^

Здраве

Колон хидротерапия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хидротерапия - процедура, която се извършва в лечебно заведение чрез напояване на дебелото черво повече течност и има благоприятен ефект върху тялото (особено, в тънките черва, бъбреци, черен дроб) почистване.

Първото споменаване на такова очистване се открива в древните египтяни, които използват кухи тръстики като аналог на съвременните инструменти. През 20-те години на миналия век в Съединените щати се появиха апарати за лечение на хроничен запек, кожни заболявания и премахване на метеоризъм. Прототипите на съвременните инструменти бяха доста примитивни, но въпреки това те придобиха популярност благодарение на отличния терапевтичен ефект.

Развитието на фармакологията през 50-те години, по-специално лаксативи и антибиотици, намали търсенето на процедура за пречистване. Въпреки това, лекарствата имат редица странични ефекти, често причиняващи зависимост, и не са подходящи за пациенти с продължителни храносмилателни нарушения.

След период на забрава хидроколонотерапията през 80-те години на миналия век връща своите почитатели. През последните 15 години методът за измиване на части от дебелото черво стана популярен в Украйна. Техниката позволява да се подобри общото състояние на тялото, да се премахнат храносмилателните проблеми, да се намали теглото, ако няма противопоказания за този метод.

trusted-source[1], [2]

Хидроколонотерапия: плюсове и минуси

Модерната и популярна технология за почистване има пламенен противник. Това се дължи на факта, че в Украйна процедурата се извършва по-често в козметични частни стаи, а не профили офиси. Следователно, рискът от получаване на неквалифицирано и некачествено почистване се увеличава. Предписването или забраната на чревното напояване е терапевтът, защото може да сте абсолютно здрави и не се нуждаете от интрававитационно изплакване.

Мнение на медицинските специалисти - хидроколонотерапия за и против: 

 • лекарите често са скептични по отношение на концепцията за шлака и натрупването на изпражнения в червата, подсилвайки идеята със заключенията на патолозите; 
 • трудно е да се нарече процедура, естествена и физиологична. Водоснабдяването на ануса не е естествен феномен; 
 • използването на отвари, ензимните препарати е изпълнено с дисбаланс в червата поради излугването на полезна микрофлора; 
 • интрававитационната процедура може да бъде извършена само от компетентен специалист. Манипулацията се извършва на случаен принцип, контролирана от усещанията на пациента и визуалното внимание на лекаря. Дебелото черво има преходи от 90, така че здравният работник трябва да притежава необходимата квалификация. В случай на дивертикулоза рискът от увреждане на чревната стена от маркуча е голям; 
 • хидроколонотерапията е незаменим метод за подготовка на пациенти преди изследването върху дебелото черво или хирургическата интервенция. Ендемите, диетите, лаксативите в този случай са неефективни и като цяло те са трудно прехвърлени от пациентите.

Трябва да се отбележи, че положителният резултат от хидроколонотерапията показва как да се отървем от хронична анална фисура. Образуването на патология е свързано със спазма на аналния сфинктер. В процеса на пречистване, сфинктера се отпуска, отървава се от слуз и нормализира екскреторната функция - фиксира резултата.

Индикации за хидроколонотерапия

Здравето на човешкото тяло зависи от гладкото функциониране на червата. Закуска в движение, ирационално хранене, поражение от червеи, психоемоционален фактор водят до застоящи явления и запушване на червата с продукти на гниене, ферментация, отрови и т.н.

Хидроколонотерапията помага за почистването на стените на дебелото черво от изпражненията, теглото им понякога достига 25 кг. С това натоварване не е просто трудно да се разхожда, но също е страшно да живееш: незапечатаните продукти се превръщат в отрова, отравящи кръв и вътрешни органи. Първите признаци на интоксикация - бавно състояние, намалена производителност - показват необходимостта от почистване на храносмилателната система.

Индикации за хидроколонотерапия за употреба: 

 • разстройства на изпражненията (запек / диария); 
 • проблеми с теглото (затлъстяване); 
 • наличието на дискинезия; 
 • хемороиди във фазата на ремисия; 
 • отравяне поради нередности в червата; 
 • гинекологични заболявания (ерозия, вагинит); 
 • намален имунитет (повишени случаи на респираторно / вирусно увреждане, кожни обриви); 
 • наркотично / алкохолно или отравяне с отрови; 
 • мигрена; 
 • кожни проблеми (лице или тяло); 
 • болка в долната част на гърба; 
 • подуване на корема; 
 • възпалителни процеси в простатата.

Ползите от хидроколонотерапията

Колкото по-широк е вашият личен списък със здравословни проблеми, толкова по-разбираема е истината, че едно почистване на червата ще бъде малко. Необходимо е да се поддържа и да се лекува с разумно хранене (балансирано за вашия конкретен случай), физическа активност, позитивно мислене.

Хидроколонотерапията, като част от превантивния ефект, нормализира храносмилането, подобрява кожата, подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт и стимулира притока на енергия. Максималните резултати от процедурата се получават от пациенти с особено впечатляващ първоначален списък на заболяванията.

Ползите от хидроколонотерапията са: 

 • детоксикация - отстраняване на токсични вещества от дебелото черво; 
 • нормализиране на образуването на изпражненията и изпражненията, благоприятен ефект върху чревната подвижност; 
 • коригиране на имунитета - лимфната система, която изпълнява ролята на "канализацията" в тялото, има изход към чревната лигавица. С прилепването на фекалните маси към стените на червата, естествено възникват проблеми. Междуклетъчното взаимодействие може да бъде подновено благодарение на пречиствателната терапия; 
 • възстановяване на микроциркулацията на органите на перитонеума - терапията се справя със застояли явления в червата, които оказват негативно влияние върху кръвоснабдяването на вътрешните органи; 
 • загуба на тегло.

Що се отнася до тънкото черво и черния дроб, водата не попада в тях по време на процеса на почистване. Редуването на топла и хладна течност за пране естествено предизвиква спонтанно почистване на тънките черва, черния дроб и бъбреците.

Подготовка за хидроколонотерапия

За да се постигнат осезаеми резултати, подготовката за хидроколонотерапия помага да се придадат на организма неоспорими ползи.

Първо, три дни преди процедурата трябва да ограничи приема на животински мазнини. Категорично забранено - сладкиши с трици, хляб по ръжено брашно, боб, зеле, зеленчуци и плодове в прясна форма, както и алкохол и газирани напитки. За предпочитане яде каша на вода - пшеница, ориз, овесено брашно, елда. Забранено е приготвяне на пара, риба, месо от птици. Тези дни е полезно да се яде цвекло с растително масло, пара. От напитки се допускат домашно кисело мляко, нискомаслен кефир, сок без захар и билков чай.

На второ място, два дни преди хардуерното почистване, са взети активен въглен и еспиумзин 3р / ден от 2 таблетки.

Трето, преди сесията човек не трябва да яде нищо. Последното хранене трябва да се вземе най-малко 4 часа предварително.

Хидроколонотерапията може да доведе до дискомфорт под формата на леко гадене и слабост, които бързо преминават. Неприятните чувства от червата се притесняват, обикновено няколко часа. Стандартизиране на състоянието с топъл чай и загряване на стомаха.

Процедура за хидроколонотерапия

Почистването на червата чрез метода на експозиция на хардуер е безопасна, ефективна и безболезнена техника. Вярно е, че има любители на домашно почистване, които използват за миене на солена вода, взети навътре. Този метод се счита за по-естествен от хардуерния. От друга страна, процедурата за хидроколонотерапия, извършена в клиниката, е най-ефективна, тъй като напоява всички части на дебелото черво. Почистването в дома за насърчаване на водата по храносмилателния тракт изисква разработването на специални упражнения, чието качество се оценява от самия изпълнител.

В процеса на хардуерната техника може да има лек дискомфорт. В допълнение към съвременното оборудване през цялата сесия вие ще бъдете медицински специалист. Структурираната вода (например лазер) се използва като разтвор, лекарствени вещества, сапрофитни микроорганизми или билкови отвари. Тези решения ви позволяват да избегнете усложнения и да направите процедурата възможно най-удобна. Началото на очистването е придружено от нежен масаж на корема, а след хидроколонотерапията пациентът се чувства невероятно лекота.

Апарат за хидроколонотерапия

Чистителите на червата се произвеждат по целия свят. Украинската апаратура за хидроколонотерапия "MIT-KT" е създадена под егидата на All-украинската асоциация по физиотерапия и балнеология.

Ефектът на домашното оборудване се основава на класическия метод за напояване на червата. Под въздействието на леко загрята вода не се усвояват частици от храна, патогени, слуз, отрови и фекалии от повърхността на лигавицата на дебелото черво.

Украински инженери предоставиха устройството с ноу-хау. Водата за терапия е изложена на ултравиолетова дезинфекция, а използването на червен лъч и магнит дава на течната среда специални лечебни свойства. Тук такова активно решение се подава в червата с периодични удари.

След интракавитарна манипулация пациенти "MIT-CT" се отървем от токсините, възстановяване на баланса на цялото тяло, да се хармонизират състоянието на микрофлората, нормализиране на изхождането, повишават имунитета, подобряват хормон, витамин и ензимен фон.

trusted-source[3]

Хидроколонотерапия за отслабване

Техниките, които ви позволяват да загубите тези допълнителни паунда, могат да бъдат разделени на: 

 • диетичен контрол на теглото чрез коригиране на диетата; 
 • физическо укрепено обучение; 
 • козметичен - меден масаж, обвивки, издрасквания и т.н .; 
 • нормализиране на метаболитните процеси (включително метаболизъм).

Най-ефективният начин, даващ забележим и траен резултат, е хидроколонотерапията за отслабване. След първата сесия е възможно да се отървете от 2 до 15 кг. Тегло.

Процедурата ви позволява да увеличите скоростта на метаболизма в организма, да оттеглите натрупаните "депозити" на дебелото черво в продължение на години. Трябва да се разбира, че намаляването на телесното тегло не се дължи на изгаряне на мазнини, а в резултат на почистване от шлаки.

Също така е необходимо да си представите, че е възможно да постигнете стабилен резултат след завършване на курс на пране. В желанието да постигне хармония на всяка цена, хидроколонотерапията ще бъде бърз и надежден метод. Въпреки това, за да промените апетита в храната, все още трябва, в противен случай теглото ще се върне като "блокиране" на червата.

Как е хидроколонотерапията?

Пациентът е удобен да лежи на гърба или настрани и да се отпусне. Преди да започне сесията, лекарят прави лесен масаж на корема, за да активира червата.

В дебелото черво се инжектира разтвор за почистване (редовна / структурирана вода, билкова инфузия и т.н.). Трябва да се отбележи, че върховете на маркуча са за еднократна употреба, така че не се притеснявайте за инфекцията.

Устройството е проектирано по такъв начин, че отпадъчните води с чревно съдържание (изпражнения, остатъци от храна и т.н.) да оставят в специален маркуч в запечатан контейнер. По време на сесията се отстраняват неприятните миризми. Цялата процедура с вас е специалист, който наблюдава как преминава хидроколонотерапията след интраабдоминално налягане и усещане за комфорт.

Сесията трае средно половин час. Броят на процедурите се определя индивидуално според резултатите от предварителния преглед. Курсът варира от три до десет процедури.

Начало хидроколонотерапия

Пречистването на червата може да се извърши у дома. За да направите това, изберете ден, свободен от караница, така че да можете да се отпуснете и да не бързате никъде. Предупреждавайте членовете на домакинството си, за да не разсейват от хидроколонотерапията.

Поставете обем вода, равен на два литра, и загрейте до 40 ° С. Добавете към контейнера за 3 часа. Лъжици морска сол (от Карлови Вари или обикновена готварска печка). Солният разтвор не се абсорбира в червата, но изплаква лигавицата на лигавицата. Потискащият ефект може да се увеличи, като вечер се вземат 2 части магнезиев сулфат (25 g на 200 g вода).

Краят до край почистване на червата или домашно хидроколонотерапия изисква напитка осолена вода на малки порции. Важно условие - не яжте за нощта, тъй като сутринта не можете да ядете или да пиете нищо. Резултатът от почистването се проверява от чистотата на водата по време на дефекацията. Подобно почистване може да се извърши 3-5 пъти с едно-двудневна почивка.

След един час след измиването се препоръчва да се консумира варен ориз или овесено брашно върху водата с масло.

Хидроколонотерапия у дома

Преди да използвате каквито и да било методи за почистване, трябва да се консултирате с лекар.

Традиционно, хидроколонотерапията в дома се подкрепя от физически упражнения, които помагат на солената вода да се движи по храносмилателния тракт. Препоръчва се да ги овладеете добре предварително, така че в деня на почистването да не губите време и внимание.

Така че: 

 • отварянето на пилора, пълненето на 12-тото черво - изправете се между краката 30см, свържете пръстите на ръцете, завъртете дланите на тавана и вдигнете ръцете си. Правим 4 склона наляво / надясно; 
 • преминаването на водата в тънките черва - IP също. Изправете дясната ръка пред себе си и огънете лявата ръка и докоснете палеца и показалеца на ключицата отдясно. Обърнете се надясно и назад и вземете наведената ръка назад възможно най-назад. Погледнете пръстите на протегнатата си ръка. Върнете се и повтаряйте същото от другата страна, вляво. Извършва се 4p; 
 • напредване на водата в тънките черва - стойка или лъжа и завъртане на цялото тяло надясно / наляво. Важно е в началото да видите петата на противоположния крак; 
 • преходът на разтвор от тънкия към дебелото черво - клякам, разстоянието между подметките от 30 см. Лявото коляно е на пода в средата на десния крак. Седни на лявата пета и ръцете закопчават в ключалката за дясното коляно. Завъртете тялото надясно, като натискате коляното на десния крак в корема. След това сменете краката си. Извършете 4p.
 • В края на всяко упражнение: изкачете чорапите и рязко захвърлете докрай. Всички движения са 10-15 секунди.

Хидроколонотерапията се провежда по схемата - пие солен разтвор, извършва се упражнения, отива в тоалетната.

Хидроколонотерапия за деца

Според някои лекари хидроколонотерапията за деца под 16-годишна възраст е противопоказана. Ако детето има проблеми с дефекацията, алтернативен метод ще бъде използването на клизма за почистване.

Въпреки че има привърженици на почистване на хардуер и в малки деца. За да се отървете от алергии, хроничен гастрит, дисбактериоза и дискинезия на жлъчните пътища на малки пациенти е възможно само чрез процедурата на напояване на червата. В някои клиники се извършва хидроколонотерапия дори за тригодишни деца.

Разбира се, прилагането на тази техника трябва да се основава на предписанието на лекуващия лекар, да има сериозна обосновка под формата на точна диагноза и да получи одобрение от родителите.

Противопоказания за хидроколонотерапия

Лекарят трябва да предпише процедурата за пречистване след задълбочен преглед. Само в този случай е възможно да се избегне обостряне на хронични заболявания и да не се причинява увреждане на тялото.

Хидроколонотерапевтичните противопоказания са следните: 

 • сърдечни заболявания; 
 • усложнения на анемията; 
 • интрававитарен кръвоизлив; 
 • цироза на черния дроб; 
 • бременност; 
 • наличие на херния; 
 • бъбречни проблеми; 
 • дивертикулоза; 
 • злокачествени туморни процеси; 
 • тежък курс на хипертония; 
 • обилна загуба на кръв; 
 • обостряне на хемороиди; 
 • увреждане на чревната стена; 
 • полипи в червата; 
 • колит в острия стадий; 
 • Болест на Crohn; 
 • улцерозен колит от неспецифичен тип; 
 • вътрешни процеси на свързване; 
 • ректална патология; 
 • период на ремисия след операция.

Ефективността на процедурата зависи от правилността на препарата, включително промени в храненето и приема на лекарствени вещества. Съответните корекции се извършват от лекуващия лекар.

trusted-source[4], [5], [6]

Хранене след хидроколонотерапия

Ако решите и сте изчистили червата, тогава сте готови да поддържате здравето на организма в бъдеще. Първата стъпка за това ще бъде правилното хранене след хидроколонотерапия. Ще трябва да живеем на принципа на отделната храна, за да предотвратим процесите на ферментация в храносмилателната система. По-добре е да се откаже от сладко, печене. Мазнините, тежките храни също трябва да бъдат изключени. Не злоупотребявайте с продукти, които причиняват подуване и силно образуване на газ (напр. Бобови растения, зеле).

Тялото след самата терапия не иска да яде вредна храна. Ето защо в диетата ще има пресни зеленчуци / плодове, натурални кисело мляко, сокове и билкови отвари без захар. Сладките глави могат да бъдат посъветвани да ядат мед, който също трябва да е реален.

Хидроколонотерапията и промяната в начина на хранене след това се понасят по-добре през пролетта или лятото, когато масата е пълна с градински и градински материали.

Диета след хидроколонотерапия

Как искате да получите това, което искате веднага и с минимални усилия. Чудесно облекчение от теглото дава хидроколонотерапия. Почти моментната загуба на тегло от 10 или дори 25 килограма ще изисква малко усилия от пациента след серия от процедури.

В допълнение към рационалното хранене, диетата след хидроколонотерапия включва използването на комплекси, които възстановяват равновесието на чревната микрофлора. За тази цел пробиотичен симбиотик, съдържащ щамове от живи бактерии, напълно отговаря. Курсът на приемане на лекарството е месец с дневна доза - едно саше.

Трябва да се помни, че когато посевите полезна микрофлора, не трябва да пиете алкохол, силни (кафе, чай) напитки, хлебни и сладкарски изделия и шоколад в големи количества.

Къде мога да получа хидроколонотерапия?

Оборудването за напояване на дебелото черво в Украйна се закупува предимно от частни клиники и козметични помещения. Когато избирате клиника, обърнете специално внимание на списъка с наличните медицински и здравни програми, квалификацията на медицинския персонал и възможността да бъдете разгледани преди началото на сесиите.

Къде мога да получа хидроколонотерапия в Киев? На територията на градската хидропатична клиника в салона "Аква-Вит" има цял отдел. Методите на автора, дванадесетгодишния опит, гарантират мекото прочистване на дебелото черво и черния дроб. Преди началото на лечението е задължително да се консултирате с проктолог лекар. Това ниво ще идентифицира наличните професионални противопоказания процедурата директно в вътрешни стени или да препоръча използването на специални почистващи разтвори по време на сесията (biokokteyl, минерална вода, сорбенти, билкови лекарства и други подобни).

Почистването на хардуер се осъществява от висококвалифициран персонал на съвременно оборудване с прилагане на санитарни и хигиенни стандарти. Пациентите получават бельо за еднократна употреба, както и дезодориращи вещества и специални комплекти за хидроколонотерапия (маркуч за еднократна употреба, дюзи, капаци за обувки и листове). Самият апарат е оборудван с два канала за подаване на течност, което позволява да се прилагат два състава едновременно (например минерална вода и билков отвара).

Къде да отидем хидроколонотерапия?

Ако сте в положение на избор, къде да отидете хидроколонотерапия, трябва да предпочетете тясно специализирана институция, а не съмнителен козметичен салон.

Внимателно проучете сайта на лечебното заведение, прочетете прегледи, съвети и препоръки на специалисти, задайте въпросите си онлайн или в режим на телефона. Налице в списъка, предварително проучване на proctologist ще бъде ясно предимство за центъра.

Когато се изяснят всички нюанси, остава да се определят ценовите предложения и списъкът на услугите, включени в процедурата за почистване, доставките и други.

Адреси, където можете да отидете хидроколонотерапия в Киев

Въз основа на обратна връзка от благодарни клиенти и редица допълнителни програми за лечение, може да се препоръча няколко специализирани институции. Адреси за хидроколонотерапия в Киев: 

 • Салон "Аква-Вита" - ст. Попудренко, 34. Почистването се извършва постепенно по индивидуални програми (диета, билково лекарство, антипаразитна програма, SPA-грижа, респираторна гимнастика и др.); 
 • Научен и медицински център "Ноу Хау Мед" - 8, Heroiv Stalingrada av., Сграда 8. Осигурява богата гама от диагностични, лабораторни изследвания, консултации с квалифицирани лекари, както и всеобхватни техники за подобряване на здравето; 
 • "Капитал болница" - ст. Lepse, 4a (на територията на "Клиника Хипократ"). Хидроколонотерапията се извършва на сертифицирано оборудване. Процедурата може да се комбинира с ректална инжекция с озон-кислород.
 • Център за лечение и рехабилитация. VT Gutsa, че с. Ул Kapitanovka. Sovetskaya, 4 (квартал Киев-Святошински), предлага уникална възможност да съчетаят процедури за подобряване на здравето с почивка извън града. Налице е огромен списък от програми за лечение. Голямото предимство на центъра е възможността за настаняване с деца, предоставени обезщетения, както и добра инфраструктура (детска площадка, басейн). Сред новостите на институцията бих искал да спомена таласотерапията и криозауната.

Отзиви за хидроколонотерапията

Желанието да бъдеш красив както отвън, така и отвътре, движи привържениците на чревното прочистване. Повечето от онези, които преминаха процедурата по напояване в специализиран център под ръководството на компетентен лекар, отбелязват положителни резултати практически от първата сесия. Почитателите на метода ви препоръчват да се грижите внимателно за избора на клиниката, така че да не го съжалявате по-късно.

Качествено проведените прегледи на хидроколонотерапията на пациентите се простират до състояние на лекота, повишена енергия, подобряване на тена, нормализиране на стомашно-чревния тракт. Много хора обръщат внимание на необходимостта от спазване на нормите за здравословно хранене преди и след сесиите, които също трябва да бъдат консултирани от специалист.

По отношение на отрицателните преживявания, той се простира до пациенти с чувствителна лигавица на дебелото черво. Хидроколонотерапията, в някои случаи, води до обостряне на хемороидите, нарушение на изпражненията. Въз основа на отрицателната обратна връзка можете да направите недвусмислено заключение - преди да започнете процедурата, трябва да проверите за противопоказания.

Цени и цени за хидроколонотерапия

Цената на почистването на дебелото черво зависи преди всичко от използваното решение, "сложността" на апарата, както и необходимите консумативи (дюзи за еднократна употреба).

Цените на хидроколонотерапията в салона "Aqua-Vita" варират от вида на почистващата течна среда. Основната процедура може да се извърши със структурирана вода, фитопрепариране, минерален разтвор със сорбент или микрофлора, обогатен със състав. Цената варира между 145-285 UAH / сесия.

Научният и медицински център "Know How Med" предлага на своите пациенти курс по напояване с отстъпка от 375 UAH / 5 процедури. В същото време, цената на една сесия е 250 UAH с домашни тръби, 300 UAH с немски колеги.

В центъра за лечение и рехабилитация. VT Хижите от амбулатори вземат 150 UAH на сесия, а от платени - 100 UAH.

Цена на хидроколонотерапия

Хидроколонотерапия Цената на процедурата се състои от цената на допълнителните услуги. Например в допитването доктор "Know How Honey", което е признание за процедурата, използването на биофтонен скенер ще ви струва UAH 190. По искане на края на курса, можете да минете през програма за колонизиране на чревната флора, сесията от която струва 60 UAH.

Цените за хардуерните методи за пречистване са средно около 300 UAH. Преди да направите запис за хидроколонотерапия, не забравяйте да уточните какво е включено в цената на сесията, какви консумативи се използват, каква сума трябва да се изнесе в края на курса. След третирането на измиването не свършва. Може да се наложи да се вземат специални вещества, за да се възстанови микрофлората в червата.

Колкото повече информация имате преди началото на терапията, толкова по-малко фрустрация, изненади и съжаления ви очакват.

Хидроколонотерапията е индивидуален и съзнателен избор на всяко лице, чийто положителен резултат до голяма степен зависи от собствената грамотност и квалификация на медицинския работник.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.