^
A
A
A

Слънчевата електроцентрала ще произвежда петрол

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

08 July 2016, 09:00

В арабската държава Оман започна строителството на слънчева електроцентрала (SES), което няма да се използва по обичайния начин. Слънчевата електроцентрала в Оман няма да генерира електричество, а ще помогне за производството на пара за производството на нефт.

Енергийната централа е разработена специално за една от най-големите петролни компании в Оман и проектът е наречен Miraah. Според разработчиците капацитетът на електроцентралата ще бъде равен на 1 GW и ще се превърне в ефективен заместител на метода, при който добивът на петрол изисква природен газ да генерира пара, което е често срещано днес.

Според проекта, извитите огледала ще бъдат разположени в електроцентралата на котелната тръба с вода. В стандартната SES топлина се използва за производство на пара, въртяща турбина за генериране на електричество. SES Mirraah и парата, която генерира, ще спомогнат за улесняването на производството на нефт в съседните нефтени находища и ще го направят по-евтино.  

Резервите на леко масло (с ниска специфична плътност) в Оман и компаниите търсят нови евтини и ефективни методи. Сега се считат за усъвършенствани, по-сложни, но и по-скъпи, методи за вторично оползотворяване на маслото, което означава улесняване на извличането на тежко масло, което не може да бъде изпусната по обичайния метод. Вторичният метод включва промяна на плътността на маслото и поддържане на енергията на образуването, като по този начин се улеснява процесът на изпомпване на по-тежко тежко масло.

Маслото в по-дълбоките слоеве има по-вискозна структура и наводняването с пара от петролния резервоар днес е основният метод за извличане на природни фосили. Под въздействието на високите температури, маслото става по-течно и процесът на изпомпване на повърхността не изисква допълнително усилие. Но един от недостатъците на този метод е прекомерното потребление на природен газ, необходимо за производството на необходимото количество пара - за производството на 5 барела петрол е необходимо да се изразходва енергия, чиято цена е равна на 1 барел петрол.

SES Miraah ще замени методи, които са вредни за околната среда и ще използват огромни запаси от природен газ. Според предварителните изчисления електроцентралата ще спести много газ, което би било достатъчно, за да отговори на нуждите на над 200 хиляди души, живеещи в Оман. Слънчевата електроцентрала ще може да произвежда около 6 000 тона пара всеки ден, като по този начин ще заеме мястото на най-голямата в света слънчева електроцентрала за оползотворяване на нефт. След като електростанцията работи, потреблението на природен газ ще намалее значително, но точните цифри не са обявени.

Освен това дизайнерите на електроцентралата са осигурили самопочистващи се модули, които ще помогнат за поддържането на чистите огледала. Точната дата на завършване на проекта не е известна в момента, но до края на следващата година се очаква първата партида пара. Цената на електроцентралата в Мирах ще бъде 600 милиона долара и ще отнеме повече от 3 км 2.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.