^
A
A
A

Болест на акне (акне)

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Може би нищо не причинява толкова голямо морално страдание в същото време на толкова голям брой млади хора като акне (или акне, на което е по-скоро да се нарече този неприятен феномен).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Епидемиология

За съжаление акнето засяга хората най-често в най-романтичното време в живота им. Според медицинските списания само 10% от подрастващите успяват да преминат преходната възраст, като поддържат чиста кожа.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Причини акне

Известно е, че акнето е хронично заболяване, което възниква, когато комбинираният ефект от много фактори, главният от които е хормоналното преструктуриране в организма. Също така е известно, че повечето от лекарствата, използвани за лечение на акне, засягат само симптома на заболяването, но не и неговата причина. Ето защо при лечението на акне е важно не само да се лекува акне, но и да се разработи стратегия за поддържаща грижа за кожата след завършване на курса на лечение.

Основната причина за акне в юношеството е повишаване на концентрацията на мъжки полови хормони андрогени кръв причини мастните жлези да секретират повече себум. Има известна несправедливост във факта, че същото хормонално изпръскване, което възпламенява огъня в кръвта на младите мъже и жени и ги кара да жадуват за любовта, като в същото време правят кожата си толкова склонна към акне. Защо съществува тази странна връзка между себума и андрогените не е напълно ясна. Има обаче теория, която заедно със себума на повърхността на кожата изпускат химически сигнали - феромони, които предизвикват взаимния интерес на половете.

Ако животните мастните жлези, разположени в основата на косъма и непрекъснато произвеждат себум за смазване на косата, лицето и другите без козина области на тялото, те се отварят в кухината на намалени космените фоликули, създавайки тънък vellus коса. По някаква причина, на мастните жлези, разположени в основата на косата нормално, доста малък, но имат vellus база на косата, от друга страна, голяма и multilobes. Особено големи и разклонени мастните жлези са на лицето и в горната част на гърба, където най-често и се появяват акне.

Само по себе си увеличаването на отделянето на себум не води до появата на акне, но при действието на андрогените в мастната жлеза могат да възникнат и други промени. Тогава мастната жлеза се увеличава по размер, което води до появата на грозни разширени пори на лицето, а в устието на канала му се уплътнява слой от рогови везни, които се разпадат по-бързо от обикновено. Скоро скалите запушват канала, запушват го като инсталация за пречистване на картофи. Не намирайки изход, себумът разширява кухината на мастната жлеза, в която постепенно се натрупва все повече.

В допълнение към хормоните, патогенезата на акне се играе от бактериите - Propionibacterium acnes. Тези бактерии са нормални представители на микрофлората на мастните жлези, но когато се размножават твърде много, имунната система на кожата започва да се бори с тях, което се проявява под формата на възпаление. Бактерията P. Acnes се храни с глицерин на себума и оставя след хранене справедливо количество свободни мастни киселини. Тези мастни киселини от своя страна нарушават процеса на образуване на възбудени везни в устата на мастната жлеза и правят прояви на акне по-изразени.

Повишено съдържание на мазнини в кожата

Повишеното съдържание на мазнини в кожата обикновено се свързва с акне, но мазната кожа сама по себе си е козметичен недостатък, който много хора се борят от много години. Сега науката е постигнала голям напредък в разбирането защо кожата отделя повече себум, което е необходимо, какви са нейните функции и как може да повлияе на работата на мастните жлези.

Така че, един от основните стимули за увеличаване на производството на себум са мъжките полови хормони - андрогени. Спомнете си, че директно върху мастната жлеза не се влияе от самия тестостерон, но DHT е субстанцията, в която тестостеронът се превръща в действието на ензима 5-алфа редуктаза.

Допълнителни изследвания показват, че прекомерно омазняване на кожата може да се наблюдава не само чрез повишаване на нивото на тестостерон в кръвта или кожата, но също така и при повишена чувствителност на някои от мастните жлези на действието на DHT, с хиперактивност на 5-алфа-редуктаза, в някои от мастните жлези, както и липса на активност ензими на ароматазата, които разрушават DHT в кожата. Метаболизмът на женски полови хормони - естрогени - също влияе на мастните жлези, тъй като те са тестостерон антагонисти. Съвсем наскоро, данни са получени, които показват, че кожата може да синтезира стероидни хормони на DHEA или холестерол, и са отговорни за синтеза на себоцити и кератиноцити - за унищожаване на андрогени.

Положението стана още по-сложно, когато стана ясно, че андрогените не са, както се смяташе преди, единственият стимул за мастните жлези. Оказва се, че някои вещества, освободени от нервните окончания на кожата (една от тях се нарича субстанция Р), също могат да предизвикат увеличаване на мастните жлези и да стимулират производството на себум. По-специално, вещества, които дразнят кожата (и много агенти, използвани при лечението на акне, дразнене на кожата) могат да предизвикат появата на кожата на вещества, даващи мастните жлези команда за растежа и продуктивността.

trusted-source[20], [21], [22]

Симптоми акне

Акнето е разочароващ и деморализиращи хора от всички възрасти, както и тийнейджърите, които по принцип са склонни да надценяват значението на външния им вид и могат да прекарват часове щателно разглеждане на себе си в огледалото, търсейки несъществуващи недостатъци, страдат особено силно. И ако младите мъже не фиксиране на външен вид все още толкова големи, момичетата, особено тези, които имат акне е по-изразена от тази на другите колеги, скоро ще започнат да виждат причините за личните си неуспехи е в акне. Мечтата за да се отървем от тях се превръща в мания - момичетата купуват всички средства за акне, които рекламират по телевизията, десет пъти на ден, за да се измие лицето си със сапун, отново и отново изтри с алкохол, обезмасляване лосиони, чисти ексфолианти и безмилостно смаже акне, често без дори да се притеснявате да миете ръцете си. Уви, всички тези действия често водят само до влошаване на ситуацията.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Лечение акне

Акнето не е опасност за живота на пациентите, но вреди на техния външен вид, а понякога увреждането е много важно. Не е изненадващо, лекарите виждат проблема предимно е да се елиминират симптомите на акне, като прекомерна секреция на себум, възпалителни елементи в кожата, комедони, разширени пори, белези след зарастване на язви, нарушена пигментация, зачервяване и т.н. .d. Ето защо, в арсенала на лекарите лечение на акне, почетно място се вземат антибиотици за лечение на възпаление, причинени от микроорганизми.

Антибиотици за акне

На пръв поглед използването на антибиотици в лечението на акне е оправдано. Несъмнено мощен антибиотик, способен да унищожи микробното пълнене на мастната жлеза, може напълно да изчисти кожата на възпалителните елементи. За да ускорите процеса, можете да присвоите всички местни антибактериални и противовъзпалителни лекарства. Останалите комедони могат да се отворят и да почистват жлезите в салона за красота. Но всъщност по този начин можете да спечелите временна победа над акнето, което при определени условия може да се превърне в смазващо поражение.

Както е известно, микроорганизмите се свикват с антибиотици. Проучванията показват, че до 85% от резистентните към антибиотици щамове на микроорганизми присъстват в кожата на тези пациенти с акне, които не са лекувани по никакъв начин. След курса на лечение с антибиотици тази цифра се увеличава до почти 100%.

Допирът на употребата на антибиотици за лечение на акне, ние трябва да споменем две допълнителни съединения, които се считат за алтернативни антибиотици за локално лечение на възпалителни форми на леко до умерено акне. Това е фузидинова киселина и мупироцин, за които, според известна информация, P. Acnes не показва резистентност. Резорбираният киселина - антибиотик за външна употреба, произведени под формата на крем с 2% има висока повърхностна активност, има необичайно способност, както и глюкокортикоиди, проникне здрава кожа

Мупирозин има бактерицидно действие върху грам-положителните микроорганизми. Aureus и устойчиви на тетрациклин, еритромицин, фузидинова киселина от стафилококи; както и на грам-отрицателни бактерии. Нивото на системна абсорбция от повърхността на кожата е изключително ниско. Може да има усещане за парене, изтръпване, сърбеж на мястото на прилагане на мехлема. Не се препоръчва за употреба при бременност.

Въпреки, че антибиотиците са най-надеждните средства за преодоляване на възпалението и предотвратяване появата на необратими промени в кожата, което трябва да знаете, че продължителната употреба на един и същ антибиотик или безразборното използване на различни антибиотици направи повече вреда, отколкото полза.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Обезмаслители

Почти всички лекари предписват на пациентите лекарства, съдържащи алкохол, за триене на лицето. Понякога пациентът получава препоръка да не се измива изобщо, а само да избърсва лицето с алкохолен разтвор.

Изследванията обаче показват, че алкохолът и ацетонът разрушават защитната бариера на кожата, което улеснява бактериите да проникнат в мастните жлези. Освен това е установено, че вещества, които дразнят кожата, могат да причинят влошаване на акнето. Нека разгледаме по-подробно това.

Както казахме, нервите, които са около мастните жлези да секретират специално вещество - невропептиди, които, от своя страна, са в състояние да предизвика възпалителна реакция, както и стимулира растежа на мастните жлези и увеличаване на размера на неговите клетки. Показано е, че засегнатите от акне хора имат по-чувствителни нервни окончания в кожата, отколкото здрави хора, и че тези нервни окончания са заобиколени от голям брой мастоцити, които отделят медиатори на възпалението.

Затова при пациенти с акне не докосват лицето с ръцете си, да унищожи тъканта лицето (дори памучни кръгове), докоснете лицето, на животински косми и, разбира се, се прилагат към лицето дразни химикали. Съответно, лечение на акне чрез средства, които причиняват кожно дразнене - това е като опитвайки се да изгори добре възпаления огън. Тъй като невропептидите, които се освобождават от чувствителните нервни на кожата, повишават възпалението и стимулират растежа на мастните жлези, всички дразнители на кожата ще допринесат за влошаване на кожата в акне.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40]

За твоето ухо и за слънцето?

С ултравиолетова радиация се е появила странна ситуация. От една страна, учените непрекъснато разследват увреждащия ефект на UV радиацията върху кожата. Сега вече е известно, че ултравиолетовите лъчи от изкуствени източници на светлина и от слънцето могат да причинят промени в генетичния апарат на клетките, които след много години могат да доведат до развитие на актинична кератоза или дори рак на кожата. Установена е ролята на ултравиолетовата радиация при развитието на преждевременно стареене на кожата, нейната имуносупресивна роля е показана. Междувременно много пациенти чуват препоръката за лечение на акне с UV облъчване (НЛО). Какво обяснява постоянната популярност на "слънчевата" терапия за лекарите?

Слънцето трябва да бъде ограничено (от 10-15 минути в началото на празничния сезон до 1,5-2 часа в средата на лятната ваканция, предимно сутрин). На второ място, продължителността на експозицията на слънце се определя от вида на кожата и общото здравословно състояние. На трето място, децата имат достатъчно дози ултравиолетови лъчи, които могат да получат, като са на сянка на дърветата.

Продължителността на слънчеви бани зависи от времето на годината, времето на деня и географската ширина. Курсът на лечение е 12-24 процедури. Провеждането на втори курс на хелиотерапия е възможно не по-рано от 2-3 месеца.

Възможно ли е да препоръчате слънчеви бани на хора с акне? Лечението на всяка болест и акнето, включително, трябва да бъде строго индивидуално. Медицинските срещи определят не само клиничната форма на болестта, но и етапа на процеса. И ако лекарят назначи слънчеви бани, тези процедури трябва да се приемат толкова сериозно, колкото всеки друг начин на лечение. Необходимо е да се изясни продължителността на процедурите и техният брой, времето на деня, най-предпочитаният за къпане и процедурата за процедурата. Злоупотребата със здрави хора чрез ултравиолетово облъчване е безспорно вредна за организма и никой не спори с това. "

trusted-source[41], [42], [43], [44]

Ретиноиды

Има много легенди за ретиноидите. Например, има постоянен мит, че след лечението с перорални лекарства (за поглъщане) на изотретиноин (Roaccutane, Accutane) момичетата никога няма да могат да станат майки. Има и друга крайност, когато пациентът веднага от прага изисква от него да назначи Roaccutane, отхвърляйки всички алтернативи.

Действително, ретиноидите се използват за локално и системно лечение на псориазис, хиперкератоза, акне и други кожни заболявания повече от 15 години. Ретиноидите са разделени на естествени (продуктите на окисляване на витамин А (ретинол), които присъстват в ниски концентрации в кръвта) и синтетични, които на свой ред са разделени на три поколения лекарства.

Ефективност ретиноиди се определя от факта, че те взаимодействат с ядрени рецептори, засягащи растежа и диференциацията на клетките на кожата, активността на мастните жлези, и проявяват имуномодулаторна и противовъзпалително действие. Това означава, че те пречат на програмата да контролира функционирането на клетките на кожата, като ги насърчава да произвеждат по-малко себум, да произвеждат по-тънки слоеве на роговицата, по-бързо да ексфолират мъртвите клетки, премахвайки запушването. Антимикробното действие на ретиноидите също е отбелязано. По този начин те намаляват тенденцията на кожата към мазнини и акне, но като всяко друго лекарство за акне, това не е панацея.

Акнето и козметиката

Тъй като всички лекарства премахват само симптомите на акне, но не оказват влияние върху причините, довели до появата им, основното условие за поддържане на проблема в добро състояние е правилната козметична грижа. Козметиката, за разлика от лекарствата, може да се използва ежедневно за дълго време и употребата й не изисква специални препарати.

Всичко това обаче е вярно само докато козметиката не изостря проблемите. Следователно, козметика за мазна кожа не трябва да дразнят кожата, не трябва да съдържа комедогенните вещества не трябва да унищожи епидермалната бариера, не трябва да инхибират нормалната флора на кожата, не трябва да пречат на имунните клетки. В този случай, трябва да се очисти кожата от излишния себум, за да убиват бактериите, отстранява мъртвите клетки на кожата, нормализира кератинизацията, както и за намаляване на производството на себум (или поне не го насърчи). Очевидно е, че съчетаването на всички тези свойства в една или дори няколко козметични продукта е изключително трудно.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49]

Пилинги с акне

Както показват проучванията, при лечението на акне могат да бъдат много полезни ексфолиращи агенти на базата на алфа и бета-хидрокси киселини.

Най-често козметиците и дерматолозите използват гликолова киселина - една от АНА. Гликоловата киселина причинява ексфолиация на възбудена везни, покриваща кожата, подобрява изтичането на себум, намалява хиперкератозата на каналите на мастните жлези. В допълнение, гликоловата киселина насърчава по-дълбоко проникване на лекарствени вещества (ретиноиди, антибиотици) в кожата.

Като правило акне пилинг с гликолова киселина се извършва на всеки 2-4 седмици в серия от 4-8 процедури във всяка. В допълнение, пациентите могат да използват козметика с гликолова киселина у дома (хидратиращи кремове, лосиони и т.н.). За домашни грижи, препарати от гликолова киселина се използват в концентрации до 10% и рН 4. Важно е, че за разлика от ретиноидите, гликоловата киселина може да се използва по време на бременност. Трябва обаче да се помни, че преди и след пилинг, както и използването на козметика с гликолова киселина у дома, е необходимо да се предпази кожата от слънцето и да се използва козметика с UV филтри.

Често козметичните продукти за проблемна кожа съдържат, заедно с гликолова киселина, салицилова киселина (бета-хидрокси киселина или ВНА). Салициловата киселина е разтворима в мазнините, така че тя прониква добре в мастната жлеза. Козметика с гликолова и салицилова киселина може да се използва ежедневно като част от нормалната грижа за кожата. В средствата за домашни грижи е по-често 2% салицилова киселина. Пилингът с по-концентрирана салицилова киселина обикновено се извършва на интервали от 2 до 4 седмици.

Проблема комедогенности

Мнозина вярват, че с мазна кожа трябва да си купите козметика "без мазнини". Това се обяснява с факта, че мазнините и мазнините могат да увеличат съдържанието на мазнини в кожата и да запушат порите. Обаче сте си помислили какво е това мистериозно "джобчене" на порите и каква роля играят мазнините тук? Всъщност, сами по себе си, мазнините не могат да блокират каналите на мастните жлези. Може да се каже, че мастните жлези се запушват като комедони, които след това се възпаляват и се превръщат в черни точки, образувани на фона на повишена секреция на себум и интензивно обелване в каналите на мастните жлези. Тогава този себум, смесен с обелените клетки, се превръща в стегнат корк, плътно покривайки канала на жлезата.

Много вещества, които не са мазнини или масла, имат комедогенен ефект, т.е. Те могат да подобрят процесите, водещи до блокиране на мастната жлеза. Обикновено това са вещества, които се използват в козметиката като сгъстители, овлажнители, омекотители (омекотители на кожата), бои. В допълнение, всички вещества, които увреждат кожата или предизвикват дразнене на кожата, могат да влошат възпалението и да предизвикат запушване на канала.

Козметиката с ниско съдържание на мазнини може да бъде източник на проблеми. Напротив, някои мазнини дори могат да подобрят състоянието на кожата. В края на краищата на кожата често липсват есенциални мастни киселини, които тя не може да синтезира. Недостигът на есенциални мастни киселини може да доведе до нарушаване на бариерната функция на кожата, повишено възпаление, появата на пилинг и сърбеж. Освен това редица учени смятат, че липсата на есенциални мастни киселини в мастната жлеза е основната причина за прекомерно лющене в каналите на мастните жлези. Така че с акнето, кожата се нуждае от козметика, която не е без мазнини, но съдържа правилните мазнини в правилната пропорция.

Активни добавки в козметиката срещу акне

Помислете за активни добавки, които най-често се срещат в козметиката, предназначена за борба с акнето.

Бензоил пероксидът е агент номер едно, който влиза в много формулировки срещу акне. Ефективността е потвърдена в редица клинични проучвания и е доказано, че има както антибактериални, така и кератолитични ефекти, т.е. Действа незабавно върху два патогенетични фактора.

Азелаиновата киселина е вещество, изолирано от пшеница. Има антимикробна активност и нормализира кератинизацията. Въпреки че самостоятелната азелаинова киселина е неефективна, тя работи добре в комбинация с други средства против акне, например бензоил пероксид, ретиноиди.

Гликоловата киселина е една от АНА, най-често използвана от козметолози и дерматолози като ексфолиращ агент за акне.

Салициловата киселина (BHA) - има ексфолиращ и противовъзпалителен ефект. Салициловата киселина е разтворима в мазнините, така че тя прониква добре в мастната жлеза. Козметика с гликолова и салицилова киселина може да се използва ежедневно като част от нормалната грижа за кожата.

Сярата и резорцинол (фенол хидроксид) - ексфолиращ и антибактериални агенти конвенционални компоненти "boltushek", които се получават в аптека по предписание за почистване мазна кожа, склонна към акне.

Цинкът - е необходим за нормализиране на мастните жлези, както и за работата на антиоксидантните системи на кожата. Той често се комбинира със сяра и резорцин

Глината е отличен абсорбент, който премахва мръсотията и излишния себум от повърхността на кожата.

Етерични масла с антисептични свойства. Сред тях, най-популярното чаено дърво масло, но също така използва масло карамфил, лимон, бергамот и някои други.

Растителни компоненти на антибактериално и себоректично действие. Повечето от билкови композиции идват от алтернативната медицина, като екстракт от коприва, бреза пъпки, жълтурчета, лайка, невен и т.н., но сега свойствата на много растения са потвърдени експериментално.

trusted-source[50], [51], [52]

Леки методи за лечение на акне

През последните години лазерите все повече използват лазери за борба както с възпалителни елементи, така и с постграмни усложнения (главно белези). Като цел за светлина с определена дължина на вълната, излъчвана от лазер или друг източник на светлина, може да има бактериални клетки (по-точно, порфирини в тях) или самите себоцити. Значението на удара е в топлинното нагряване на целта, което води до разрушаването му. Това са относително нови методи, които все още се считат за помощно лечение за акне. Резултатите са окуражаващи и дават основание да ги считаме за доста обещаващи и достойни за по-нататъшно близко проучване.

Медикаменти

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.