^

Здраве

Celestoderm-B с гарамицин

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Комбинираното лекарство Celestoderm-B с гариарицин за фармакологично действие се отнася до външни дерматологични средства с антибактериални и противовъзпалителни свойства (код ATC D07CC01).

Други търговски наименования: Belogent, Betaderm, Akriderm Genta, Diprogen, Kuterid G.

trusted-source[1], [2]

Показания Celestoderm-B с гарамицин

Celestoderm-B с гарамицин е предназначен за лечение на атопични, себорейни, алергични, контактни, ексфолиативни, радиационни и инфекциозни дерматити; микробни копия (включително монети); усложнени от инфекция на сърбящи дерматози.

trusted-source[3], [4]

Формуляр за освобождаване

Маз, крем (в епруветки от 15 и 30 грама).

Фармакодинамика

Активните съставки на Celestoderm garamitsinom лекарствената-B - синтетичен Глюкокортикостероидът (адренокортикална хормон) и бетаметазон garamitsin аминогликозиден антибиотик (гентамицин сулфат).

Бетаметазон намалява възпалението поради инхибиране на освобождаването на арахидонова киселина и синтеза на възпалителни медиатори от тях, забавя движението на левкоцити към мястото на възпаление, блокиране на активността на лизозомни ензими и други биохимични процеси. Намаляването на сърбежа се улеснява от стабилизирането на мембраните на имунните клетки и намаляването на освобождаването на хистамин в кръвта. Намаляването на синтеза на тъканни имуноглобулини осигурява антиалергичен ефект на кортикостероида в състава на мазта Celestoderm-B с гариамицин.

Гентамицин сулфат (garamitsin) осигуряване бактерициден ефект чрез разрушаване на клетъчните мембрани на грам-положителни и грам-отрицателни микроорганизми, което води до нарушаване на синтеза на протеини и смърт на бактериите.

trusted-source[5], [6], [7]

Фармакокинетика

Бетаметазон съставени мехлеми Celestoderm-B garamitsinom адсорбира в кръвния поток в малко количество (около 14%), се свързва с протеини Plaza се метаболизира в черния дроб и се елиминира чрез бъбреците и червата.

В официалните инструкции липсва информация за фармакокинетиката на гарамицин. Въпреки че се отбелязва, че при прилагане на мехлем към големи области и при продължителна употреба, нивото на системна абсорбция на този агент се увеличава.

trusted-source[8], [9]

Дозиране и администриране

Celestoderm-B с гарамицин се прилага локално, мехлем (крем) трябва да се прилага върху засегнатите участъци на кожата с тънък слой - веднъж или два пъти на ден.

trusted-source[11]

Употреба Celestoderm-B с гарамицин по време на бременност

Употреба по време на бременност и кърмене е забранена.

Противопоказания

Celestoderm-B с гарамицин е противопоказан за туберкулоза на кожата, микози, кандидоза, лезии на херпес симплекс вирус и варицела, със сифилитичен обрив. Мехлем не се използва при лечение на деца на възраст под 6 месеца, както и след ваксинация.

Странични ефекти Celestoderm-B с гарамицин

Използване Celestoderm-B garamitsinom може да се придружава от уртикария, акне, дерматит, възпаление на космените фоликули и прекомерен растеж на косата, повишена сухота на кожата и изгаряне.

Продължителното използване на този мехлем (крем) може да причини системни нежелани ефекти, като натрупване на тегло, крехки кости, повишено кръвно налягане и кръвна захар. И децата могат да имат нарушение на функциите на надбъбречната кора, увеличаване на церебралното налягане (с изпъкналост на фонтанела) и развитието на оток на диска на оптичния нерв.

В допълнение, грамицидин може да причини парестезия, припадъци, главоболие, повишена температура, ангиоедем и развитие на суперинфекция (или прикачване на гъбична инфекция).

trusted-source[10]

Свръх доза

Може да доведе до увеличаване на нежеланите реакции.

Взаимодействия с други лекарства

Инструкциите към лекарството не са маркирани.

trusted-source[12], [13], [14]

Условия за съхранение

Съхранявайте при t <+ 25 ° C.

trusted-source[15]

Срок на годност

Маз - 5 години, сметана - 3 години.

trusted-source[16]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Celestoderm-B с гарамицин" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.