^
A
A
A

Здравната система в Украйна се счита за морално остаряла

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

21 April 2017, 09:00

Експертите от Световната банка, която е призована да допринесе за общото благосъстояние на световното население, оценяват украинската система за здравеопазване като морално остаряла. Според статистиката, средната продължителност на живота на хората в Украйна днес е 71 години - и това е с дузина години по-малко, отколкото в повечето европейски страни.

Специалистите обръщат внимание на факта, че това са остарелите принципи на здравето и са причините за незадоволителното състояние на здравето на хората в страната. Финансирането на медицината се извършва неправилно и неефективно, което изисква дълъг период на радикална реформа. Такива заключения са направени от експерти в тематичния адрес на Световната банка.

"принципи на системата на украинското здравно почти непроменена дори и с периода на Съветския съюз - по това време основният фокус на медицината се считаше епизодичната лечение на обострянията и остри състояния", - се посочва в жалбата. Спомнете си, че съветската система за медицинска помощ се основаваше на известната схема на Семашко, която първоначално означаваше предоставянето на безплатна медицинска помощ на всички нуждаещи се. По едно време такава схема е наречена най-добрата в Европа, но до момента в Украйна от нея малко остава.

Експертите заявяват, че днес смъртността на представителите на възрастното население на Украйна е много по-висока от европейската - с 65%. От този брой, не по-малко от 80% от смъртните случаи възникват при пациенти със заболявания на сърдечно-съдовата система и злокачествени тумори.

Най-малко една четвърт от възрастните представители на нацията - от 18 до 65 години - имат хронични патологии и 6-8% страдат от три или повече хронични заболявания едновременно.

Експертите са убедени, че внимателната реформа на медицината е много важна както за здравето на жителите на Украйна, така и за по-нататъшен икономически растеж в страната: незадоволителното качество на здравето на хората пряко засяга намаляването на производителността и ефективността.

Според информацията, получена в резултат на изследването, увеличаването на общата продължителност на живота само за една година може да увеличи БВП на човек с около 4%.

Според Световната банка, реформата на медицината в Украйна трябва спешно да се осъществи. Първо, трябва да обърнете внимание на финансовата страна на проблема. Тук обаче възникват много трудности и най-вече в украинското законодателство. При извършването на глобални корекции в системата за здравна защита е необходимо предварително да се подготвят съответните закони - всъщност в момента, в който законът предвижда, че лекарството в страната е социално ориентирано.

В допълнение, има още един "но": самите украинци не са много оптимистични за всякакви промени в системата на здравеопазването и всички нововъведения от Министерството на здравеопазването причиняват паника в много украинци. Ето защо, до този момент въпросът все още остава без определено решение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.