^
A
A
A

Министерството на здравеопазването обсъди основните въпроси на дейностите за 2016 г.

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

16 May 2016, 09:20

В началото на май се проведе работна среща в Министерството на здравеопазването на Украйна, където бяха обсъдени основните въпроси от дейността на министерството за следващата година, действащият председател беше председателят. Министър на здравеопазването В. Шафрански. Срещата бе поръчана от министър-председателя на Украйна Владимир Гроизман.

На срещата присъстваха ръководители и специалисти на свободна практика в Министерството на здравеопазването, ръководители на структурни подразделения на регионални държавни администрации по здравни въпроси, професори от Института за стратегически изследвания, учени и практикуващи лекари.  

Председателят на срещата Виктор Шафрански в началото на срещата напомни, че е необходимо да се обсъдят и да се разгледат въпросите, които ще помогнат за реформиране на системата на здравеопазването, както и да отговорят на реалните изисквания на пациентите. Също така беше отбелязано, че вече има известни промени в проектозаконите, регламентите и другите документи, но е необходимо да се съсредоточим върху това, да се накара населението да почувства възможно най-скоро качествени промени в предоставянето на медицински грижи.

В хода на работата бяха предложени конкретни методи за въвеждане на промени на системата за достъп до медицинска помощ от населението на високо ниво, като участниците обсъждат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни перспективи, които биха довели до реални промени.

По-специално, на срещата се фокусира диагностични, профилактични, лечебни и възстановителни дейности, изграждане на модерна система за спешна медицинска помощ, развитието на основните здравни грижи, промяна на структурата на лекарства за качество население продукция, промяна в системата на общественото здравеопазване, финансирането на здравните услуги и управление на здравната система.

Мнозинството от участниците в срещата се съгласиха, че днес приоритетът остава въпросът за предоставяне на първична медицинска помощ, както и специализирани, по-специално кардиологични, онкологични, травматични. Важен въпрос е обучението на специалисти и нов персонал, стандартизирането на медицинските грижи и въвеждането на система за задължителна обществена медицинска застраховка.

Отделно от това, бе белязана от необходимостта да се подобри работата на спешна медицинска помощ, по-специално, създаването на оперативни и диспечерски услуги, осигуряване на първа помощ станции медикаменти и специализирано оборудване, увеличаване на наличността и качеството на спешна медицинска услуга за населението.

Особено внимание бе обърнато на въпроса за осигуряване на качествени и достъпни лекарства на населението, което непременно изисква промени в сферата на фармацевтичните услуги.

В края на срещата Виктор Shafranskii обобщени и инструктиран колеги възможно най-скоро, за да се подготви всички необходими документи за резултатите от работната среща, които определят основните области на дейност на Министерството на здравеопазването през тази година и да се предоставят за разглеждане на министър-председателя на Украйна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.