^

Здраве

A
A
A

Синдром Корнелиус де Ланге

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Това е рядка вродена патология, характеризираща се с факта, че детето се ражда с непосредствено забележими многократни отклонения от нормата. Впоследствие и бебето показва признаци на умствено изоставане.

Първият, който описва синдрома като независимо заболяване, е немският лекар В. Брахман в началото на ХХ век. Малко по-късно, педиатър от Холандия, Cornelia de Lange (de Lange), доведе двама малки пациенти, страдащи от болестта, и я описа подробно. Тази патология все още може да се нарече синдром на Brahman-de Lange или дегенеративен нанизъм (дарфизъм) от типа "Амстердам", защото Три деца с тази диагноза живеят в столицата на Холандия.

trusted-source[1], [2], [3]

Епидемиология

Синдром на Корнелия де Ланге Епидемиология: рядко, новородени с тази патология се срещат при около един от 10-30000 раждания, други източници наричат още по-ниски стойности - един случай на 100 хиляди. Общо, повече от 400 случая на това заболяване са известни в различни страни, момчетата и момичетата са приблизително еднакво разделени помежду си.

trusted-source[4], [5]

Причини синдром на Cornelium de Lange

Етиологията и патогенезата на този синдром все още не са установени и са в процес на проучване. Има предположения, че болестта е наследствена и могат да бъдат причинени от различни генетични аномалии, въпреки гена, отговорен за нарушения на развитието на плода, както и вида на предаване не е определена (хипотеза, че мутации в гена BIPBL на (HSA 5p13.1), кодираща delangin).

Мутациите в гените, които кодират други два протеина, участващи в кохезията на сестринските хроматиди, SMC1A и SMC3, са съобщени съответно при 5% и 1% от пациентите с синдром на Cornelia de Lange.

Анализът на пробите от това заболяване предполага, че наследяването на мутантен ген в този случай не се характеризира с примитивен трансфер. Вероятно с течение на времето подобрено цитогенетично изследване ще може да идентифицира патологията на хромозомно ниво.

Повечето проучвания на епизоди Корнелия де Ланге Синдром са единични и обикновено промени в хромозома набор от пациентите не е било, макар че от време на време, установени аномалии - по-често фрагментирана тризомия на дългото рамо на хромозома 3 и хромозома 1 и хромозома 9 има кръгла форма.

Съществуват и известни случаи на заболяване на членове на едно семейство, при анализа на които се прави предположение за автозомно-рецесивен начин за трансфер на гена, който провокира тази патология.

Въпреки това, при проявите на синдрома, членовете на едно семейство нямат пълно или частично недоразвитие на крайниците, както в отделни случаи. Въз основа на това се развива хипотеза за разликите в причините за семейните и единични случаи на синдрома на Cornelia de Lange.

Влиянието на възрастта на бащата върху честотата на дете с това заболяване е повече от противоречиво, така че все още не е ясно дали този синдром може да предизвика единични автозомни доминиращи трансформации на генотипа.

trusted-source[6], [7], [8]

Рискови фактори

Рискови фактори - наличието на фамилна анамнеза за този синдром, т.е. В този случай (ако предположението за рецесивен метод на генен трансфер е вярно), възможността за появата на следващото дете с патология е 25%. Степента на вероятност за повтаряне на ситуацията при единични епизоди при отсъствие на хромозомни мутации в родителите е теоретично 2%.

Предполага се, че трансформацията на хромозоми възниква поради тежките инфекции и интоксикации, пренасяни от бъдещата майка през първите три месеца на бременността, страничните ефекти на химиотерапевтичните лекарства и някои физиотерапевтични процедури. Генните мутации могат да бъдат стимулирани от ендокринните заболявания на майката, радиацията, здравата възраст на бащата на детето или майчината възраст над 35 години, както и когато майката и бащата са кръвни роднини.

trusted-source[9], [10]

Симптоми синдром на Cornelium de Lange

Той се характеризира с множество дефекти в развитието, които обикновено се наблюдават, въпреки че понякога се откриват само чрез диагностични процедури.

Основните симптоми на синдрома на Cornelia de Lange:

 • "Съчетани лице" - дебелина на новородено скалпа, присъедини веждите и дълги извити мигли, щам ушите и малък нос с отворени ноздри, отпред, разликата от горния ръб на върха на носа необичайно голям, тънък червена линия на горната устна, ъглите на устните са пропуснати;
 • микроцефалия на мозъка;
 • брахицефалия - намаляване на височината на черепа с едновременно увеличаване на хоризонталния размер;
 • патологията на устната кухина и назофаринкса - атрезия на коханите, дъгообразно небе с цепнатина, неизправности в процеса на изригване на млечните зъби.
 • дисфункция на зрението - страбизъм, аномалии на формата на лещата, роговица, очи, миопия, атрофия на оптичния нерв;
 • съкратени крайници, тяхната ектодактивност, олигодактилии и други аномалии на крайниците;
 • кожа от мраморен цвят;
 • аномалии на зърната и гениталиите;
 • хиперсекретност на тялото;
 • епизодична конвулсивна бдителност, хипотония, хипертония на мускулите;
 • нанизъм;
 • умствена изостаналост в различна степен - от незначителни аномалии (рядко) до олигофрения и мърморене в повечето случаи.

Първите признаци на заболяването са визуално видими при новородени. В допълнение към външните характеристики, привлича вниманието към малката тежест на детето при раждането - това е 2/3 теглото на здраво дете, родено в подобен период на бременност. Новородените имат проблеми с храненето и дишането. От ранна възраст страдат често инфекциозно-възпалителни заболявания на дихателния тракт поради специфичната структура на назофаринкса.

При аутопсия на мъртви пациенти са открити различни дефекти в мозъка (хипоплазия долен челен гирус, разширяване камерни дисплазия и хипоплазия навивания) показва хистология често се изразява напречно подредени неврони външно гранулиран слой на мозъчната кора и малкия мозък неврон разстройство топологията.

Повече от половината от всички случаи на нанизъм Амстердам придружава от дефекти в структурата на сърцето (aortolegochnoe дял прозорец nezaroschennaya разделящи както предсърдията и камерите, често в комбинация със съдови разстройства, тетралогия на Fallot), дефекти в структурата на стомашно-чревния тракт (най-вече - нарушения на въртене черво), урогенитални (бъбречни кисти, единични и множество, понякога - подкова бъбреците и хидронефроза промяна, крипторхизъм, две рогат матката).

Това заболяване, характеризиращо се с редица дефекти в развитието, все още не е открито от генетичната аномалия, която започва при образуването на ембриона. Процесът, предизвикан от патогенния фактор, продължава и допълнително се влошава след раждането на детето. Етапите на заболяването вървят ръка за ръка с биохимичните патологии в мозъчните неврони през всички етапи на зреене на организма. Такива лезии се съпровождат от умствено изоставане, а наличните множествени поведенчески и външни отклонения в пациента все още не показват края на процеса в пренаталния период.

trusted-source[11], [12]

Форми

Съвременната психиатрия класифицира следните видове синдром:

 • Класически (първо), когато всички симптоми се проявяват ясно: специфичен външен вид, множество дефекти в развитието, изразено умствено изоставане.
 • Изтрито форма (втората), в която ние имаме същите дефекти на лицето и тялото, но не са съвместими с аномалии на вътрешните органи няма живот, миопатия, дискинезия, психика и интелект са слаби.

Според наблюденията на родителите, децата с това заболяване във всяка възраст не питат за тоалетната, склонни към раздразнителност, постоянно извършване безсмислен, не са типични за правилни действия на децата: сълза или ядат хартията, взлом всичко, което идва по пътя си, движейки се в кръг. Това, което ги е мир.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Усложнения и последствия

Последствията и усложненията на като де синдром Lange е неблагоприятно, хората са много зависят от другите да живеят самостоятелно, без да се полагат постоянни усилия, те не са в състояние, в класическите случаи на възможна смърт от заболяване на вътрешните органи все още в зародиш.

trusted-source[17], [18], [19]

Диагностика синдром на Cornelium de Lange

На настоящия етап от развитието на диагнозата е невъзможно да се открие наличието на тази патология в ембриона. Рисковият фактор за синдрома е отсъствието в серума на бременната жена на протеин-А плазма (RAPP-A), която обикновено се получава по време на бременност в големи количества. Въпреки това, за да се диагностицира точно наличието на болестта в ембриона само от резултатите от това изследване е невъзможно, защото при 5% от случаите на нормална бременност се наблюдава фалшив положителен резултат, а хромозомните аномалии в плода се откриват само в 2-3% от случаите на намаляване на нивото на този протеин.

Амстердамският джуфризъм се определя при новородените по характерни външни черти.

Многократните дефекти и аномалии, които са несъвместими с живота, трябва да бъдат диагностицирани във времето, така че може да се извърши хирургическата намеса, необходима за запазване на живота.

Инструменталната диагностика се извършва с помощта на магнитно резонансно изображение, ултразвуково и рентгенологично изследване, риноскопия и други съвременни диагностични методи, когато е необходимо.

Пациентът се прави като стандартен клиничен анализ и цитогенетичен.

Диагнозата се извършва на два етапа: клиничен преглед на състоянието на новороденото, съответстващ на съвременните техники и диференциална диагностика на специфична генетична патология. Тя се основава на диференцирането на такива лезии с най-типичните симптоматични прояви на синдрома.

Диагнозата на синдрома de Lange понякога е противоречива, тъй като децата с умствена изостаналост и малък брой дефекти - признаци на болестта - се натъкват. Тъй като няма неоспорим биологичен метод за потвърждаване на диагнозата, не е възможно да се определи точно дали тези епизоди се отнасят до този синдром.

trusted-source[20], [21]

Към кого да се свържете?

Лечение синдром на Cornelium de Lange

Специфични методи за лечение на това състояние отсъстват. Децата в случай на необходимост извършват операции за елиминиране на дефекти в развитието, които не са съвместими с живота.

В хода на по-късен живот се предписват терапевтични процедури - физиотерапевтични, психотерапевтични, масажни, носещи очила и други подобни за симптоматика. Лечебно лечение - ноотропични, анаболни, витамини, антиконвулсанти и успокоителни средства.

Предотвратяване

Предотвратяването на синдрома, факторите, чието възникване не е точно установено, е трудно да се справим.

Въпреки това, предвид известните източници на генни мутации, може да се препоръча като превантивни мерки:

 • предотвратяване на зачеването на деца от майка и баща - кръвни роднини;
 • внимателно проследяван в случай на закъсняло майчинство и бащинство;
 • бременни жени, избягвайте заразяване с вирусни инфекции, особено през първия триместър и в случай на инфекция използвайте лекарствената терапия само според указанията на лекаря.

Жените и мъжете с фамилна анамнеза за синдром на Cornelia de Lange трябва да посетят медицинска генетична консултация. По време на бременност жените трябва да бъдат изследвани за протеин-А плазма.

trusted-source[22], [23], [24]

Прогноза

Продължителността на живота, измерена за хората с тази болест, зависи от много фактори, най-важните от които могат да се нарекат - тежестта на пороците на жизнените органи, тяхната ранна диагноза и качеството на хирургическите интервенции за тяхното премахване.

С развиващи аномалии, несъвместими с живота, едно дете умира в първата седмица от живота си. В случай на незначителност или навременна хирургична операция пациентът със синдром на Cornelia de Lange може да живее достатъчно дълго. Предсказването се усложнява от липсата на резистентност на организма на пациентите с този синдром към обикновени, неопасни инфекции за обикновените хора, например вирусни инфекции, които също водят до ранна смърт на такива пациенти.

Средната продължителност на живота от около 12-13 години, според някои източници, пациентите с изтрита форма на заболяването или успешно извършените операции за елиминиране на дефекти в развитието, понякога оцеляват до пето или шесто десетилетие.

trusted-source[25], [26]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.