^
A
A
A

В Одеса, повишаване на честотата на морбили

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

23 May 2017, 09:00

Поликлиниките и лечебните заведения в Одеса потвърждават рязкото увеличение на разпространението на морбили: инфекциозните болници са приели за лечение повече от сто болни пациенти. За тази информация, както и главният лекар на Одеса болница Светлана Lavryukova.

Сред новоприетите пациенти преобладават деца до 3-годишна възраст, но има и възрастни пациенти. Като правило пациентите, които са в тежко състояние, както и бременни жени и деца от домове за сираци, се изпращат в стационарно лечение.

"Ако анализирате броя на пациентите с хоспитализация, дори в самото начало на пролетта, са регистрирани само единични, т.нар." Спорадични "случаи на морбили. Още в средата на април тази година броят на пациентите постепенно започна да се увеличава. Към днешна дата имаме почти четиридесет пациенти на болнично лечение. Ако смятате, че вече сте били освободени, можете да преброите повече от сто случая ", обяснява ръководителят на ситуацията.

Както показват статистическите данни, по-рано такова количество пациенти с морбили може да бъде определено в цялата страна, но не и в едно село. Рисковата група включва деца под 9-годишна възраст, както и възрастни от 35 до 45 години.

Персоналът на надзора на Държавния департамент на над спазването на санитарните норми Gospotrebsluzhby Олга Balanovskaya управлението на общината допълва, че на европейската територия в момента регистрирани четиринадесет области с огнища на морбили дейност. Например, от лятото на миналата година в Румъния, експертите са регистрирали повече от пет хиляди пациенти с морбили - и има случаи с фатален изход.

"Увеличаването на броя на случаите на морбили варира циклично. Така че в нашата страна максималният брой пациенти е регистриран през 2006 г. - това са 43 000 пациенти. След това заболяването намалява, но през 2012 г. Се появи още едно циклично избухване - 15 000 пациенти са хоспитализирани. Днес, най-вероятно, можем да говорим за следващото увеличение на честотата. Факт е, че не всички родители сега ваксинират децата си. Броят на неваксинираните деца се увеличава и ние виждаме ново огнище ... Всеки знае, че единственото ефективно средство срещу това заболяване е ваксинацията. Но трябва да признаем, че нивата на ваксиниране на деца в Одеса се различават малко от румънските показатели ", обобщава лекарят.

Представителят на здравния отдел в Градския съвет на Одеса Анна Лунева уверява, че в момента в поликлиниката на града има 14 000 дози антикоректна ваксина.

"Ние се обръщаме към майки и бащи на здрави деца от 1 година. Ако вашите деца не са били ваксинирани срещу морбили и не са страдали от това заболяване, консултирайте се с лекар и ваксинирайте, независимо от схемата на ваксинация ", призовава лекарят.

Ако детето вече е болно, трябва да ограничите контактите му с други хора. Не отивайте с такова дете в клиниката: незабавно трябва да се обадите на лекар или "спешна помощ".

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.