^
A
A
A

Как да разпознаем и спрем емоционалния глад на тинейджъра?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ние не винаги ядем само за да утолим глада. Често се храним за комфорт, облекчаване на стреса или активно поемаме нещо вкусно като награда. За съжаление, емоционалният глад не решава емоционални проблеми. Тийнейджър често прибягва до храна като най-лесният начин да облекчи стреса. И след това, след няколко дни, той се чувства по-зле. Емоционалните проблеми остават и след това идва усещането за вина за преяждане. Ще научим тийнейджър да разпознае емоционалния глад и да го различи от истинския. Това са важни стъпки за освобождаване на бруталния апетит от власт.

Какво е емоционален глад?

Емоционалният глад е, когато не се чувствате като ядене, но искате да изпитате удоволствието от самия вкус на храната. Шоколад, бар, торта, чипс - храни, които дават приятен вкус на сдружаване, но обогатят комплекс тяло, или лоши въглехидрати, които не са наситени за дълго време, но с оглед на допълнителните гънките от двете страни.

Вкусно е да се яде от време на време, за да се възнагради за нещо - няма нищо лошо в това за един тийнейджър. Емоционалният глад всеки ден е проблемът за теглото, фигурата и самочувствието. Когато храната се превърне в основен емоционален механизъм на оцеляване, когато в състояние на чувство на неудовлетвореност първият ви импулс е да отворите хладилника, то вие оставате в нездравословен цикъл на хранителни навици.

Емоционалният глад не може да бъде изпълнен с храна. Храната може да даде възможност да се почувствате добре в момента, но усещанията, които са причинили нуждата от хранене, не са изчезнали. А тийнейджърът често се чувства по-зле от преди, поради ненужните калории, които е получил. Проблемът се изостря от факта, че тийнейджърът престава да научава здравословни начини за борба с емоциите си, за него е по-трудно и трудно да контролира теглото му и той се чувства още по-безпомощен.

 Съвет № 1: Определете причините за емоционалния глад

Хората ядат по различни причини. Първата стъпка, за да спрете емоционалната наситеност, е да определите проблема си, който ви принуждава да ядете. Какви ситуации, места или чувства ви карат да достигате за храна?

Имайте предвид, че докато повечето емоционална наситеност от случаите са свързани с неприятни усещания след храна може да предизвика положителни емоции, като самата награда, или когато тийнейджър или чества радостно събитие.

Причини за емоционалния глад на тийнейджър

Причини за емоционалния глад на тийнейджър

Стрес. Забелязали ли сте, че стресът ви прави гладни? Това се случва не само в мозъка ви. Когато стресът стане хроничен, както често се случва в нашия хаотичен, бързо променящ се свят, това води до високо ниво на стресовия хормон кортизол. Кортизолът предизвиква апетита за солени, сладки и мазни храни, храни, които дават енергия и усещане за удоволствие. Колкото по-неконтролиран стрес в живота на тийнейджър, толкова по-вероятно е той да се обърне към храната за емоционално облекчение.

Първи емоции. Храната може да бъде начин за временно деактивиране или избягване на неприятни емоции, включително гняв, страх, тъга, безпокойство, самота, възмущение и срам. Докато тийнейджърът се отвлича от храната, той може да избегне емоциите, които не иска да чувства.

Скука или чувство на празнота. Били ли сте някога да ядете само, за да направите нещо, за да се отървете от скуката или като начин да запълните празнотата в живота си? Когато един тийнейджър чувства празнота, той може да използва храната като начин да вземе устата и времето си. Това го отвлича от чувството на безполезност и недоволство от живота му.

Бебешки навици. Когато родителите възнаградиха доброто поведение на бебето със сладолед или пица или сладки, беше хубаво, нали? Тези емоционални основи на храненето на тийнейджър често пъти навлизат в зряла възраст.

Социално влияние. Да седнеш с приятели в ресторант или кафе е чудесен начин да облекчиш стреса, но това може да доведе до преяждане. По този начин е лесно да се злоупотребява, просто защото има такава възможност и защото всички останали ядат - така че какво не е наред с това? Преяждането е винаги по-лесно с групата - дава на тийнейджъра чувство за правилност.

Как да проверите дали сте емоционален човек?

  1. Яжте ли повече, когато се чувствате стресирани?
  2. Вие ядете, когато не сте гладни или напълно хранени?
  3. Имате ли други начини, освен храна, да се чувствате по-добре (когато сте тъжни, скучни, тревожни и т.н.)?
  4. Често ли искате да се възнаграждавате с храна?
  5. Това означава ли, че храната ви кара да се чувствате в безопасност?
  6. Чувствате ли се безсилни, ако не можете да ядете добре?

Разликата между емоционалния и физическия глад

Преди да можете да се отървете от емоционалния глад, първо трябва да се научите да различавате между емоционалния и физическия глад. Това може да бъде по-трудно, отколкото изглежда, особено ако редовно използвате вкусна храна за борба с вашите усещания.

Емоционалният глад може да бъде много мощен. В резултат на това е лесно да се приеме за физически глад. Тези съвети могат да ви помогнат да го разберете.

Внезапно възниква емоционален глад. Той изпреварва тийнейджър в миг и ви кара да се чувствате депресирани. Физическият глад идва постепенно. Желанието за ядене не ви кара да се чувствате виновни, след като е ял тийнейджър.

Емоционалният глад изисква специфични продукти. Когато сте физически гладни, почти всичко е добро за задоволяване на глада, включително здравословна храна, като например зеленчуци. Но емоционалният глад е жажда за мазни храни или сладки закуски, които осигуряват незабавно удоволствие.

Емоционалният глад е много висококалорична храна без никаква цел. Преди да осъзнаете това, че всъщност не сте гладни, вече сте яли цял пакет чипове или тройна порция сладолед. Когато се чувствате физически гладни, по-добре да разберете какво правите.

Емоционалният глад не създава усещане за ситост. Искате да ядете все повече и повече, но усещането за ситост не идва. Физическият глад, напротив, създава усещане за ситост. Чувствате се удовлетворен, когато стомахът ви е пълен.

Емоционалният глад не се появява в стомаха. Вместо да дава на стомаха гладни гърмящи сигнали, както се случва във физическия глад, желанието за ядене не може да излезе от главата на тийнейджър. В същото време се фокусира върху конкретни продукти, вкусове и миризми.

Емоционалният глад често води до чувство на съжаление, вина или срам. Когато ядете, за да задоволите физическия глад, едва ли ще се почувствате виновни или засрамени, защото просто давате на тялото това, от което се нуждае. Ако се чувствате виновни, след като сте яли, най-вероятно не ядете, защото сте гладни.

Емоционален глад против физическия глад

Внезапно възниква емоционален глад. Физическият глад идва постепенно.
С емоционален глад тийнейджърът чувства, че трябва да бъде доволен веднага. Физическият глад може да чака.
Емоционалният глад жадува специфични храни, които дават усещане за комфорт. Физическият глад е много избор на храна, а не специфични храни.
Емоционалният глад не създава усещане за ситост. Физическият глад спира, когато тийнейджърът е пълен.
Емоционалното хранене предизвиква чувство за вина, безпомощност и срам. Храната за задоволяване на физическия глад няма да ви накара да мислите зле за себе си.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Дръжте дневника на емоционалното хранене

Много юноши вероятно са се разпознали поне в някои от описаните ситуации. Но дори и в този случай, разбира се, бих искал да се разбирам още по-добре. Един от най-добрите начини за идентифициране на причините за емоционален глад е дневникът.

Всеки път, когато преяждате или сте принудени да стигнете до любимите си храни поради стрес, се възползвайте от момента и разберете какво причини това желание. Запишете кога, каква храна и какво настроение ядете. Отговор в дневника си няколко въпроса: Какво ядат (или обичат да ядат), че сте разстроен, а след това протегна ръка към храни за домашни любимци, как сте се чувствали преди ядене, какво чувствате, когато ви се яде и как се чувстваш след това.

С течение на времето ще видите ясни снимки на вашите хранителни навици. Може би ядете много, като прекарвате време с определен човек. Или може би искате да ядете след тежък тест или изпит. След като определите вашите емоционални куки, можете да направите следващата стъпка - да замените нездравословните храни с други начини за получаване на удоволствие.

Съвет № 2: Намерете други начини да се зарадвате

Ако не знаете как да управлявате емоциите си без вкусна храна, скоро няма да можете да контролирате хранителните си навици изобщо. Знайте, че диетите се практикуват толкова често, защото не предлагат логически хранителен съвет, а за да се опитат да контролират по някакъв начин тенденцията към преяждане. Но диетите работят само ако тийнейджърът съзнателно контролира храната си. Те не работят, когато емоциите имат предимство пред ума. За да спрете емоционалния глад, трябва да намерите други начини да се зарадвате емоционално. Това е огромна първа стъпка. Трябва да намерите алтернатива на храната и същата бърза.

Алтернативи на емоционалното хранене

Ако сте депресирани или самотни, обадете се на някой, който винаги ви помага да се чувствате по-добре, да играете с кучето или котката си или да гледате любимите си снимки - или да отидете за спорт.

Ако сте изчерпали всички начини да се развеселите, пийте чаша горещ чай, къпете се, осветявайте ароматната супозитория или обвийте се в топло одеяло.

Ако ви е скучно, четете хубава книга, да гледате комедия, разходка на открито или да се насладите на факта, че обичате да свири на китара, обрат обвивка, лексикони, и т.н.).

trusted-source[6], [7], [8]

Съвет # 3 Пауза след диво желание да се яде

Най-емоционалните тийнейджъри се чувстват безпомощни, преди да се похвалят с вкусна храна. Когато желанието да ядете преобладава над другите чувства, опитайте се да издържите 10-15 минути. Кажи си: "Ще ям това парче торта, но само след 15 минути. Много често, с този подход, желанието да се яде минава и можете да правите без торта. Така че постепенно ще се научите да притежавате чувството си за глад, а не това.

Научете се да приемате всичките си чувства, дори лошите

Тийнейджър може да мисли, че основният проблем е безсилието преди чувството за глад, но не е така. Всъщност, емоционалният глад произтича от чувството на безсилие пред емоциите му. Той не се чувства способен да контролира емоциите си и ги оставя, хранейки се.

Когато си позволите да се чувствате неудобно, емоциите може да не бъдат контролирани. Може да се страхувате, че е като кутия на Пандора - веднага щом го отворите, вече не можете да я затворите. Но истината е, че когато потискаме емоциите си, дори най-болезнените чувства отслабват сравнително бързо и губят силата си. Има много доказателства в подкрепа на факта, че вниманието е ефективно. Той не само помага на тийнейджъра да се научи да разбира себе си, но и помага при стрес, за да запази чувствата си под контрол.

Нещо повече, животът ви ще стане по-богат, когато се отворите емоционално. Нашите чувства са прозорец в нашия вътрешен свят. Те ни помагат да разберем и да отворим най-дълбоките ни желания и страхове, нашите настоящи разочарования и това, което ще ни направи щастливи.

Съвет # 4. Как да поддържаме здравословна диета?

Когато сте физически силни, спокойни и добре отпочинали, по-добре се справяте със стреса. Но когато сте изтощени и затрупани с информация, е много лесно да се втурнете в хладилника без да мислите. Упражнение, сън и здравословен начин на живот ще ви помогнат да се справите с труден период без емоционална храна.

Правете ежедневно упражнение. Физическата активност прави чудеса, повишава настроението и нивото на вашата енергия, тя също така е мощен стресов редуктор.

Сънят най-малко 8 часа всяка вечер. Когато нямате достатъчно сън, тялото ви жадува за сладка храна, което ще ви даде бърз взрив на енергия. Добрата почивка ще ви помогне да контролирате апетита и да намалите желанието за храна.

Отделете време да се отпуснете през деня. Оставете се поне час след уроците, за да се отпуснете и да се отпуснете и всеки ден. Време е да си починете от задълженията си и да презаредите енергията си.

Комуникирайте с други хора, но само положителни. Тийнейджърите не трябва да подценяват значението на доброто приятелство. Прекарайте време с положителни хора, които чрез своето положително отношение ще ви помогнат да се предпазите от негативните последици от стреса.

Справянето с емоционалния глад е в рамките на силата на тийнейджър. Трябва само да отделяте редовно време за това, а резултатът - добро настроение и успех във всичко - няма да се забави.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.