^
A
A
A

Антибиотиците повишават чувствителността към заболявания

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

12 July 2016, 16:00

В човешкото тяло живеят милиони микроорганизми, както полезни, така и не много.

Повечето от бактериите са в червата и са отговорни за функционирането на имунната система.

Човешката наследственост включва не само ДНК на клетката, но и микроорганизми, и, според учените, е ДНК на микробите са най-податливи на влияние - той може да унищожи, изтощи, да подкрепя и засилва. Учените вече са доказали, че чревните бактерии могат да контролират някои функции на тялото, включително предотвратяване на проникването на токсини в кръвта, като по този начин защитават мозъка от опасни химически промени и психични разстройства.

Учените отдавна знаят, че здравето на човека зависи от състоянието на червата, но съвременното лечение могат значително да нарушат микрофлората баланс и започват растежа на патогени, особено лекарите през последните години, антибиотици се предписват за всякакви болести, особено в детска възраст, като често тези лекарства се предписват това е неподходящо.  

В детството, когато се образува само имунитет, приемането на антибиотици може да доведе до разрушаване не само на патогенни микроорганизми, но и на полезни бактерии. Такова лечение, ако е необходимо, в крайна сметка ще унищожи микробите, но и полезните бактерии също ще страдат, в крайна сметка имунната система няма да може да издържи на нови вируси и инфекции.

Според учените, не само антибиотици могат да унищожат болестотворните микроорганизми, и активно участие в тази получава директно в тялото на пациента, или по-скоро на имунната система, която не само се бори с патогени, но не унищожава полезните микрофлора. Антибиотиците трябва да се приемат само в екстремни случаи, когато заболяването е започнало, тялото е изчерпано и не е в състояние да се бори със самата болест.

В един от канадските университети (Ванкувър), екип от специалисти отново потвърди факта, че приемането на антибиотици в ранна възраст допринася за възникването на специфични заболявания в по-напреднала възраст. Също така учените отбелязват, че антибактериалните лекарства унищожават цялата микрофлора в червата, патогенни и полезни.

Кели Макний, главен специалист в Катедрата по медицинска генетика на университета, отбеляза, че новото проучване ще помогне да се определят бактериите, които са жизненоважни за нормалната работа на имунитета. В хода на работата бяха тествани 2 антибактериални лекарства.

Учените са изследвали стрептомицин и ванкомицин и в двата случая антибиотиците са показали различен ефект, тъй като микрофлората в червата е била променена по различни начини.

При лечението на мишки, отглеждани със стрептомицин, възрастни гризачи са по-податливи на алергичен алвеолит, докато такива не са имали във групата на ванкомицин. 

Според изследователите, тази разлика се дължи преди всичко на влиянието на различни антибиотици на чревната микрофлора вероятно да стрептомицин разрушава патогени заедно с най-добрите бактерии, отговорни за защитата на организма срещу алергичен алвеолит.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.