^

Здраве

Артроскопия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Артроскопията в момента е най-гъстият метод за диагностициране на лезии на вътреставни структури. Артроскопията се използва за диагностициране на увреждане на ставите в случаите, когато неинвазивните методи на изследване са неефективни.

Стойността на артроскопията се дължи на редица фактори:

  • диагностичната точност на метода;
  • възможност за замяна на артротомия със затворена операция:
  • подобряване на артроскопско оборудване, разнообразие от инструменти, възможност за извършване на операции на различни стави;
  • възможността за извършване на процедурата на амбулаторна база;
  • кратък период на рехабилитация.

Предимствата на метода на артроскопията са минимални увреждания на ставните тъкани, диагностична точност, способност за пълно визуализиране на всички съвместни структури, подобряване на планирането на допълнителни терапевтични и оперативни тактики за лечение. В допълнение, безспорните предимства на метода са малък брой постоперативни усложнения и кратък период на рехабилитация.

По време на диагностичната артроскопия е възможно да се регистрират патологични промени в съединението към външни носители, което позволява динамично наблюдение на пациента.

По време на диагностичната артроскопия, когато има вътрешно-ставни промени, които са подлежащи на едноетапна корекция по време на операция, диагностичната артроскопия отива при лечение на артроскопия.

При дегенеративни ставни заболявания, артроскопията се извършва най-често върху вътреставните структури и ставния хрущял. При възпалителни заболявания на ставите обектът на експозиция обикновено е синовиум.

Като цяло операциите с дегенеративни ставни заболявания могат да бъдат разделени на три групи;

  • артроскопски лаваж и съвместно възстановяване;
  • операции, целящи да стимулират възстановяването на оклуменния хрущял;
  • операции по трансплантация на хрущяли.

Терапевтичният ефект на рехабилитация и промивка на артроскопия основава на отстраняване по време на операция на повредени структури, евакуацията с настоящите водни тела вътрешни свободни частици хрущял възпалителни агенти.

Втората група от операции на базата на активиране на репарационните процеси при нитриране субхондралната кост, което позволява мезенхимни клетки от костен мозък да проникнат в региона на дефекта на хрущял и да го замени с влакнест хрущял състои основно от колаген тип 1. Операциите на тази група включват абразивна хондропластика, субхондриален тунел и създаване на микро-фрактури на сухонстралната кост.

През последните години все повече се използват методи за възстановяване на истински хиалинов хрущял. Тези методи се основават на трансплантация на автоложна или алогенна хрущялна тъкан в увредената област.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Какво представлява артроскопията?

Основната цел е да се премахне патологичната тъкан от ставата и да се подобри механичната функция на възпалената става. Дори въпреки невъзможността за цялостно излекуване, синьоктомията връща нормална функция към ставата поради отстраняването на патологичните възпалителни тъкани, елиминирането на синовита.

Индикации за артроскопия

Артроскопската синьоктомия е показана за хроничен синовит, който не е чувствителен към лечение с 6 месеца или повече. В редица творби е доказано, че чрез елиминиране на огромен възпалителен фокус, забавя прогресията на ерозията на ставите и разрушаването на хрущялите. Поради потенциалната способност на синьоктомията да предотврати съвместни промени, някои автори предполагат, че по-млади пациенти с рентгенови промени извършват синовектомия в по-ранно време.

Противопоказания за артроскопия

Всяко увреждане на кожата в областта на артроскопския достъп, инфекция на кожата. Инфекциозният артрит не се счита за противопоказание за артроскопия. Напротив, в момента артикуларната инфекция е индикация за артроскопска хигиена. Относителното противопоказание за артроскопия може да се счита за крайната фаза на деформиране на артрозата, когато операцията може да бъде технически трудна. В допълнение, беше показано, че при пациенти с тежки ставни увреждания (унищожаване на етап IV) синьоктомията дава неприемливо висок процент неуспешни резултати.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Как да се подготвим за артроскопия?

Артроскопията, въпреки ниската инвазивност, все още е операция, поради което в пред-оперативния период пациентът се изследва за оценка на цялостното соматично състояние и се оценяват оперативните и анестетичните рискове.

Как се извършва артроскопията?

Операцията на артроскопията се извършва под местна, регионална или обща анестезия. Изборът на метода на анестезия зависи от физическото и психологическото състояние на пациента, от количеството на хирургическата интервенция. Когато операцията по долните крайници ставите често се използват спинална анестезия, с добра мускулна релаксация и премахване на дискомфорт при използване на въртящата се врата, не е възможно да се постигне това с местна упойка ефект.

Артроскопията се извършва с помощта на пневматичен въртящ се стол в положение на пациента, който лежи на синьото. Работеният крайник може да бъде поставен в специален фиксатор и огънат под ъгъл 90 °. Диагностика артроскопия най-често се прави на стандартната perednenaruzhnogo и предната-достъпи намира на 1 cm над съвместно пространство и в 1 см странично към междинен ръб на пателата сухожилие. При извършване на терапевтична артроскопия, в зависимост от местоположението на патологичните промени, могат да се използват допълнителни артроскопични портали, като posterromedial, posterolateral, supermedial, topolateral и други.

Артроскопската синьоктомия позволява решаването на някои проблеми, пред които са изправени хирурзите с отворена синьоктомия, радикална резекция и следоперативни усложнения. Ако използвате допълнителни портали и оптика с различни ъгли на зрение, можете да работите във всяка част на връзката под пряко визуално управление. Както при откритата процедура, отстраняването на синовията се улеснява от отделянето на вътрешния синовиален слой от субекта. Това може да се направи с моторизиран бор.

Непосредствено след артроскопията са разрешени изометрични упражнения и активни движения в работената връзка. Тъй като артроскопските подходи не нарушават нормалната функция на мускулите, крайникът бързо се връща в първоначалното си състояние. Пълната активност се разрешава след заздравяване на рани, при липса на болка, подуване и възстановяване на пълния обем на движенията и здравината на крайниците. В някои случаи се предписва физиотерапия. Повечето автори отбелязват, че изоставянето на патериците и възстановяването на предоперативния обем на движенията се постига до 7-ия 10-и ден след артроскопската синьоктомия на колянната става.

Оперативни характеристики

Ефективността на артроскопската синьоктомия за днес е показана в много творби. В едно проучване, проведено върху 84 пациенти с ревматоиден артрит, е показано, че след артроскопия синовектомия от края на петата година на наблюдение е налице значително намаляване на болка, подобряване на ставната функция, без признаци на локално възпаление. В друга работа, след 3 години наблюдение, са отбелязани 90% от добрите резултати, но до края на петата година процентът на положителните резултати спадна до 75%. Въпреки променливостта на клиничните данни като цяло, в повечето проучвания 2 години след операцията се отбелязва клинична ремисия. Като се има предвид ниското инвазивност и нисък процент на усложнения, може да се счита артроскопска синовектомия избор за лечение на повтарящи се устойчиви синовит на коляното. Не подлежат на консервативно лечение.

Алтернативни методи

Артотомия, отворена синьоктомия.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Какви са усложненията на артроскопията?

Следоперативните усложнения на откритата синьоктомия са един от основните фактори, ограничаващи нейното използване в ранните стадии на заболяването. При извършване на артроскопия хирургичната травма е много по-малка и вследствие на това се намалява интензивността на синдрома на болката, намалява се продължителността на лечението с наркотици, рехабилитацията и хоспитализацията. Във връзка с намаляването на интензивността на синдрома на следоперативната болка, риска от развитие на усложнения и необходимостта от физиотерапия и физиотерапия.

Но според различни изследвания, проведени в различни страни, броят на усложненията след артроскопията е 1 до 2%. По този начин в едно проучване рискът от усложнения е по-малък от 1%, а в работата, оценяваща резултатите от 8791 операции, степента на усложнения е била 1,85%. Най-чистата усложнение е хемартрозата, второто чисто усложнение на инфекцията. В едно от мултицентровите проспективни проучвания е показано, че честотата на инфекциозните усложнения достига 0.2% (един за 500 операции). Тромбоемболизмът и анестезията също са относително чести усложнения. Тяхната честота е средно 0,1% (един на 1000 операции). От другите усложнения се отбелязват увреждания на кръвоносните съдове и нервите, тромбофлебит, скованост и загуба на движение в ставата, увреждане при компресиране от въртящия се стол. За възможните усложнения пациентът трябва да бъде информиран преди операцията.

Необходимо е да се разбере, че само артроскопията е безопасна и ефективна операция само с компетентен подход.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.