^

Тест за бременност със сода

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Тест за бременност със сода е много достъпен домашен метод за определяне на възможна бременност. Говорейки за ранното диагностициране на бременността, когато е невъзможно да се определи чрез по-информативни методи, широко се използват алтернативни методи. Тя може да бъде не само сода, но и използването на йод като идентификатор на възможна бременност. Следователно, за да се говори за ефективността на метода, трябва да се знае основният принцип на функционирането му.

Основни принципи на теста със сода

Говорейки за принципа на действие на този метод, е необходимо първо да разберем химическите и физичните свойства на урината. Обикновено урината има относителна плътност по-висока от водата и има слабо киселинна реакция. Когато една жена е бременна, хорионният гонадотропин започва да се появява в урината, което променя свойствата на урината, както и други вещества, които имат алкална реакция. Това нарушава процеса на отделяне на амоняк от бъбреците и реакцията на урината става леко алкална. Но е възможно промяна в реакцията на урина при други бъбречни патологии. Това може да е възпалително заболяване на бъбреците - пиелонефрит, както и цистит, уретрит, гломерулонефрит. Промяната на реакцията на урината е възможна и при консумацията на продукти с алкално съдържание, които включват газирани напитки, кока-кола, пържени храни. Следователно, при извършване на тест със сода, е необходимо горепосочените фактори да не влияят по никакъв начин на състоянието на жената, тъй като в този случай тестът ще бъде неинформиращ.

Какъв е принципът на теста? Сода е алкален компонент, който, когато реагира с киселина, образува реакция под формата на сияние. Ако сода се добавя към урината на здрав човек, тогава той ще сияе поради киселинната реакция на урината. При бременност реакцията се променя и взаимодействието няма да настъпи, така че содата просто ще се утаи. Това е основната диагностична характеристика, която се взема предвид при извършване на теста със сода.

Също така има приложение като допълнителен компонент на йода. Ако към такъв разтвор се добави йод със сода, то той трябва да се разпространи по повърхността на течността, тъй като има висок коефициент на повърхностно напрежение. При бременност относителната плътност на урината може да се промени, което допринася за промяна в повърхностното напрежение на течността. Тези промени ще имат характеристичен шаблон - ако бременност урината капе йод, капка йод няма да се разпространи както обикновено, но ще бъдат във формата на капка поставя отгоре като капка масло във вода. Това са основните принципи на промяната в урината по време на бременност, което позволява диагностицирането на бременността у дома.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Методи за тестване със сода по време на бременност

За по-висока степен на надеждност на теста със сода, е необходима правилната техника за вземане на проби от урината. За да направите това, което трябва да се събират само част от сутрешния урината, която съдържа максималния брой хормони и биологични агенти, които допринасят за промяна на свойствата на урината по време на бременност. Ние трябва да се вземе половин чаша урина и да излее една чаена лъжичка сода за хляб, а след това не може да се разбърква, ако разтворът е с съскане, тогава вие не сте бременна. Тестът за домашна бременност със сода е точно това, което е удобно, тъй като може да се направи у дома. Тестът за бременност със сода и йод трябва да се направи и с сутрешната част на урината. Можете да се вземе като основа малко по-различна модификация - в този случай капка сода трябва да се откажа парче хартия, напоена с урина и йод, освен ако променили цвета, без бременност, и ако остава оранжев, то е вероятно, че има embrionchik.

Достоверността на теста за бременност със сода е трудно да се оцени, тъй като има много субективни фактори, които могат да повлияят на отклонението на резултата. Но като говорим за това, като вземем предвид и отговорите, можем да кажем, че неговата надеждност е по-малка от 50%, т.е. При наличие на бременност, може да даде лъжлив резултат с вероятност един към друг. Ето защо е по-добре да потвърдите такова тест с фармакологичен фармацевтичен тест, който разкрива нивото на хорионния гонадотропин.

Прегледите на теста със сода за бременност показват, че неговата ефективност е съмнителна. Има много жени, които са опитали този тест без бременност, и сода изсъска, но когато овулацията не съскаше. Има също потвърждение, когато содната утайка беше потвърдена от две ленти от настоящия тест. Ето защо е трудно да се прецени ефективността на този метод за диагностициране на бременността

Тест за бременност със сода е много прост и достъпен домашен тест. Но неговата ефективност е много ниска, което се обяснява с много субективни фактори, които могат да повлияят на свойствата на урината. Но във всеки случай, в спешни ситуации, трябва да помните за този метод и да вярвате или не - да решите сами.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.