^

Здраве

Баня и сауна: какви са ползите за здравето?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Баните се отнасят до един от методите на хидротерапията. Същността на метода е ефектът от висока температура върху повърхността на тялото и дихателната система. Действието на баните е насочено към елиминиране на функционалните промени в тялото (по-специално увеличаване на резервите на сърдечно-респираторната система, микроциркулацията, имунната реактивност).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Видове бани

  • Руска баня. Въздухът на парната баня е наситен с мъгла, образуваща водна пара; температура на въздуха 40-50 ° С.
  • Римската баня се загрява от сух горещ въздух, който се подава към пода или към дупките в стените.
  • Турска (арабска) баня. Температурата на въздуха в парната баня е 40-50 ° C, влажността се регулира чрез нагряване на водата в котлите.
  • Финландска сауна (сауна). Температурата на въздуха е 70-100 ° С, температурната разлика на пода и тавана е 60 ° С, относителна влажност 10-15%.

Дозираните контрастни ефекти на хипертермалните и студените стимули стимулират активността на терморегулиращите механизми, които подобряват адаптирането на организма към промените във външната температура.

Умерената хипертермия причинява прекомерно изпотяване, което е 200-2100 ml. Оттогава се отделят йони на калий, натрий, хлор, магнезий, желязо. Загубите на вода, йони, млечна киселина, урея и аминокиселини са индивидуални.

Намаляването на телесното тегло под влиянието на сауната, свързано основно със загубата на течност, използвано за дехидриране на тялото с хидрофилия, затлъстяване и за намаляване на телесното тегло при спортистите. Еднократното излагане на сауната повишава основния метаболизъм средно с 20%, този ефект продължава 60 минути.

Редуващият ефект на топлината и студените влакове на автономната нервна система. В началото на процедурата се повишава тонусът на парасимпатиковия отдел, а при повишаване на температурата на тялото - симпатиковия отдел. След охлаждане след известно време тропотропната фаза отново започва, т.е. Преобладаването на тона на паразитната нервна система. Така се активират и двете части на автономната нервна система, което в крайна сметка подобрява адаптивния капацитет на тялото. Общопризнато е, стимулиращ ефект на сауната на жлезите с вътрешна секреция: настъпят промени в съдържанието на сауна адренокортикотропен хормон, повишени нива на растеж и лутеинизиращ хормон, тироид-стимулиращ хормон, но съдържанието не се променя. При здрави хора, след сауната, активността на плазмата на ренин, ангиотензин II, алдостерон, растежен хормон и андростендион се увеличава.

Промените във функцията на сърдечно-съдовата система се считат за реакция на топлинния стрес. Високата температура на сауната води до дилатация на кожни артерии, артериовенозни анастомози и намаляване на общото периферно съдово съпротивление. Систилният натиск в някои случаи, особено при възрастните хора, се увеличава, понякога не се променя или намалява. Диастолното налягане винаги се намалява.

Здравни ефекти на сауната

Наблюдава се антистрес и седативен ефект от сауната. Основният мотив за посещение на сауната в 86% от хората е емоционалната и психическа релаксация. Сауната предизвиква усещане за психически комфорт, релаксация, намалена възбудимост и подобрен сън. На EEG по време на нощния сън, увеличаване на фазата на дълбок сън до 45%, намаляване на периода на заспиване. Отслабването на психическото напрежение е съпроводено с намаляване на мускулното напрежение, което е важно при рехабилитацията на пациенти с гранични психични разстройства.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.