^

Здраве

A
A
A

Неразвиваща се бременност: Причини и признаци

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Състоянието, в резултат на което растежът на плода спира и вътрематочната му смърт попада, се нарича замразена или неразвита бременност. Тази патология по време на бременността се счита за една от формите на спонтанен аборт. При неразвита бременност детето умира в утробата на майката и не настъпва изход от маточната кухина. Безжизненият плод може да остане в матката дълго време и без медицинска намеса не го оставя. При спонтанен аборт феталното яйце е изхвърлено от маточната кухина със съответната симптоматика.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Причини неразвита бременност

Никоя от жените не е застрахована срещу спонтанен аборт. Възникването на неразвита бременност може да се случи във всеки триместър във всяка възраст на бъдещата майка. След 40 години рискът от спонтанен аборт се увеличава до 40%. Причините, които са засегнали избледняването на развитието на ембриона, могат да бъдат няколко. По-често тази генетична патология не е съвместима с живота на плода. Но те ще бъдат определени само от специалист - гинеколог или генетик.

Сред най-честите фактори, които причиняват вътрематочната смърт на плода, са: генетични нарушения, инфекциозни заболявания, имунологично отхвърляне на плода, ендокринни патологии на майката, работа в тежки или токсични отрасли. Ако избледняването на бременността се случи два или повече пъти подред, казват те, за обичайния спонтанен аборт. Но дори и няколко спонтанни аборта не изключват възможността за раждане на здраво дете. Необходимо е да се открият обстоятелствата на случващото се, а не да се отчайва.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Симптоми неразвита бременност

В началото на гестационния период, през първия триместър, отличителните белези на неразвита бременност са тъпотата на индивидуалната чувствителност, характерна за повечето жени, чакащи дете:

 • преливането на млечните жлези практически изчезва (двете гърди стават меки);
 • намалена тежест на гадене, повръщане и други признаци на ранна токсикоза;
 • честотата на епидемичната спешност се намалява,
 • Възприемането на остри миризми,
 • намалява и почти изчезва сънливост и слабост.

Защото тримесечие са от решаващо значение 3-4 седмици от бременността, когато оплодената яйцеклетка се прикрепя към стената на матката, през седмицата 8-11 продължи да образуват много жизненоважни системи (храносмилателна, кост, пикочо-половата и др.), Формирането на пъпната връв. През тези периоди генетичните проблеми се проявяват изцяло, което води до сериозни последствия.

Но не всяка бременна жена ще обърне внимание на такива незначителни промени в здравето. Поради тази причина ембрионът умира, но не се определя веднага. От известно време много жени очакват дете и не знаят какво се е случило. По време на гинекологичен преглед се определя несъответствие във времето на бременността и матката. За да сте сигурни, че несъответствието не е причинено от зародишна смърт на ембрион или плод, се предписва ултразвук (ултразвук).

Ужасен признак на неразвита бременност е размазващият вагинален разряд от розово до кафяво, болка в долната част на корема и променен тонус на матката. Окончателното решение за наличието на неразвита бременност ще бъде направено на ултразвук. Отсъствието на палпитация се определя на 5-6 седмица, деформирано (често празно) фетално яйце и несъответствие между ултразвук и гестационна възраст. Повторната ултразвукова диагноза може да бъде насрочена за една седмица, за да се премахнат грешките с диагнозата. Ако в рамките на 7 дни няма положителна динамика (растеж на феталното яйце), ембрионът не се визуализира, тогава бременността ще се счита за "замразена". Лекарят избира тактика за по-нататъшно лечение.

Първите признаци на неразвита бременност в ранните етапи

Първите признаци на неразвита бременност в ранна бременност могат да бъдат диагностицирани чрез анализ на нивото на HCG (човешки хорион гонадотропин). Динамиката играе важна роля тук. Ако развитието на ембриона възниква без патологии, тогава индикаторите на hCG се увеличават почти ежедневно.

Измерването на базовата температура в случай на съмнение за замразена бременност няма да бъде информативно. При бременност с нормален курс, основната температура е 37,3-37,5 ° C, а ако бременността не напредва, температурата намалява.

Ултразвукът също няма да бъде информативен, тъй като при много малки условия фетално яйце и ембрион няма да бъдат визуализирани.

Несъвместима бременност през второто тримесечие

В ранните етапи на бременността, възможността за прекратяване на развитието на плода е много по-висока, отколкото през втория триместър. Но дори и в този период на бременност детето "избледнява" от бременността се появява доста често. Критични за втория триместър се считат за два периода - 16-18 седмици и 22-24 седмици.

Причините, причинили смъртта на плода през второто тримесечие, са наследствени и генетични патологии, неправилен начин на живот (тютюнопушене, алкохол и злоупотреба с вещества), хормонални разстройства, различни инфекции.

Генетичните нарушения обикновено се проявяват на по-ранни етапи от бременността (с 6-7 седмици). Ако патологията е тежка, ембрионът в повечето случаи не преживява до втория триместър. Генетичните аномалии на майката и бащата са много трудни за идентифициране и в какъв момент те влияят върху развитието на детето, не може да се предвиди.

Също така за нормалното развитие на ембриона, балансът на хормоните е много важен: ако балансът бъде нарушен, плодът спира развитието.

По-често се случва преди 8-10 седмици, но се случва и в II триместър. По време на бременността имунната система на жената е отслабена и степента на уязвимост на тялото се увеличава. Проникването на патогени на някои инфекции през плацентарната бариера може да доведе до смърт на плода. Но такава опасност продължава през всичките 9 месеца. Ето защо е необходимо да бъдете много внимателни при всякакви инфекции, да прилагате превантивни мерки и да потърсите своевременна помощ от специалист.

Заслужава си да се спомене още веднъж за правилния начин на живот, който е необходим, за да бъде бъдеща майка. Стресът, работата с компютър, пушенето, алкохолът или наркотиците, липсата на сън до голяма степен предизвикват избледняване на бременността по всяко време.

Външният вид на вагинално кървене, болки болки в долната част на корема, прекратяването на увеличаване на бюста (тя става мека, тъй като тя може да се разпредели коластра) чувство на втрисане, висока температура, тремор, тежка слабост, изчезват всички признаци на токсичност, липса на смущения - това е много добра причина за незабавно медицинско обслужване. Гинеколог определя затихване плода в триместър на падежно несъответствие II и размера на матката, вагинален промяна на цвета и липса на звуков сърцебиене чрез стетоскоп. Бременна в този случай, се изпраща незабавно на ултразвук и ако е необходимо допълнително хоспитализирани. Признаците за неразвита бременност през второто тримесечие, за съжаление, са много късно. За дълго време, избледняване на плода не се прояви, но вече има силна отравяне на тялото продуктите от разпада на майката. Жената трябва незабавно да се обърне към специалист, за да намали вероятността от трагични последици. От 18-20 седмици на плода движения се усещат, те трябва да се повтаря повече от 9 пъти на ден. Ако движенията са по-малки или липсват, това е повод за посещение на лекар.

При нормална бременност, гърдата значително се увеличава, а в случай на проблеми с плода, тя намалява по размер и омекотява.

Ако лекарят не слуша сърдечния ритъм със стетоскоп, тогава не е необходимо да се паникьосвате предварително, защото мастният слой понякога предотвратява аускултурата. Ултразвукът в този случай ще бъде много подходящ.

Нормалната вагинално течение ясно или белезникав цвят, не е много тежка, но ако се насочите по-голяма, те са тъмни или кървава, това е извънредна ситуация за незабавно посещение в гинекологичен кабинет.

Лечението за неразвита бременност на ІІ триместър е бързо.

Признаци за неразвиваща се бременност през третото тримесечие

Случаите на неразвита бременност през третото тримесечие се наблюдават по-рядко, отколкото при по-ранна гестационна възраст. Това е така, защото плодът вече е достатъчно оформен. Но рискът от неразвита бременност през третото тримесечие все още остава. Колкото по-голяма е жената, толкова по-вероятно е развитието на спонтанен аборт, особено критичен в третия триместър - 26-28 седмици.

Зародишен причинява смърт на плода в третото тримесечие може да бъде: инфекциозни заболявания (рубеола, грип, токсоплазмоза, цитомегаловирус, сифилис, гонорея и т.н.), хормонални нарушения, фетални генетични аномалии, заболявания на урогениталния тракт и сърдечно-съдовата система. Особено опасни е антифосфолипиден синдром, характерна черта на която е тенденцията към образуване на кръвни съсиреци, включително съдове на матката, при което плодът не получават кислород и хранителни вещества и умират.

Първият и най-тревожен признак на неразвита бременност през третото тримесечие е липсата на прояви на фетуса (разбъркване) за повече от 6 часа. Това е много сериозна причина за безпокойство. За да се изключи смъртта на плода, се назначава токоф. Той потвърждава или отхвърля страха. Ултразвукът в дългосрочен план от beremennosti също е информативен. Кафявото зацапване от влагалището с "замразена" бременност през III триместър е следствие от пренебрегването на процеса, който започна много отдавна.

От времето на голям разработване на бременност може да се прояви болка в долната част на корема или лумбалната област, променил тона на матката, разряд (водниста, кървава, кафяво) за мазане характер.

Вероятността за мацерация на покойния плод и разлагането му е много висока. Тогава симптомите на интоксикация и висока телесна температура ще се свържат с някои признаци на неразвита бременност от третото тримесечие, при условие че няма ARVI. Усложнението с инфекция на неразвита бременност в дългосрочен план може да бъде септично състояние. При най-малкото безпокойство и лошите подозрения за замразената бременност е необходимо спешно да се обърнете към експерта. Нека отново потвърди, че всичко е нормално за плода и бъдещата майка.

Изявени признаци на неразвита бременност

Ясните признаци на "замразена" бременност в ранните етапи са:

 • несъответствие на феталното яйце, размера на матката и времето на бременността;
 • кърваво или кафяво отделяне от влагалището;
 • резултати от ултразвук (плодът отсъства във феталното яйце, яйцеклетката се деформира)
 • стабилизиране или намаляване на hCG;
 • субективни усещания с изчезнала бременност в ранните етапи:
 • изтръпване или спазми в болката в долната част на корема;
 • значимо намаляване или спиране на симптомите на токсикоза (гадене, повръщане, чувствителност към остри миризми);
 • зачервяване на влагалището.

Гинекологичен преглед : периодът на бременност и големината на матката са в значително несъответствие; основната температура намалява; цветът на вагиналните стени се променя.

Признаци на "замразена" бременност на по-късна дата:

 • продължителни отсъствия на плода (повече от 6 часа);
 • Той не се чува със стетоскоп или сърдечния ритъм на плода не се определя от токсографа;
 • има несъответствие между гестационната възраст и размера на матката.

Субективни усещания :

 • явленията, характерни за токсикозата, изчезват, напрежението в млечните жлези намалява и понякога се отделя коластрата;
 • има болка в кръста и корема;
 • температурата на тялото се покачва без видима причина;
 • зацапване от влагалището.

Гинекологичен преглед : лекарят ще определи каква част от гестационната възраст разлика несъответствие и размера на матката, вагинални стени констатира промяна на цвета, леко отваряне на шийката на матката и от гениталния тракт.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Диагностика неразвита бременност

Ако има подозрение за "замразена" бременност в даден период, ултразвуковото изследване ще бъде доста информативно.

Заключение за прекратяване на развитието на ембриона в малък период на бременност се извършва с ултразвук в такива случаи:

 • анембрионна находка на феталното яйце в долната част на матката;
 • нейната деформация, изкривен контур;
 • Ембриона е много по-малък от нормалния размер, типичен за този период на бременност;
 • На 5-6 седмици ултразвукът вече се определя от сърдечния ритъм или липсата му в плода.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.