^

Здраве

Еластометрия (фибросканиране) на черния дроб

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Метод за оценка elastometry чернодробна фиброза поради образуването на вибрационни импулси и в зависимост от резултатите от анализа на компютъра, за да се прецени промяната на еластичните свойства и степента на прогресия на фиброза. Непряката инструментална оценка на тежестта на фиброзата чрез измерване на еластичността на черния дроб с устройството "Fibroscan" се основава на генерирането на нискочестотни трептения, предавани на чернодробната тъкан. Скоростта на разпространение на еластичните вълни се определя от еластичността на чернодробната тъкан.

"Fibroscan" е изобретена и построена във Франция в началото на 2000-те. Той навлиза в масовото производство през 2003 г., а в Русия държавната регистрация се провежда през 2006 г.

Теоретичната основа за развитието на еластометрията е клиничният опит от тълкуване на резултатите от уплътняването на черния дроб по време на палпация в полза на тежка фиброза или цироза на черния дроб.

Апаратът "Fibroscan" е представен от ултразвуков трансдюсер, в който е зададен източник на колебания със средна амплитуда и ниска честота. Генерираните вибрациите се предават към сензора да бъдат изследвани чернодробната тъкан и да се създаде еластичен вълна се модулира отразява ултразвук размножаване скорост на еластични вълни се определя от еластичността на чернодробната тъкан. Общият размер на тествани чернодробната тъкан средно 6 cm 3, което значително превишава че когато чернодробна биопсия.

Еластограмата, като неинвазивно изследване, е абсолютно безопасна. Това предимство позволява използването на метода много по-често чернодробна биопсия, което прави възможно по-точно да се оцени естеството на хода на хроничните чернодробни заболявания и ефективността на лечението. Цената на еластофанията е по-ниска от чернодробната биопсия. Проучването се провежда в продължение на 5 минути и не е придружено от неприятни чувства за пациента. Резултатите от еластограмата са съпоставими в информативността с данните от биопсията.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Показания за еластография

  • цироза на черния дроб на различните етапи (за потвърждаване на диагнозата и наблюдение на лечението);
  • хроничен вирусен хепатит;
  • след заразяване с инфекциозен хепатит;
  • криптогенен хепатит (необяснима етиология);
  • автоимунен хепатит;
  • инфилтрация на мастен черен дроб с повишена активност на чернодробните ензими или мастно чернодробно заболяване;
  • алкохолно чернодробно увреждане със симптоми на цитолиза и холестаза;
  • токсично увреждане на черния дроб, продължително изтичане на жълтеница;
  • продължително повишаване на активността на трансаминазите на фона на лекарствената терапия на други заболявания;
  • склерозиращ холангит, продължително неоклузивно увеличение на билирубина.

Методи за извършване на еластометрия на черния дроб

Специална подготовка за процедурата не се изисква. Не се изпитват неприятни усещания. При провеждането elastometry черния дроб с помощта на "Fibroscan" пациент е в легнало положение с голи корема и долната гърдите, докато дясната максимална целеви. Сензорът за датчиците е монтиран в шести до осми междуребрие в средната аксиларна линия в проекцията на десния лоб на черния дроб прецизно позициониране на сензора се извършва чрез прозорци U3-образна. За изследване се избира хомогенен черен участък, който е свободен от съдови структури с диаметър по-голям от 5 mm. Пространствен сензор фокус е 25-65 мм от повърхността на кожата след правилния монтаж на сензора се извършва най-малко 7 измервания проверени, която позволява изчислява с помощта на компютърна програма за получаване на стойност на еластичност на черния дроб, изразено в килопаскали (кПа). Оценката на успешните измервания се изчислява като съотношението на броя на надеждните измервания към общия брой проучвания. Допустимият междукъртелен коефициент IQR не е повече от 1/4 от индекса на еластичност.

По този начин еластометрията на черния дроб дава възможност да се анализира структурата на черния дроб, да се оценят нейните морфологични и функционални индекси (съотношението на фиброзата и нормалната функционираща тъкан) с различни патологии.

Предвид високата диагностичната точност (96-97%) определяне на степента на фиброза fibroskanirovanie може да се разглежда като алтернативен метод за диагноза на вирусен хепатит и цироза, както и метод за използване elastometry мониторинг при оценяване на ефективността на лечението и тежестта на заболяването.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.