^
A
A
A

Какво трябва да знаете за програмата "Налични лекарства"

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

08 May 2017, 09:00

От април тази година украинците могат да получават безплатни лекарства или със символична такса: социалната програма "Налични лекарства" е стартирана в страната.

Служители на Министерството на здравеопазването посочват, че според предложената програма хората могат да купуват лекарства, които обикновено се използват за сърдечни заболявания, с диабет тип 2, с бронхиална астма. Според статистиката тези болести най-често причиняват смъртта или влошаването на качеството на живот на хората в Украйна.

За да получите преференциалните лекарства, които се предоставят от програмата, трябва да се наредите на лекар. Лекарят ще напише рецептата на специална форма, която ще покаже активния компонент на желаното лекарство. След това трябва да дойдете с тази рецепта в аптеката, която обслужва пациентите в рамките на програмата "Налични лекарства" и да вземете лекарства.

"Наличните лекарства" е схема с постепенно нарастващ оборот на лекарства, тъй като фармацевтичните вериги ще разширят списъка на аптеките, за да обслужват хората според програмата. Фармацевтите доброволно ще сключат споразумение с лечебните заведения за участие в системата.

Списъкът на аптеките, които вече обслужват пациентите по програмата, може да се намери в лечебното заведение на техния град.

Какви въпроси се задават най-често от пациенти, които искат да получат "достъпни лекарства"?

Какво трябва да направя, за да получа безплатни лекарства?

  • Трябва да дойдете, за да видите лекар, който ще напише специална рецепта. С тази рецепта трябва да дойдете в аптеката, която работи в подкрепа на програмата "Налични лекарства". В аптеката фармацевтите ще обяснят какви лекарства могат да се получат безплатно и за които ще трябва да плащате допълнително. Ако имате лекарства, можете да ги получите незабавно.

Какво ще стане, ако в аптеката няма необходимите лекарства или се продават само на пълна цена?

  • Можете да посочите кога ще се появи необходимото безплатно лекарство и изчакайте. Но трябва да се има предвид, че рецептата е валидна за един месец.

Как да разберете какви лекарства трябва да получат безплатно и за какво ще трябва да платите?

  • Безплатни по-евтини препарати се дават от списъка, предложен в регистъра на продажната цена.
  • Ако първоначално наркотикът е по-скъп от него, тогава ще трябва да платите разлика във връзка с минималната цена и цената на дребно на лекарството.

Възможно ли е да купувате лекарства безплатно, ако няма рецепта?

  • Всяка аптека в свободна заявка решава дали дадено лекарство може да бъде освободено на пациент без рецепта.

Списъкът на лекарствата, чиято стойност се възстановява за сметка на държавата, се публикува на страниците на интернет страницата на Министерството на здравеопазването на Украйна. Освен това подобен списък трябва да бъде на разположение на лекуващия лекар и фармацевтите, които обслужват пациентите в аптеката.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.