^

Здраве

Мази за разтягане на мускулите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За да се избере ефективно мускули мехлем опън, е необходимо да се вземе предвид, че външната препарата трябва облекчаване на болката, премахване на подуване на меките тъкани се простира над мястото за предотвратяване или спиране на възпалителния процес. В крайна сметка, наистина ефективен мехлем ще помогне на увредените мускулни влакна да се върнат в нормалното си състояние.

trusted-source[1], [2], [3]

Показания Мехлеми при разтягане на мускулите

Внимателно проучете указанията за употребата на мазила, предлагани в аптеките, тъй като те се различават по своя състав и терапевтични ефекти.

trusted-source[4], [5], [6]

Формуляр за освобождаване

Включено в заглавие Преглед на мехлеми опън мускули (в скоби са имената на различни производители) са групирани както механизма на тяхното въздействие (загряване) и на главния терапевтичния ефект (болкоуспокояващи и противовъзпалителни). Въпреки това, трябва да се има предвид, че компонентите на агенти, които имат неравни фармакодинамиката могат да предоставят на комбинираното действие на: затопляне мехлеми и противовъзпалителни мехлем на базата НСПВС са както аналгетик.

Отоплителни мехлеми с разтягане на мускулите: Efkamon, Kapsikam, Espol, Nikofleks, Finalgon.

Аналгетици мехлеми опън мускули: Bom-Beng (Beng), кетопрофен (Ketonal, Fastum гел, Febrofid, флексо и др.), Хепарин мехлем. Тук се включват и аналгетичните свойства, изброени по-горе, загряващи (локално дразнещи) лекарства.

Противовъзпалителна маз при напрежение: Ибупрофен (Dolgit, Dip Relief, Бруфен), диклофенак (Diklak-гел Diklovit, Dikloran, Voltaren емулсен гел, и др.), Нимезулид (nimulid, Remisid).

За тези, които предпочитат китайските мехлеми при разтягане, трябва да се отбележат инструменти като Тигър Балм (Tiger Balm) и Жен Гу Шуй (Zheng gu-shui).

Що се отнася до такова нещо като спортен мехлем от опъване, тогава сред фармакологичните агенти на тази група няма "специален" мехлем, предназначен единствено за спортисти.

А мехлем Wisniewski (Wisniewski мехлем) не се прилага, когато напрежението в мускулите, тъй като това антисептичен мехлем, и използването му в гнойни рани, абсцеси, язви и кожата и меките тъкани повърхност.

trusted-source[7], [8]

Фармакодинамика

Фармакодинамиката на загряващите и анестетичните мехлеми зависи от съставките в техния състав. Мехлем Efkamon съдържа карамфил и синапено масло, камфор, екстракт от Capsicum горчив (съдържа алкалоид капсаицин), ментол, метилсалицилат. Активните вещества на Bom-Benge мехлем са метил салицилат и ментол.

Мехлем при разтягане на мускулите Capsicum съдържа камфор, бензиникотинат, ванилононамид (синтетичен аналог капсаицин) и терпентиново масло (терпентин). Основната съставка на мазето Espoo е капсаицинът, който също се съдържа в мазта Nikoflex (подсилен с дериват на никотиновата киселина етилникотинат). Един механизъм на действие на лекарството Finalgon осигури синтетични капсаицин (vanililnonamid) и производно на никотинова киселина като бутоксиетил естер, което води до свръхчувствителност ефект на епидермални клетки. Бензил никотинат е антиспазматично вещество, което намалява съдовия и мускулния тонус.

Ментол и камфор стимулира кожни рецептори периферни нервни влакна, което води до рефлекс отговор на освобождаването на медиатори, които увеличават капилярите, т.е. Активиране на кръвообращението в засегнатите тъкани. Камфор стеснява капилярите и раздразнена кожа терморецепторите симпатикови нервни окончания, отклоняване на невротрансмитери от рецепторите за болка.

Когато химично взаимодействие с капсаицин кожата сензорни неврони TRPV1 тип деполяризация се случи, и TRP-йонни канали, предавани сигнала на локално увеличаване на температурата, което води до усещане за парене и отражател на кръв към капилярите на кожата, за да го намалят.

Метил салицилат (салицилова киселина, метил естер) с локално дразнещо действие върху кожата рецептори, както и НСПВС противовъзпалителен ефект - чрез непряко потискане на експресията на ензима СОХ.

Хепарин маз съдържа хепарин натрий, който действа като деконгестант и противовъзпалителен агент, както и аналгетичен бензокаин (анестезин).

(. Fastum гел и т.н.) (. Dip релефни и други) (. Diklak-гел и т.н.), аналгетици и противовъзпалителни мускулна мехлем опън кетопрофен, ибупрофен, диклофенак, нимезулид включват нестероидни противовъзпалителни средства - производни на пропионовата киселина (кетопрофен) фенилпропионова киселина (ибупрофен), алфа-толуилова киселина (диклофенак натрий), р-aminobenzosulfanilovoy киселина (нимезулид).

Техната фармакодинамика е инхибирането на СОХ ензимите, които участват в синтеза на медиатори на възпалителната реакция (простагландини). Анестетичните ефекти на мехлемите на базата на НСПВС се осигуряват чрез понижаване на налягането върху крайните интерстициални нерви, дължащо се на намаляване на обемите междуклетъчен ексудат в увредените тъкани. Нимесулидът облекчава болката чрез потискане на активността на мастоцитите, както и засягане на цитоплазмените рецептори на стероидните хормони.

Китайските мехлеми при разтягане на Тигър Балм и Джън Гу-шуй помагат за намаляване на болката и подуването поради наличието на камфор, ментол и различни растителни екстракти и етерични масла в състава им.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Фармакокинетика

Фармакокинетичните мехлеми Ekkamon, Kapsikam, Espol, Nikofleks, Finalgon, хепарин маз в инструкциите не са представени. И производителите на мехлем Bom-benge съобщават, че активните вещества на това лекарство в системния кръвен поток не попадат.

Нестероидните противовъзпалителни средства мехлеми кетопрофен (Ketonal, Fastum гел и т.н.), ибупрофен (Dip релефни и др.), Диклофенак (Diklak гел, Voltaren емулсен гел, и др.), Нимезулид и проникване през кожата, но се абсорбира в кръвта в малки обем: не повече от 5-6% от сумата влизане в системната циркулация след перорално приложение на НСПВС. Поради тази причина, на характера на данните означава, обмяната на веществата под формата на мехлеми и гелове () не се считат в официалните инструкции.

trusted-source[13], [14]

Дозиране и администриране

Всички мехлеми при натоварване на мускулите се прилагат локално чрез нанасяне върху кожата. Трябва да се има предвид, че мазилата, съдържащи екстракт от ментол, камфор или горчив пипер, не трябва да се втриват в кожата.

Мехлемите Efkamon, Kapsikam, Espoli, Nikofleks, Bom-Beng, хепарин маз трябва да се прилагат два пъти или три пъти дневно в продължение на 1-3 грама разрешени превръзка.

Мазето на Finalgon се доставя с апликатор, на който не повече от 1,5 g от лекарството се изцежда и се прилага върху кожата, като внимателно се търка в болезнено място. Допуска се мазилото да се прилага най-много три пъти през деня, продължителността на употребата е 8-10 дни.

Мазните с НСПВС, когато се прилагат лесно се втриват в кожата (прилага се не повече от три пъти на ден), прилагането на превръзката не се препоръчва.

В инструкциите за повечето мехлеми се посочва, че няма данни за последствията от превишаване на дозата или че тяхното предозиране е практически невъзможно.

trusted-source[22], [23], [24], [25],

Употреба Мехлеми при разтягане на мускулите по време на бременност

Съдържащи камфор мехлеми Efkamon и Kapsikam, както и китайски мехлеми по време на стречинг по време на бременност, са забранени. Мехлеми, съдържащи капсаицин или неговия аналог ванилононамид (Nikofleks, Espol, Finalang), са противопоказани при бременни и кърмещи жени.

Както е видно от официалните инструкции, хепарин маз и Bom-Benge маз могат да се използват по време на бременност, ако са предписани от лекар. Въпреки че е известно, че по време на бременност, метил салицилат (както всички салицилати) не се препоръчва.

Мехлеми при разтягане на мускулите на базата на нестероидни противовъзпалителни средства на бременни жени не могат да се използват.

Противопоказания

Предвид противопоказания за използването на мехлеми Efkamon, Espoli, Nikofleks, Bom-Beng и Finalgon са налични: свръхчувствителност към тези лекарства, дерматологични възпалителни заболявания и увреждане на кожата.

Мехлеми с терпентин (Capsicum) не трябва да се използват за структурни нарушения на черния дроб и паренхима на бъбреците.

Мехлем при разтягане на мускулите Bom-Benge е противопоказан при деца под 12-годишна възраст.

Хепарин маз не може да се използва за кожни лезии, както и за лошо кръвосъсирване и наличие на хематоми в мястото на мускулния щам.

Мехлеми, съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства (кетопрофен, ибупрофен, диклофенак, нимезулид) не се прилагат в случай на свръхчувствителност към аспирин и НСПВС, бронхиална астма в историята, с увреждане на кожата, както и деца на възраст под 6 години.

Производителите на китайски мехлеми не са предоставили информация за противопоказанията, въпреки че въз основа на техните компоненти може да се заключи, че използването на тези средства за кожни заболявания и наранявания е недопустимо.

trusted-source[15], [16], [17]

Странични ефекти Мехлеми при разтягане на мускулите

Мехлемите при разтягане на мускулите могат да имат следните нежелани реакции:

Efkamon, Kapsikam, Nikofleks, Espol, Finalgon, хепарин маз - могат да се развият ангиоедем - кожни алергични реакции на мястото на приложение на лекарства.

Мехлемите кетопрофен, ибупрофен, диклофенак, нимезулид - уртикария, подкожно излив на кръв от подкожната капилярите, нарушена зачервяване на кожата. Такива системни странични ефекти като гадене, главоболие, подуване, повишено кръвно налягане, чревни нарушения са рядкост.

trusted-source[18], [19], [20], [21]

Взаимодействия с други лекарства

Системната абсорбция на активните вещества на тези локални средства е незначителна, така че взаимодействията с други лекарства се считат за малко вероятни. Въпреки това, не използвайте някоя от тези мехлеми едновременно с друг външен продукт на едно и също място.

trusted-source[26], [27], [28], [29]

Условия за съхранение

Мехлемите при разтягане на мускулите трябва да се съхраняват на хладно място, защитено от топлина и източници на светлина, при температури до + 18 ° С. Мехлемите с НСПВС изискват температура от + 15-25 ° C, хепариновият маз се съхранява при + 12-15 ° С.

trusted-source[30], [31]

Срок на годност

Срокът на годност на мехлемите е указан от производителите върху опаковката на препаратите.

trusted-source[32], [33]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Мази за разтягане на мускулите" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.