^
A
A
A

Искате ли да живеете по-дълго - да се откажете от месото

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

06 June 2016, 09:45

Американската асоциация за остеопатии проведе интересно проучване, при което се установи, че любителите на месо живеят по-малко от тези, които по една или друга причина отказват да ядат месни продукти.

Според експерти рискът от ранна смърт се увеличава сред тези, които всеки ден консумират месо и преработени месни продукти (колбаси, шунка, колбаси и т.н.). На такива заключения учените дойдоха след мащабно проучване, в което взеха участие повече от 1,5 милиона души.

Експертите отбелязват, че вегетарианската храна допринася за удължаването на живота в продължение на няколко години, но ефектът се наблюдава само след дългосрочно спазване на такава диета - в продължение на няколко години.

В списание наскоро група от специалисти публикува статия, в която авторите анализираха няколко проучвания, оценяващи ефекта от диетата върху дълголетието. Експерти посочват, че основната цел на анализа е да се осигури медицинските доказателства, на които може да ви посъветва своите пациенти вегетариански ястия или в крайни случаи, максималната граница консумацията на месо, особено червено, и месни продукти.

Това проучване потвърждава отдавна известния факт, че нашата диета и храните, които ядем, са много важни за здравето ни и могат да окажат пряко влияние върху продължителността на живота ни. Клинично потвърдените данни ще помогнат на лекарите да предадат на пациентите си важната роля на диетичното хранене и осъществимостта на вегетарианската диета.

Трябва да се отбележи, че остеопатичната медицина се отнася до алтернативата, основната причина за развитието на заболяването, остеопатите считат за нарушения на структурно-анатомични отношения между части от тялото и органите.

В хода на анализа на данните за населението и продължителността на живота, учените отбелязват, че включването в диетата на график смъртност месо и месни продукти рязко започва да се покачва - такива данни, учени, получени през 2014 г., след като участниците в проучването са добавени към начина им на хранене преработени месни продукти ( говеждо месо, агнешко, салам, бекон, наденички, хот-дога и др.).

Според някои данни от 2014 г. Консумацията на месо и месни продукти повишава риска от ранна смърт от съдови и сърдечни заболявания.

В едно мащабно проучване бе установено, че преработените месни продукти са причина за рязко увеличаване на смъртността сред населението, тъй като те могат да причинят редица заболявания. Например, през 2003 г. Смъртността сред населението е почти половината от това и учените предполагат, че основната причина за увеличаването на живота е намаляването на храненето на тестовите субекти на количеството месо и продукти от него. Според академичната група, провеждаща анализа на проучванията, всички резултати имат статистическа прилика.

Според анализатори вегетарианското меню може да увеличи средната продължителност на живота с 3,6 години, но за да постигне този резултат, е необходимо да се откажем от месо в продължение на 17 години.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.