^

Здраве

A
A
A

Трихомониаза

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Трихомониазата е едно от най-честите заболявания на генитално-уринарния тракт и заема едно от първите места сред STD.

Причини за трихомониаза

Трихомониазата се причинява от най-простия Trichomonas vaginalis. Повечето мъже, заразени с T. Vaginalis, нямат симптоми, макар че малко количество показва не-назален уретрит. При жените, повечето от които имат симптоми, T. Vaginalis предизвиква характерно дифузно жълто-зелено отделяне с неприятна миризма и вулвообразно дразнене, въпреки че много жени имат незначителни симптоми. Напоследък са получени доказателства за евентуална връзка между вагиналната трихомониаза и неблагоприятните резултати от бременността, особено ранната руптура на пикочния мехур и преждевременното раждане.

Trichomonas vaginalis - фалшиви протозои. Това е инфекция, която се предава изключително на възрастни чрез сексуален контакт. Trichomonas е едноклетъчен паразит, чиито признаци са:

  • способността да се повтаря облекчението на епителните клетки, да проникват в междуклетъчните пространства и да се инвагират в клетката гостоприемник;
  • фиксира на повърхността си голямо количество антитрипсин, което осигурява защита;
  • зависимостта на вирулентността от тяхната хемолитична активност;
  • инфекцията се развива само след интравагинално или интраадулогично инокулиране на микроорганизма;
  • присъствие на повърхността на протеолитичните ензими на Trichomonas, които допринасят за значително разхлабване на тъканите и по-свободно проникване в междуклетъчните пространства на токсични метаболитни продукти от придружаващата флора;
  • изразен хемотаксис на полиморфонуклеарни левкоцити.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Симптомите на трихомониазата

Клиничните прояви при жените се характеризират с изхвърляне от влагалището течност, зеленикаво-жълто - до 70%, от 10-30% от случаите - пенливи. Пациентите съобщават за сърбеж и парене във вулвата, дисурични явления, които се увеличават по време на менопаузата. При 30-50% от пациентите няма оплаквания. Основното увреждане е вагината, уретрата, вагиналната част на шийката на матката. Кожата и лигавицата на големите устни, вестибула и вагината са едематични, хиперемични, покрити със секрети. Характерна течност, гнойни, пенести зеленикаво-жълти разряди. При гледане в огледала: шийката на матката е едематична, има точковидни хеморагични зони с признаци на ерозия. Тази характеристика е характерна за трихомониазата и се среща при 40% от жените с колпоскопия.

Усложненията на трихомониазата при жените се наблюдават под формата на вулвит, бартолинит, ендосервицит, руптура на пикочния мехур, преждевременно раждане и безплодие.

Показания за лабораторни изследвания за трихомониаза при жени

В променящия се характер на вагинален секрет от нормалното, откриването на трихомониаза сексуален партньор, липсата на положителни промени в характера на вагинално течение след емпирично лечение, остатъчен сърбеж на вулвата, след като емпирично лечение с противогъбични лекарства.

Клиничните прояви на трихомониаза при мъжете протичат според вида на преходния и асимптоматичен пренос, който се наблюдава при 10-36%. Симптоматични оплаквания - усещане за парене в уретрата, има слабо сиво или белезникаво-водно изхвърляне. Също така се наблюдават дисурични явления.

Усложненията на трихомониазата при мъжете се диагностицират като епидидимит, простатит, везикулит, уретрална стриктура, еректилна дисфункция и безплодие.

Индикации за лабораторни изследвания за трихомониаза при мъже

Освобождаване уретрални, дизурия, парене и сърбеж в уретрата, дразнене на пениса, репродуктивни разстройства, eriktilnaya дисфункция orchiepididymitis, простатит.

Класификация на трихомониазата

В зависимост от продължителността на заболяването и интензивността на реакцията на тялото към въвеждането на причинителя, се разграничават следните форми на трихомониаза:

  1. свеж, остър, подостър, топичен (малосимптоматичен);
  2. хроничен (топъл ток и предписване на болестта над 2 месеца);
  3. trichomonadonositelstvo (в присъствието на трихомонада, няма обективни и субективни симптоми на заболяването).

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Лабораторна диагноза на трихомониазата

Провеждайте микроскопия на естествения и оцветен подготовка. В нативни препарати Trichomonas вагинално се определя от овална форма или крушовидна размер на малко повече левкоцити характеристика резки движение и камшиче тяло. Предимството на изучаване на трихомонада в цветни препарати е възможността за тяхното изучаване след дълго време след приемането на материала. При оцветените препарати (метиленово синьо, грам) те имат овална, кръгла или крушообразна форма с добре дефинирани контури и леко клетъчна структура на цитоплазмата.

За откриване на по-деликатна структура на трихомонадите се използват по-сложни методи за оцветяване (Romanovsky-Giemsa, Heidenhain, Leishman). Тези методи позволяват идентифицирането на причинителя на заболяването от 40 до 80% от случаите.

Културните проучвания, използващи специални медии, могат да открият до 95% от случаите.

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение трихомониаза

Ефективният е метронидазол (трикопол, флагел). Метронидазол се прилага на 0,25 g 2 пъти на ден в продължение на 10 дни; по време на курса - 0,5 g или първите 4 дни за 0,25 g 3 пъти на ден, а останалите 4 дни - 0,25 g 2 пъти на ден; за курс от 5,5 г. Типидазол (фазицин) се прилага еднократно в доза от 2,0 г (четири таблетки). С резистентност на трихомониаза към метронидазол, орипизол (опиддазол) е ефективен. При неусложнена трихомониаза се използва 1,5-2,0 g веднъж, в случай на сложна трихомониаза, 500 mg два пъти дневно в продължение на 5-10 дни.

Препоръчителната схема на лечение на трихомониаза

Метронидазол 2 g перорално веднъж.

Алтернативна схема

Метронидазол 500 mg два пъти дневно в продължение на 7 дни.

В Съединените щати се използва само перорален метронидазол за лечение на трихомониаза. Рандомизирани проучвания са показали, че вероятността за лечение с използване на препоръчаните схеми с метронидазол е около 90% -95%, лечение на сексуални партньори може да се увеличи това ниво izlechivaemosti. Лечение на пациенти и сексуални партньори води до изчезване на симптомите, микробиологична лек и да намали вероятността от инфекция. Метронидазол-гел е одобрен за lecheniyabakterialnogo вагиноза, но като други локални антибиотици, които концентрация не достигат терапевтични нива в уретрата или жлези Бартолинови, тя е много по-малко ефективни за лечение на трихомониаза от орални препарати на метронидазол и следователно не се препоръчва за употреба , Някои други местни антимикробни средства, използвани за лечение на трихомониаза, но най-вероятно, тяхната ефикасност е не по-висока от тази на метронидазол гел.

Последващи действия

Продължителното лечение не е необходимо при мъже и жени, които са имали симптоми след лечението или които първоначално не са имали симптоми.

Може да възникнат инфекции, причинени от щамове на T. Vaginalis с намалена чувствителност към метронидазол. Повечето от тези микроорганизми обаче се елиминират след използване на по-високи дози от лекарството. Ако схемата на лечение е нарушена, пациентът трябва да се лекува многократно в съответствие със схемата: метронидазол 500 mg 2 пъти дневно в продължение на 7 дни. Ако лечението отново е неефективно, необходимо е пациентът да се определи метронидазол 2 g веднъж дневно в продължение на 3-5 дни.

Пациентите, при които инфекцията се потвърждава от изолирането на културата и лечението, проведено съгласно режимите, препоръчани в това ръководство, се оказва неефективно и които са били изключени от реинфекция, трябва да бъдат консултирани от експерта; консултации са достъпни от CDC. При оценяването на такива случаи е необходимо да се определи чувствителността на T. Vaginalis към метронидазол.

NB! FDA одобри използването флаг 375 ™ - два пъти на ден в продължение на 7 дни - за лечение на трихомониаза, въз основа на сходството на фармакокинетично използване метронидазол 250 мг три пъти дневно в продължение на 7 дни. Няма обаче клинични данни, които да подкрепят клиничното сходство между двата режима.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Управление на сексуалните партньори

Сексуалните партньори трябва да бъдат лекувани. Пациентите трябва да бъдат предупредени за необходимостта от избягване на полов акт преди възстановяване. Ако няма микробиологично потвърждение за лечението, това означава - докато лечението приключи и пациентът и неговите партньори нямат симптоми на заболяването.

Специални забележки

Алергия, непоносимост и нежелани реакции

Няма ефективна алтернатива на режимите на лечение с метронидазол. Пациентите с алергия към метронидазол могат да получат десенсибилизация.

Бременност

Пациентите могат да бъдат лекувани с метронидазол в доза от 2 g на единична доза.

ХИВ инфекция

Лицата с HIV инфекция и трихомониаза трябва да получат същото лечение като пациентите без ХИВ инфекция.

Медикаменти

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.