^

Здраве

Как да избелите зъбите си?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Как да избелите зъбите си? Този въпрос озадачава много хора. Днес избелването на зъбите, използвайки високоефективна технология, е широко известен феномен. Най-честият метод на избелване е избелването на зъбите в клиниката. Тази процедура помага не само да даде на зъбите бяла светлина, но и да ги направи по-здрави.

Както е известно, има много фактори, които оказват негативно влияние върху денталното покритие - това различни бои, съдържащи се в Администрацията по храните и лекарствата, неблагоприятни ефекти на никотина - при което зъбите променят цвета си, да станат по-тъмни, усмивка губи своята привлекателност. Често причината за тъпота на зъбите са също травми или заболявания на системата за денти-челюсти. Но всеки от нас, разбира се, иска да бъде собственик на блестяща усмивка и напълно бели зъби. И тук не можете да правите без начини, по които да избелите зъбите си.

Към кого да се свържете?

Как да избелваме зъбите със специални устройства?

Можете да избелите зъбите си с помощта на устройства. Това е напълно безопасна процедура, не е придружена от болка. Благодарение на силата на плазмената лампа, избелващото вещество бързо прониква през емайла, без да го уврежда. Процедурата продължава общо около един и половина до два часа. Две седмици преди началото на процедурата се осигурява професионално обучение - специално почистване и стоматологично лечение.

Как да избелваме зъбите с механични методи?

Можете да избелвите зъбите си чрез прилагане на механични методи. Това е обикновено отстраняване на плака, зъбен камък с помощта на разтвор от пясък и сол, ултразвук. Такава процедура лекарите се препоръчва да не харчат повече от веднъж на шест месеца, благодарение на зъбите си ще станат по-здрави, рискът от много заболявания на dentition ще намалее. Този метод се състои в следното: преди лягане на зъбите са поставени специални капачета, в които се излива избистрящ гел. Струва си да се отбележи, че този метод може както да избелва зъбите, така и да причинява увреждане, като повишава чувствителността на зъбите. Подобни зъболекари не са добре дошли. Положителната страна е, че процесът е почти незабележим.

Друг инструмент, който ще ви помогне да избелите зъбите, е изчистването на гела. Но този метод има положителен резултат постепенно, а ефектът, след като не е твърде ярък. Народният метод за избелване на зъбите ви, например с лимон - няма противопоказания и не изисква метод на разходите. Резултатът обаче често е незначителен, а идеалната белота е малко вероятно да бъде постигната.

Можете да избелите зъбите си, като използвате водороден пероксид. Този метод обаче далеч не е безвредни - нарушава се структурната цялост и ефектът може да бъде много по-различен от желания.

Как да избелите зъбите у дома с активен въглен? Това е много просто. Процедурата е следната: таблетката се разтваря във вода и зъбът се почиства с разтвор два до три пъти седмично. Лекарите не препоръчват тази процедура по-често, тъй като е възможно да се окажат разрушителни ефекти. Негативният ефект може да се дължи и на триене на зъбите със сода.

За избелване на зъбите е възможно и пастите за зъби, които притежават механични свойства - зъбите не стават по-леки, има обичайно елиминиране на плаката. В допълнение, трябва да се отбележи, че е желателно да се използват такива пасти за не повече от 25-30 дни.

Как да избелите зъбите си с лазери?

За избелване на зъбите е възможно с помощта на лазера, което прави пестеливо влияние, поради което такъв вид се препоръчва дори и на хора със свръхчувствителност на зъбите. По време на процедурата белият гел се нанася няколко пъти върху повърхността на зъбите и се активира от лазерен лъч, без да причинява болка. Методът на вътрешно избелване се използва, когато има травми на зъбния ред или потъмняване, например, след отстраняване на нерва или запечатване на канала.

Как да избягвате безопасно зъбите си?

За избелване на зъбите не се препоръчва хора, които са алергични към компонентите, които присъстват в избелващите вещества, както и бременни, кърмачки, малки деца в начална училищна възраст. Противопоказания за тази процедура са също пародонтозата (поражение на пери-зъбната тъкан), носенето на скоби, вземане на силни химически препарати.

Трябва да се отбележи, че при наличие на естествена жълтеникавост е много по-добре да избелва зъбите, отколкото сивото обезцветяване. Ефектът може да продължи от шест месеца до няколко години. Значително предимство на професионалните процедури, които помагат да избелите зъбите, е, че процедурата се извършва директно от специалист, което на свой ред гарантира много по-голяма сигурност от независима процедура.

Как да избелите зъбите си, зависи от вас. Просто не забравяйте, че след избелването трябва да защитите зъбите си за възможно най-дългото запазване на ефекта.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.