^

Дете в степен 1: как да му помогнете да се адаптира?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Дете в първа класа може да започне да се разболява бързо. Това означава, че се адаптира към необичайни условия: повишен стрес, нов детски колектив, учители, нов режим на деня. Следователно, първокласникът трябва да бъде лекуван много внимателно, но твърдо - в края на краищата, той трябва да помогне да влезе в нов ритъм на живота за него.

Дете в степен 1: как да му помогнете да се адаптира?

Моля, обърнете внимание! За да накарате детето да се адаптира по-добре към училището, трябва да го свикнете с нова ежедневна програма за 2 месеца преди училище - през лятото.

Първокласно здраве

Дете от първа класа (6-7 години) в първите дни на училище може да намали апетита, настроението, той бързо може да се умори. Нервната му и имунна система получава много работа. Децата в "дома" страдат от по-лоши условия от тези, които посещават детската градина. Детето може сериозно да спи, едва ли да заспи и да се събуди.

Трябва да обърнете внимание на всички промени в здравето на първокласник и винаги да намерите време да се консултирате с лекар. Много голяма помощ може да бъде дадена на дете от психолог - изразът "всички болести от нерви" е особено валиден за едно малко дете. Необходимо е да се даде на детето комплекс от витамини и минерали на всеки шест месеца по препоръка на педиатър - това ще помогне на детето да укрепи здравето и да устои на простуда.

trusted-source[1]

Първокласни обувки и дрехи

Първокласното облекло трябва да се състои от около 3-4 слоя през студения сезон. Това са бельо, рокля или риза с панталони, пуловер и яке или палто. Облекло, състоящо се от няколко слоя, по-добре запазва топлината и не възпрепятства движенията на детето, ако съответства на размера.

Що се отнася до обувките, тя трябва да е лека и здрава. Най-добре е да купите бебешки ортопедични обувки, защото предпазва крака от увреждане и правилно го формира. Когато избирате детски обувки за ежедневна употреба, трябва да го направите възможно най-удобно. Петата на такива обувки за първокласник трябва да бъде четвърта част от подметката и петата не е разрешена повече от 2 см. Такава обувка предпазва детето от плоски крака и позволява свободно движение. Такива обувки имат най-ниска травматичност.

Ако купувате бебешки обувки за студен дъждовен сезон. Тя трябва да бъде добре защитена от влага. Но в този случай, уверете се, че вътрешността на обувките абсорбира изпарението и влагата добре от крака на детето. За да направите това, обувките трябва да имат стелки, плат или специални ортопедични материали.

Телевизия в живота на първокласник

От една страна, това е добър източник на информация. Има много когнитивни програми за деца, от които той може да черпи информация, която не може да бъде научена от други източници. От друга страна, продължителното гледане на телевизия може да навреди на нервната система на бебето.

За дете от 6-7 години гледане на телевизия може да отнеме не повече от 30-40 минути. Класове на компютъра - от 15 до 30 минути, не повече. Разстоянието до екрана трябва да бъде не по-малко от 2 метра, а на монитора - не по-малко от 40 см (при ръчна ръка)

Режимът на деня, който взема предвид всички моменти от забавлението на детето, трябва да виси на работното си място.

Първокласно работно място

Мускулно-скелетната система на дете на възраст 6-7 години все още не е формирано, така че неправилното кацане може да го счупи. Както и да наруши зрението на детето на неправилно разстояние от книгата и бележника от очите. Ето защо детето трябва да има бюро за класове, а не за обяд, както и за правилно регулиран стол.

Необходимо е детето да се свикне на 6-7 години, за да седне директно, да не се прегръща, столът трябва да се натисне под масата на разстояние от 3 до 5 см. Разстоянието до масата от очите може да бъде проверено. Трябва да сложите ръката си на лакътя и да я сложите на масата. Върховете на пръстите трябва да докоснат храма. Детето трябва да седи от масата на такова разстояние, че гърдите му са от ръба му до затворения юмрук. В същото време раменете се докосват до задната част на стола.

Аксесоари от първа класа

Ако първият градиньор носи куфарче, то едното рамо ще бъде по-високо, а другото по-ниско и позата няма да се оформи правилно. Раницата правилно разпределя натоварването. Затова трябва да си купите първокласен добър, висококачествен, траен раница. Коланите на раницата също трябва да са здрави и широки - добре е да достигнат ширина до 4 см. Така че ще освободите ръцете му - в един от тях можете да носите светло сако със спортен костюм за обучение или физическо възпитание.

График за първия ден

Ако родителите обръщат много внимание на ежедневието на детето, е по-лесно да се изправи и да отиде навреме, да си направи уроци навреме и да остави време за почивка. Когато правите график за вашия първокласник, обърнете внимание, че му е дадено достатъчно време за сън. В детската градина или у дома преди училище, детето спеше през деня. Сега той не може да спи през деня, така че през нощта детето трябва да има достатъчно сън. За сън на първи клас е необходимо да се разпределят най-малко 10-12 часа.

Сутринта, когато детето се събужда, той не винаги може да бъде весел веднага. Ето защо тялото трябва да бъде стимулирано и укрепено с помощта на сутрешните упражнения. Желателно е да се изпълни на открит балкон или с отворен прозорец, така че детето да може да диша чист въздух. Дете на възраст 6-7 години трябва да бъде таксувано за 10-15 минути. По това време могат да се включат до 7 прости, но разнообразни упражнения.

Игровият първи клас след училище и през целия ден трябва да отнеме най-малко три часа. Не можем да позволим на дете от първия клас да преподава уроци - това ще има вредно въздействие върху неговата имунна система и цялостно благосъстояние. Подредете детето и за разходки и е желателно в този момент детето да не ходи само по улицата, но да кара колело на ролкови кънки, кънки, ски, велосипеди.

Дете в първа класа ще се адаптира към новата среда много по-бързо, ако възрастните му помогнат, като включат целия си опит и способност да разпределят правилно времето.

trusted-source[2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.