^
A
A
A

В Украйна ще бъде въведена застрахователна медицина

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

29 November 2016, 09:00

От следващата година в Украйна ще бъде въведена застрахователна медицина - такова съобщение е направено от заместник-министъра на здравеопазването Павел Kovtoniuk. Промените досега се отнасят само до семейните лекари, но в бъдеще е възможно новостите да бъдат във всички части на медицинската помощ.

Павел Kovtoniuk отбеляза, че през годините на съществуване на Украйна, повече от 20 проекта на застрахователна медицина са били предложени, но нито един от тях не е преминал през Върховната Рада. В тази връзка, за въвеждането на застрахователна медицина, беше решено да се използват общи данъци, които се прехвърлят в бюджета на страната, подобна възможност се използва в скандинавските страни.

Предвижда се да се създаде специален орган под кабинета на министрите, наречен Национална здравна служба, която да отговаря за сключването на споразумения между държавните и семейните лекари. От името на държавата ще бъде Министерството на здравеопазването на Украйна, а от 2017 г. Заплатата на семеен лекар ще зависи от броя на пациентите, които обслужва.  

За да се следи работата на личния си лекар за всеки пациент се определя на електронна карта, която ще бъде регистрирана в Министерството на здравеопазването - тази мярка ще видите с един поглед, когато на рецепцията се извършва кои лекарства са назначени, дали указанията бяха да се консултира с други специалисти или за стационарно лечение, и т.н. ,

Съобщава се, че за всеки пациент на възраст от 18 до 35 години, лекарят ще получи 210 UAH годишно, за пациенти над 35 години, пенсионери и деца ще бъдат платени, но все още неизвестни. Доктор може да сключи договор за услуги с ограничен брой хора - максимум 2 хиляди души, а сега заплатата на семеен лекар се изчислява по курса на общопрактикуващ лекар.

Преди да сключи споразумение с държавата, семейният лекар ще трябва да сключи договори с пациентите за поддръжка, докато не му е забранено да работи в клиника или да се занимава с частна практика. Павел Ковтуниук отбеляза, че най-важното нещо за лекаря е да извърши качествено своята работа и ако успее да съчетае няколко вида дейност, то това е правото му. Семейният лекар трябва незабавно да открие заболявания, да предотврати обостряне на хронични заболявания, да предпише компетентно лечение (в случаите, когато няма нужда да се препраща към болница), да изпрати, ако е необходимо, да се консултира със специалист или да направи допълнителен преглед.

Заслужава да се отбележи, че с заплатата му на семеен лекар ще трябва да се приспадне данъци върху дохода, както и заплащането за обществени услуги в клиниката или иначе плащат данъците, предвидени за частни предприемачи и самостоятелно покупка необходими, за да работи с оборудването, плащат наем за помещения и други плащания.

Новата система ще започне от 1 януари 2017 г., а до края на 2018 г. Всички семейни лекари ще трябва да практикуват медицина само по тази версия на застрахователната медицина. За 2018-2019 г. Се планира въвеждането на застрахователна медицина в други части на медицинските грижи и докато финансирането ще се извършва по старата система, с други думи, анализите и други видове изследвания ще бъдат изплатени от пациентите от собствения им джоб.

Интересно е, че бъдещата съдба на украинската медицина в Министерството на здравеопазването все още е неясна, както и честен и каза на пресконференция Павел Kovtoniuk.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.