^
A
A
A

Зъби при кучета

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Зъбният камък при кучета се среща често - според статистиката, 75% от домашните любимци могат да имат такъв проблем. Нашата задача е да помогнем на животното във времето и да предотвратим развитието на усложнения, защото някои от тях стават доста сериозни.

Нека разгледаме по-подробно основните аспекти на тази патология, както и начините за елиминирането и превенцията й.

Механизмът и причините

Минералните отлагания по зъбите са голям проблем за домашните любимци. В допълнение, наличието на зъбен камък може да предизвика други сериозни усложнения. Поради това, постоянната и задълбочена грижа за устата на кучето е изключително важна.

Зъбният камък се трансформира от конвенционална плака, която се натрупва за известно време в основата на зъба, по-близо до гингивалния марж. Състои се от хранителни фрагменти, остарели клетки от тъкани на лигавицата, белтъци от слюнни секрети, представители на разнообразна микрофлора. С течение на времето, депозитът се втвърдява, депониран в минерална утайка, урежда много бактерии. Някои от тях, особено стрептококите, създават благоприятна среда за по-нататъшното формиране и укрепване на смятането. Варовикови отлагания и микроорганизми върху тях активно произвеждат млечна киселина, която нарушава киселинно-базовия баланс в устната кухина. В резултат на това, лигавиците на устата, венците и емайла на зъбите страдат. В бъдеще това може да предизвика развитие на възпалителни процеси, алергични прояви, увреждане на зъбния емайл и пародонтоза.

Процесът засяга в по-голяма степен зъби и молари. Зъбен камък може да се появи при всяко възрастен куче, но малките породи с къс муцуни са по-склонни да страдат.

Основните причини за смятане при кучета:

  • наличие на постоянна плака;
  • липса на твърди елементи в ежедневната храна (кости, хрущяли и т.н.);
  • нарушения на зъбите;
  • увреждане на структурата на емайла на всички или на някои зъби;
  • нарушаване на метаболизма на солта и минералите в животинското тяло.

Зъбният камък се развива постепенно, като в крайна сметка засяга околните тъкани.

Симптоми

Собственикът на домашния любимец трябва редовно да инспектира устата, зъбите на животното, навреме, за да идентифицира симптомите на зъбен камък при кучето. Уверете се, че сте избрали появата на тъмно жълто или сиво-кафяво наслояване в основата на зъбите, зачервяване и подуване на венците, тяхната свръхчувствителност и кървене.

Ако не премахнете зъбния камък навреме, патологичният процес ще продължи да напредва. Животното вече не може да яде нормално, особено при твърда храна. Апетитът изчезва, кучето губи тегло. Възможно е да има загуба на зъби, повишена слюнка.

Стоматологичен камък при кучета може да се намери както над ръба на венците, така и под венците. Камъкът над венците е диагностициран по-бързо и е много по-лесен за отстраняване. Под смолата, минералните слоеве могат дълго да останат незабелязани. И само по време на първоначалния възпалителен процес става ясно, че появата на празнини, "джобове" между зъба и дъвката, тъканите набъбват, има доста неприятна миризма от устата.

Може би развитието на пародонтит: животното страда от мъчителна болка в венците, зъбите първо се разхлабят, а след това започват да падат. Има малки възпалителни елементи върху лигавиците, абсцеси. Масовото възпроизвеждане на микробите в устната кухина води до навлизането им в стомаха на кучето и след това в кръвния поток. Това може да причини токсични ефекти върху черния дроб, пикочните и сърдечно-съдовите системи.

Отстраняване на зъбен камък при кучета

Най-добрият начин за лечение на тази патология е премахването на зъбен камък от кучетата. Това може да се извърши механично или чрез модерен ултразвуков метод.

При механично отстраняване на плаката съществува опасност от увреждане на емайла или лигавичните тъкани.

Процедурата се провежда по-често при обща анестезия. Животното е забранено да взема храна 10 часа преди отстраняването, за да се избегне повръщане по време на анестезия. След анестезията зъбният камък се остъргва ръчно със специален инструмент или се използва ултразвуков ефект с различна степен на вибрация.

Използването на ултразвук е по-малко болезнено за животното, травматичните лезии на венците и емайла са изключени. Въпреки това, този метод е слабо пригоден да се отърве от камъка под венците.

След процедурата, зъбите се полират добре със специални пасти и примамки; завършва процеса чрез прилагане на бактерицидно средство върху третираната тъкан.

При наличие на признаци на възпаление могат да се предписват антимикробни и противовъзпалителни лекарства, допълнени с витаминови комплекси, лекарства за повишаване на имунитета, стимуланти на метаболизма.

Възможно е да възникне напълно логичен въпрос: как да почистя тартара у дома? Възможно ли е? По принцип е възможно, сега във ветеринарните магазини и аптеки се продават много специални пасти и четки, както и дъвки за почистване на зъбите. Можете да намерите дори специализирана суха храна за предпазване от зъбен камък при кучета. Въпреки това, както свидетелства практиката, ефектът от тези методи е временен и рано или късно все още ще трябва да премахнете зъбен камък в клиниката. Процедурата за отстраняване на зъбен камък се препоръчва да се повтаря на всеки 12-18 месеца.

Предотвратяване

Сега нека поговорим за това как да се предотврати зъбен камък при кучета. Най-основният и основен аспект на здравословното състояние на зъбите при животното е оралната хигиена. Някои любители на домашни любимци са научили кученца, за да четкат зъбите си от детска възраст, поне два пъти седмично. За да направите това, използвайте мека четка, за да избегнете нараняване на венците. В момента зоологическите магазини продават голямо разнообразие от зъбни прахове и пасти за кучета.

Често нека животното да дъвче костите (реални или имитирани).

При изследване на устната кухина обърнете специално внимание на състоянието на венците, лигавицата. Най-малкото подозрение за наличието на възпаление трябва да бъде причината да се свържете с ветеринарен лекар.

Не премахнете получения камък, тъй като това ще доведе до по-сериозни последици, които след това ще бъдат лекувани по-трудно.

Всеки знае, че домашните любимци се нуждаят от постоянна грижа и внимание. Гаранцията за благосъстоянието и здравето на вашия домашен любимец са периодични изследвания на устната кухина, което ви позволява да забележите и предотвратявате зъбен камък във времето при кучета.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.