^
A
A
A

Шведите откриха нови видове рак на кръвта

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 29.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

30 June 2016, 10:45

В Швеция специалистите в проучването идентифицират 2 нови вида рак на кръвта, които се развиват при деца. Специалистите са изучавали ракови клетки при деца с левкемия (повече от 200 деца са участвали в проучването) и са използвали нова технология - секвениране - за по-добро изследване на генома на новопоявилите се атипични клетки.

Най-честата форма на рак при деца е остра лимфобластна левкемия, която сега е доста успешно лекувана, но организмът на детето претърпява значителни интервенции и съществува висок риск от развитие на сериозни нежелани реакции. Специалистите трябва да правят разграничение между различните видове болести, за да предпишат лечение, като вземат предвид тежестта на заболяването във всеки отделен случай, освен това ще помогне да се открият възможни случаи на повторение на заболяването.

Подобно на други форми на рак детската левкемия се свързва с мутация на гените, които започват да се появяват в здравите клетки, и ги превръщат в нетипични.

Идентифицирането на критичните промени в здравите ракови клетки е от съществено значение за разбирането на механизма на развитие на болестта и разработването на ефективни терапии. В своята работа учените са използвали нов метод за изследване - секвениране, чрез който са могли да проучат промените в раковите кръвни клетки на кръвта и в резултат откриха нови видове рак на кръвта.

Една от новите видове рак се развива, когато се активира DUX4 неактивен ген, а вторият в нейните симптоми приличат неизвестен досега форма на детска левкемия, но причината на заболяването в много различни генетични мутации, които се случват в кръвните клетки.

В предишни изследвания на детските форми на рак на кръвта, учените са идентифицирали 6 основни форми на детска левкемия, нови видове рак на кръвта се откриват в 10% от случаите. Самите изследователи отбелязват, че работата е била интензивна и продължителна и би било трудно да се постигнат значими резултати без помощта на специалисти от други изследователски институти в Швеция и Германия. Експерти смятат, че работата е свършена добре и резултатите от проучването не само ще подобрят методите за диагностициране на заболяването, но и ще разработят нови методи за лечение на различни форми на рак на кръвта при деца.

Острата лимфобластна левкемия е злокачествено заболяване на хематопоезата. По време на развитието на заболяването, незрелите лимфоидни клетки започват да се размножават неконтролируемо (тези клетки представляват прекурсорите на лимфоцитите - основните клетки на нашата имунна система). Болестта се проявява в детството и юношеството, но най-често болестта се развива при деца от 1 до 6 години.

Развитието на болестта е придружено от поражение на лимфните възли, костния мозък и някои вътрешни органи.

Причините за заболяването все още не е добре установена, но някои експерти смятат, че един от факторите, може да бъде инфекциозни болести прехвърлени в ранна детска възраст, както и въздействието на различни мутагени на майката по време на изпълнение на детето (рентгенови лъчи, лъчетерапия, вирусите, употребата на някои лекарства ). Също така беше потвърдено от връзката между развитието на заболяването и вродени аномалии на хромозомите.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.