^

Здраве

Причини за главоболие при деца

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Главоболието при децата е една от най-честите оплаквания, с които хората се обръщат към лекар. Повече от 80% от населението на развитите страни в Европа и Америка страда от остри или хронични главоболия.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Причини за главоболие при деца

 • Краикоцеребрална травма (придружена от неврологични симптоми или без нея), синдром на посткомона, епи- и субдурални хематоми. Критерии за връзката на главоболие с травма: историята на пациента за естеството на травмата и неврологичните разстройства, възникнали в този процес; присъствието в анамнезата на случаи на загуба на съзнание с различна продължителност; посттравматична амнезия, продължаваща повече от 10 минути; възникването на болка не по-късно от 10-14 дни след острата краниоцеребрална травма; продължителност на посттравматичната болка не повече от 8 седмици.
 • Болести на сърдечно-съдовата система. Инфаркт на миокарда, кръвоизлив, преходна исхемична атака, субарахноидален кръвоизлив, мозъчен съдов аневризма, артериит, венозна тромбоза, хипертония и хипотония.
 • Интракраниални процеси на екстраваскуларен характер. Увеличаване на вътречерепното налягане (абсцеси, тумори, хематоми). Оклузален хидроцефалий, ниско налягане на течности (синдром след пункция, ликьорея).
 • Инфекция. Менингит, енцефалит, остеомиелит на костите на черепа, извънцелеви инфекциозни заболявания.
 • Главоболие, свързано с метаболитни заболявания. Хипоксия, хиперкакия.
 • Ендокринни разстройства.
 • Болести на очите, ушите, парасановите синуси, темпоромандибуларната става (синдром на Костен).
 • Загубата на черепните нерви (тригеминална невралгия, увреждане на глософарингеалния нерв).
 • Интоксикация, приема на химикали, наркотици. Алкохол, въглероден оксид, кофеин, нитроглицерин, антидепресанти, адреномиметици, ерготамин, неконтролиран прием на аналгетици.

Трябва да се помни, че колкото по-млад е пациентът, толкова по-вероятно е органичната причина за главоболие.

Независими форми на главоболие са мигрена, клъстерна болка, напрегнато главоболие.

При наличието на главоболие е необходимо да се определи честотата, мястото, продължителността и тежестта на болката, утаяване фактори, както и свързаните с тях симптоми (гадене, повръщане, промени в зрението, повишена температура, скованост на мускулите и т.н.).

Вторичните главоболия обикновено имат специфични признаци. Например, остра силна болка в главата с повишаване на телесната температура, фотофобия, скованост на тилната мускулатура показва менингит. Обилните форми обикновено предизвикват подозрителна прогресивна болка, възникваща през нощта или скоро след пробуждането, възможни са вариации в интензивността на болката в зависимост от положението на пациента (легнало или изправено), гадене или повръщане. По-късно има признаци като конвулсии, нарушено съзнание.

Главоболие от интензивен тип обикновено е хронично или продължително, свиващо се, затягащо. Обикновено те се локализират в областта на фронталната или пареалната област.

Болката със субарахноиден кръвоизлив възниква рязко и. Като правило, интензивно, може да трае от няколко секунди до няколко минути. Локализирайте по-често пред главата. Регресията на болката е бавна, едва ли реагира на аналгетици. При съмнение за субарахноидно кървене, КТ или ЯМР е показана ангиография. При изследвания без контраст, кръвта се определя като образуване на повишена плътност, обикновено в базални цистерни. За диагностични цели се извършва също и гръбначно пробиване.

Хеморагии в мозъка. Годишната честота на мозъчно-съдови събития (с изключение на наранявания, включително и общи, и вътречерепен инфекция) - 2-3 на 100 000 деца на възраст под 14 години и 8,1 на 100 000 юноши 15-18 години. Най-честата причина за заболявания на мозъчното кръвообращение (IMC) при деца е артериовенозна малформация. В юноши, причините за церебрална korvoobrascheniya могат да бъдат васкулит, дифузна болест на съединителната тъкан, nekorrigiruemaya хипертония, лимфома, левкемия, хистиоцитоза, инфекции, церебрална съдова тромбоза, наркомания.

Мигрена се проявява периодично чрез атаки на силно главоболие с пулсираща природа, обикновено едностранна. Болката е локализиран предимно в orbito-фронтално-темпорална област и в повечето случаи придружени от гадене, повръщане, лошата поносимост на ярка светлина и силни звуци (фото, шумобоязън). След атаката идва сънливост и летаргия.

Характерна особеност на мигрена при деца и юноши е разпространението на варианти без аура, т.е. Продромалната фаза не винаги се разкрива. Тя може да се прояви под формата на еуфория, депресия. Мигрената при деца е нарушена (дисфренична), с дезориентация, агресивност, изкривяване на речта. След нападение децата се успокояват и заспиват. С мигрена, трябва да запишете ЕЕГ. Това е "златното правило" на диагнозата в такива случаи. ЕЕГ се записва два пъти: по време на конфискацията и между атаките.

Принципи за лечение на мигрена атака включват създаването на покой, ограничаване светлинни и звукови стимули, употребата на аналгетици, антиеметици и така наречените специфични лекарства (5НТ-1 агонисти, серотонин рецептор, неговите производни и алкалоиди на моравото рогче).

Повишеното вътречерепно налягане се придружава или се проявява от гадене, повръщане, брадикардия, объркване и стагнация в зърната на оптичните нерви. Тежестта на тези симптоми зависи от степента и продължителността на вътречерепната хипертония. Отсъствието им обаче не означава, че няма да се увеличи натискът. Болката може да се появи сутрин и да намалее или избледнее вечер (с изправено положение, облекчение идва). Първият знак за начало на застой в основата е липсата на енергичен импулс. Ако има съмнение за повишено вътречерепно налягане, КТ трябва да се извърши незабавно, лумбалната пункция е противопоказана.

Доброкачествена вътречерепна хипертония - псевдотуморен церебрален. Това състояние се характеризира с повишено вътречерепно налягане без доказателства за вътречерепно обем процес обструкция вентрикуларна или субарахноидални системи или хипертензивна енцефалопатия инфекция. При децата интракраниалната хипертония може да последва тромбозата на церебралните вени, менингита и енцефалита, както и лечението с глюкокортикостероиди, прекомерния прием на витамин А или тетрациклин. Клинично, състоянието се проявява като главоболие (обикновено леко), оток на папилата на оптичния нерв. Районът на сляпото място се увеличава. Единственото сериозно усложнение на доброкачествения синдром на вътречерепната хипертония - частична или пълна загуба на зрение на очите - се наблюдава при 5% от пациентите. С псевдотуморен мозък, записът на ЕЕГ обикновено не разкрива значителни промени. CT или MRI изображението е нормално или представлява намалена вентрикуларна система. След като MRI или CT сканирането може да провери нормалните анатомични съотношения в задната черепа, може да бъде направена пункция на гръбначния стълб. Установява се значително повишено вътречерепно налягане, но самата течност не се променя. Пункцията също е лечебна мярка. Понякога трябва да правите няколко пробиви на ден, за да получите нормален натиск. При 10-20% от пациентите обаче заболяването се възстановява.

Болка с напрегнат вид е най-честата в тази група (до 54% от всички случаи на главоболие). Подобно на всеки субективен симптом, болката варира в сила и време, усилвано от физически или психически стрес. Обикновено се срещат при хора, чиято професия е свързана с продължителна концентрация на внимание, емоционален стрес, дълго неудобно положение на главата, шията. Ситуацията се влошава от недостатъчната моторна активност (както на работното място, така и извън работното време), депресивно настроение, страх и липса на сън.

Клинично идентифицират монотонен, скучен, изстискване, затягане, болки в болка, обикновено двустранно. Субективно, те се възприемат като дифузна, без точно място, но понякога пациентите съобщават за локална болка: предимно в париетален, предна, времеви, тилната-цервикалните региони, както и с участието на мускулите на лицето, раменете, раменния пояс и от двете страни, поради мускулна щам цервикален корсет. Оригиналността на оплакванията, че пациентите описват болката като усещане не е, както и усещането за изстискване, притискане на главата, дискомфорт, чувство за "каска", "каска", "стягане на главата." Подобни чувства се засилват, когато се носят пелерини, изплетени. Докосвайки скалпа.

Посттравматичната болка се развива след сътресение или сътресение на мозъка или в резултат на нараняване на шийния гръбначен стълб. Те могат да бъдат изключително интензивни и упорити. И няма връзка между тежестта на нараняването, наличието на синдром на посттравматична болка и неговата сериозност. Синдромът често се комбинира с умора, замаяност, сънливост, нарушено внимание и внимание.

Болката, свързана с нервните стволови клетки, обикновено е разделена на няколко вида.

 • Периферни невропатии (дегенеративни). Тук болката обикновено е двустранна, предимно се появява в ръцете и краката, често се свързва с дестицезия. Често се придружават от диабет, хипотиреоидизъм, приема на токсини в организма (олово, полициклични въглеводороди).
 • Болка от компресия (тунел, карпален синдром, анамнеза за фрактура, торакотомия, последвана от интеркостална болка, възстановяване на херния с по-късно компресиране на под гениталния нерв).
 • Радикулопатия. Най-типичната проява е болка в гърба с облъчване в сомато.
 • Каузалгия (симпатична болка).
 • Невралгия. Те могат да бъдат пароксизмални и непариозни. Известен предимно в резултат на увреждане на V или X черепните нерви. Създават се зони за ранно задействане.

trusted-source[7], [8], [9]

Към кого да се свържете?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.