експертите на Европейската агенция по лекарствата стигнаха до заключението, че е необходимо да се въведе ограничение за употребата им.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Ципролет с цистит" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.