^

Здраве

A
A
A

Lactostasis

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лактостазата е стазирането на млякото в гърдите на кърмещата жена. За да се разберат причините за лактостазата, е необходимо да се разбере как е подредена гърдата, какви са нейните основни функции в лактогенезата.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Епидемиология

Повечето лактостази се появяват при първата лактация. Също така има тенденция към лактостаза при кърмещи жени, които вече са претърпели лактостаза при предишни раждания и кърмене при анамнеза. Лактостазата може да възникне, ако има промени в гръдната жлеза или мастопатия. Нито възрастта на лактиращата жена, нито расата засягат развитието на лактостазата.

В медицинската практика се използва международната класификация на заболяванията. В съответствие с него се разграничават следните форми на заболяването:

 • O92 - Други промени в млечната жлеза, както и лактационни нарушения, които са свързани с раждането на дете.
 • O92.7 - Други и неуточнени заболявания на лактацията.
 • O92.7.0 - Лактостази.

trusted-source[5]

Причини лактостаза

Има много причини за този синдром.

 1. Първата и най-честата причина е неправилното прилагане на бебето към гърдата, което води до непълно изпразване на гърдата. В резултат от натрупването в определена област на млякото и от отсъствието на отнемането му за неопределен период от време, се образува съсирек от мляко, което е причина за мъчението на дадена кърмачка.
 2. Втората честа причина за лактостазата е рядкото прилагане или хранене от часовника. В резултат на този вид хранене лактостазата може да се развие незабавно и в двете млечни жлези. В този процес обикновено се включват няколко канала.
 3. Неправилно изпомпване. Много често, на четвъртия - петия ден след раждането, когато има изобилие плавали мляко и храна за новороденото трябва да бъде доста по-малка сума, нова майка започва да се самостоятелно декантира се по този начин, често без дори да представя как да го направя. Тези манипулации в крайна сметка водят до увреждане на нежните канали и развитието на лактостаза.
 4. Големи гърди. Да, собствениците на буйни гърди са изложени на риск от развитие на лактостаза, тъй като те не винаги знаят как да коригират правилно лактацията.
 5. Носенето на здраво, синтетично и неправилно избрано сутиен, което от своя страна може да доведе до предаването на канали и стагнацията на млякото в тях.
 6. Травма. Дори и малко натискане на трошлив крак в гърдите на майката може да доведе до лактостаза поради увреждане на канала.
 7. Стрес. Хроничната липса на сън, умората водят до повишена нервност, което от своя страна оказва негативно влияние върху производството на мляко.

trusted-source[6], [7]

Рискови фактори

Основните предразполагащи фактори за появата на лактостаза са:

 • Храненето не е на търсенето, а на час;
 • Неправилно прикрепване на бебето към гърдата;
 • Конституционни характеристики: плосък или изтеглена зърното, голям размер на гърдите;
 • Оперативни интервенции на млечната жлеза при анамнезата;
 • затлъстяване;
 • Увреждания и натъртвания на гръдния кош;
 • Стрес и липса на почивка и пълноценна храна;
 • Пушенето и пиенето на алкохол.

trusted-source[8], [9], [10],

Патогенеза

Млечната жлеза е сдвоен хормон-зависим орган, който има сложна лобуларна структура с алвеоларно-тубуларно разклоняване на млечните канали. В алвеолите производството на мляко се осъществява под действието на хормона пролактин. В една жлеза може да има до 20 радиално разположени лоба. Всички отделителни канали на един лоб са свързани с млечния канал, който отива към зърното и завършва на върха си с малък отвор - млечен отвор. В този случай мрежата от млечни канали се разклонява по-близо до зърното. Кожата на зърното е гръдна, има много кръгли и надлъжно насочени мускулни влакна в нея, което играе важна роля при смученето. Съдържанието на подкожна мастна тъкан в основата на зърното е минимално.

Основната функция на гърдата е синтезата и секрецията на млякото. Тъй като млечната жлеза е орган, зависим от хормоните - по време на бременността неговата структура се променя при действието на плацентарните хормони. В млечната жлеза се наблюдава бързо нарастване на броя на каналите и техните клонове. От 28-та седмица на бременността, млечните жлези започват да произвеждат коластра. От този момент започва лактогенезата. В този период се формира съставът и качеството на коластрата, който след раждането ще бъде захранван от новороденото и затова е важно качеството на храненето и начинът на живот на бременната жена. Но самото кърмене започва само след раждането и отделянето на плацентата, когато под въздействието на хормони като пролактин и окситоцин коластрата се заменя с мляко. Това мляко е богато за бебето на минерали, витамини, мазнини, протеини и въглехидрати, необходими за неговото развитие и развитие точно в този период на новороденото. Първо, млякото се получава независимо от храненето. След това се разпределя в зависимост от изпразването на гръдния кош.

Сега, знаейки структурата и физиологията на гърдата, ще разберем патогенезата на лактостазата. Така че в началото на кърменето, когато все още не са установени всички механизми на сложен процес, патогенетичната връзка е липсата на взаимодействие между секреторните, акумулиращите и екскреторните функции на гърдата. По този начин, във втория - третия ден след раждането, когато млякото се произвежда изобилно жлези, алвеолите не са в състояние да я държи голямо количество, но това не е достатъчно, за канал разпределят под влиянието на хормоните. Тук и стагнацията на млякото или лактостазата. В по-късни периоди на кърмене основната патогенетична роля играе механичното въздействие върху освобождаването на млякото, което създава пречка за пълната му изолация. Сега процесът на лактация вече е добре установен и млякото се произвежда под автокринен контрол, а не поради прякото действие на хормона.

Симптоми лактостаза

Основните първи признаци на лактостаза, които се появяват в началния етап, са болезненост и дискомфорт в млечната жлеза. При палпиране на малък, болезнен пластир се изследва в обичайната тъкан на млечната жлеза. Кожата над този сайт става хиперемична. Първо, развитието на лактостазата, болката възниква само при контакт с млечната жлеза, по-късно болезнени усещания продължават. При включване на няколко канала има оток на цялата тъкан на гърдата, ако един канал е повреден, отокът може да бъде проследен локално само през мястото на блокиране. На местно ниво над повредената област температурата на кожата се повишава. Температурата на тялото остава нормална и цялостното благосъстояние на кърмещата жена обикновено не се нарушава. В късния стадий на заболяването, когато е налице условно патогенната микрофлора, температурата на тялото се повишава, млечната жлеза става подуто и болезнено, общото състояние на пациента се влошава. Има студ и слабост.

След като откриете мястото на блокиране на гърдата, трябва незабавно да продължите с отстраняването му. Най-доброто е честото и правилно прилагане на бебето, така че брадичката му е насочена към образуваната лактостаза. Тъй като няма апарат за изразяване, нито една ръка не може да се справи по-добре от устата на бебето. И трябва да прилагате колкото е възможно по-често, по-добре е да легнете с бебе за един ден в леглото и всички домашни задължения да поверите на другите членове на домакинството. В този случай положението за хранене трябва да бъде избрано най-удобно, при което нищо не трябва да се намесва и евентуално да се отпусне колкото е възможно повече. Ако има дълга и болезнена запушване или образуване на ранния период на кърмене, се препоръчва да се прилага по отношение на засегнатата гърда топла и суха кърпа, преди хранене и извършва изпомпване на детето не е сит пред мляко, а не получаване на проблема земя. Можете също така да масажирате втвърдената област леко, но не е необходимо да прилагате специални сили. Основната задача на експресирането на гърдата с лактостаза е да се освободи блокираният канал. За да направите това, трябва да поставите четири пръста на дясната ръка под гърдата и палеца върху горната повърхност на гърдите. В този случай е необходимо ясно да усетите областта на втвърдяване под пръстите. След като хвана жлезата по този начин, пръстите се придвижват напред от основата на жлезата до зърното. Тези движения ще осигурят лека болка, но веднага ще преминат след оттичането на канала. Основното нещо е да не се прекалява с натиска върху жлезата, тъй като може да я увреди и по този начин да влоши ситуацията. Ако след като направите такава процедура, под пръстите има втвърдяване, е необходимо отново да масажирате блока на запушването и да продължите да го изразявате. След изпомпване на бебето ще бъде по-трудно да се смучат, но определено ще изпразните всички канали. Тази процедура се препоръчва да извършвате няколко поредни постъпвания. С изчезването на симптомите трябва да се започнат още няколко хранения от гръдния кош, в които има лактостаза и завършват с другата гърда. Във всеки случай е възможно да се справите самостоятелно с този проблем или не, е необходимо да посетите специализиран специалист - мамолог, а в негово отсъствие - хирург или семеен лекар. Това е лекарят, който ще сложи точна клинична диагноза и ще предпише правилното лечение, ще коригира вече извършените манипулации и ще съветва за предотвратяването на лактостазата.

trusted-source[11], [12]

Диагностика лактостаза

Лактостазата се диагностицира незабавно с местен преглед на 100%. Но независимо е невъзможно да се извърши диференциална диагностика, тъй като има и редица други заболявания на гърдата с подобни симптоми на лактостаза. Основната разлика от мастит е липсата на повишаване на температурата на тялото до високи стойности и влошаване на цялостното благосъстояние на дадена кърмачка. При продължително натрупване на мляко в каналите могат да се образуват кисти - галактоцеле, чието лечение може да се справи само с лекаря.

Като правило, при лактостазата се дава подробен кръвен тест за оценка на пренебрегването на процеса. Измерват се следните параметри: скоростта на утаяване на еритроцитите, броят на левкоцитите и левкоцитната формула. Основният инструментален метод за изследване е ултразвуковата диагноза. На ултразвука лекарят може да види броя, обема и местоположението на блокираните канали. Наличието на гнойно усложнение или циститни лезии също може да бъде диагностицирано с ултразвук. Процедурата е безболезнена, не е скъпа, абсолютно безопасна за здравето и най-важното е 100% информативно. Понякога в редки случаи се предписва мамография, която също е информативна, но носи радиационен товар, което не е добро за кърмещата майка и нейното бебе.

trusted-source[13]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение лактостаза

Медицинските мерки трябва да се вземат веднага след диагностицирането на лактостазата. За анестезиране и намаляване на локалния оток се препоръчва употребата на маз "Traumeel". Той трябва да се прилага в малки количества чрез нежни масажиращи движения в мястото на блокиране. Устно е необходимо да се вземат 1-2 таблетки "No-shpa", което има антиспазматичен ефект и ще разшири каналите, което ще улесни отклонението на съсирека от мляко. Добра дренажна и анти-едемна свойства е наркотикът "Лимфомиозит", който се предписва 10 капки 3 пъти на ден в продължение на 15-20 минути преди хранене под езика. От средствата на алтернативната медицина, методът за лечение на лактостаза с лист от зеле е добре доказан. За да направите това, изберете голям лист, охладете го и го разбъркайте добре, след което го прикрепете към засегнатата зона за през нощта. Сокът от зеле има решителен ефект върху запушената част на жлезата. С тежко лечими препятствия на каналите, UHF и електрофореза са предписани, професионален масаж с курс до 10 сесии.

В храненето и останалата част на кърмачката трябва да се обърне голямо внимание при лечението на лактостазата. Почивката трябва да е пълна: нощен сън най-малко 7-8 часа, и дневен сън 1-2 часа. В менюто е желателно да се ограничи количеството протеинова храна и да се разнообрази масата със зеленчуци и плодове, морски дарове, лайка, зелен чай, компоти.

Предотвратяване

Предотвратяването на лактостазата е правилното и често прикрепване към гърдите на бебето, хранене по желание, а не навреме, пълно хранене и почивка на кърмачката. Също така е важно да носите правилно избрано бельо. Също така е добре да получите добър съветник по кърменето.

trusted-source[14], [15]

Прогноза

Прогнозата за навременна помощ винаги е благоприятна. Най-често срещаното усложнение на лактостазата е мастит. Това може да се случи при отсъствие или неправилно лечение: използването на горещи и алкохолни компреси, груб и неправилен масаж и т.н. Усложненията на лактостазата с мастит се дължат на наличието на пукнатини и рани на нипелите, през които патогенни микроорганизми проникват и причиняват гнойно възпаление на жлезата.

Лактостазата обикновено трае 2-3 дни от правилно избраното лечение и не напуска след себе си рецидиви.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.