^

Здраве

A
A
A

Абсцес на коремната кухина

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Абсцесът на коремната кухина е възпаление на коремната кухина с гноен характер с по-нататъшно топене и образуване на гнойна кухина с различни размери в тях с наличие на пиогенна капсула. Тя може да се образува във всяка част на коремната кухина с образуването на редица клинични синдроми: септични, интоксикационни, фебрилни.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Епидемиология

Броят на оперативните интервенции, извършвани върху коремните органи, непрекъснато нараства. Това е използването на голям брой широко разнообразие от антибиотици, както и силно отслабване на имунната система в резултат на бърза урбанизация води до част от развитието на постоперативни абдоминални абсцеси. Според статистиката, следоперативните усложнения под формата на абсцес се образуват при 0.8% от пациентите след планови кавитарни операции и 1.5% след аварийни операции.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Причини абдоминален абсцес

Обикновено, абдоминални абсцеси разработени след получаване на различни травми, стомашно прехвърляне на инфекциозни заболявания, възпалителни процеси в органи, които са в коремната кухина, както и поради перфорациите дефект стомашна язва или дуоденална язва.

Основни причини:

 • Последици от вторичен перитонит (перфориран апендицит, неуспех на анастомози след кавитарни операции, панкреатична некроза след операция, травматични наранявания) и др.
 • Възпаление на вътрешния женски полови органи гноен на (салпингит, яйчниците възпаление на придатъци, гноен параметрити, piosalpinks, тубо-овариален абсцес).
 • Остър панкреатит и холецистит, неспецифичен улцерозен колит.

Остеомиелит на гръбначния стълб, спондилит на туберкулозна етиология, възпаление на перинеалната тъкан.

Основните патогени са аеробни абсцеси (Ешерихия коли, Proteus, Staphylococcus и Streptococcus и др.) И анаеробни (Clostridium, Bacteroides Fragilis, Fusobacteriales) бактериална флора.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Рискови фактори

Много често абдоминалните абсцеси се развиват поради хирургични интервенции на коремните органи (най-често след операции върху жлъчните пътища на панкреаса, червата). Има случаи, когато перитонеума се зарази след интервенцията, особено ако анастомозата е неуспешна.

В 70% от случаите абсцесът се развива в интраперитонеума или в ретроперитонеалния регион, в 30% той се локализира в рамките на орган.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Патогенеза

Корема абсцес развива поради хиперактивност на имунната система с активното растежа и размножаването на стрептококови и стафилококови флора, както и Е. Коли (appendiceal абсцеси). Патогени проникват в коремната кухина или lymphogenic хематогенен път, както и контакт през маточната тръба, когато има разрушителен възпаление на органи или увреждане на органи, перфорация, недостатъчност на ставите, че по време на операция бяха наложени.

Основната разлика между абсцеса на коремната кухина е фактът, че фокусът на възпалението е очевидно ограничен от здравите тъкани, които го заобикалят. Ако пиогенната обвивка се срине, развиват сепсис и гнойни изтичания. Язвите могат да бъдат единични или множествени.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Симптоми абдоминален абсцес

Първите признаци на абдоминални абсцеси варират, но в повечето случаи се наблюдават пациенти:

 • Остра треска, студени тръпки, придружени от леко изразени усещания на издърпване в коремната област, които се усилват от палпацията.
 • Често желание за уриниране (тъй като коремната кухина е близо до пикочния мехур.
 • Запек.
 • Гадене, което може да бъде придружено от повръщане.

Други обективни симптоми на абдоминалния абсцес са:

 1. Тахикардия, високо кръвно налягане.
 2. Напрежението на мускулите на предната стена на корема.

Ако абсцесът е субдиадиафрагатичен, тогава съществуват и основните симптоми:

 1. Болезнени усещания в хипохондриума, които могат да се увеличат по време на вдъхновение и да се облъчат до нокътя.
 2. Чрез промяна на ходенето на пациента той започва да накланя торса към дискомфорт.
 3. Висока телесна температура.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Усложнения и последствия

Ако не диагностицирате абсцеса на коремната кухина навреме и не започнете правилното лечение, могат да възникнат сериозни последици:

 1. Сепсис.
 2. Перитонит.
 3. Проникваща гной в плевралната кухина или перитонеума.

Ето защо, ако усетите дискомфорт или болка в корема, незабавно трябва да потърсите помощ от гастроентеролог или терапевт.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Диагностика абдоминален абсцес

Основните диагностични методи са:

 1. Рентгеново изследване на гръдния и коремните органи.
 2. Ултразвуков преглед.
 3. CT и MRI като помощни диагностични методи.
 4. Вземане на пункция от задния вагинален свод или предната стена на ректума (ако има съмнение за развитие на абсцеса на зоната на Дъглас).

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Анализи

Ако абсцесът не може да бъде диагностициран поради липсата на някакви симптоми, могат да бъдат предписани тестове, включително общ кръвен тест. При тази болест пациентът почти винаги наблюдава левкоцитоза, понякога неутрофилия (рязко изместване на левкоцитната формула вляво), както и увеличаване на ESR.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69], [70], [71]

Инструментална диагностика

С помощта на рентгенограма в гърдите можете да видите, че на засегнатата страна куполът на диафрагмата е висок. В плевралната зона може да видите реактивен излив. При поддиадиафрагмален абсцес, газ-мехурче и нивото на течността под него могат да се видят на рентгенови снимки.

Ултразвукови признаци на абдоминален абсцес

Стандартът "злато" за диагностициране на абсцеси на коремната кухина на различни места е ултразвук. Ултразвуковите признаци са: ясно очертано образуване на течност в капсула, чието съдържание е нееднакво и има формата на филаментозна структура или ехогенна суспензия. Има така нареченият ефект на реверберация, дължащ се на газовете, когато множество отражения на звука постепенно намаляват неговата интензивност.

Лечение абдоминален абсцес

Лечението се състои в провеждане на хирургическа операция, чиято цел е да се премахне абсцеса и да се изтече с катетър.

Лечението на наркотици не осигурява възможност за лечение на коремен абсцес, но с помощта на различни антибиотици е възможно да се ограничи разпространението на инфекцията. Ето защо лекарите ги предписват на пациентите преди и след операцията. Основно използвани лекарства, които могат да потиснат развитието на чревната микрофлора. В някои случаи се препоръчват и антибиотици, които са активни срещу анаеробни бактерии, включително Pseudormonas.

Медицина

Метронидазол. Ефективен антимикробен и антипротозоен. Лекарството съдържа активното вещество метронидазол. Той може да редуцира 5-нитро групата чрез вътреклетъчни протеини в най-простите и анаеробни бактерии. След редукцията тази нитрогрупа взаимодейства с бактериалната ДНК, в резултат на което синтезата на нуклеиновите киселини на причинителите се потиска и те умират.

Метронидазолът е ефективен при борбата с амеби, трихомонади, бактероиди, пептококус, фузобактерии, еубактерии, пептострептококи и клостридии.

Метронидазолът има висока абсорбция и ефективно прониква в засегнатите тъкани и органи. Дозата е индивидуална и се определя от лекуващия лекар в зависимост от състоянието на пациента. Пациенти с непоносимост към метронидазол, анамнеза за епилепсия, заболявания на централната и периферната нервна система, левкопения, нарушена чернодробна функция, употреба на лекарството е забранена. Също така, не можете да предписвате по време на бременност.

В някои случаи, използването на средствата може да причини: повръщане, анорексия, диария, глосит, панкреатит, мигрена, световъртеж, депресия, алергии, дизурия, полиурия, кандидоза, често уриниране, левкопения.

Предотвратяване

Превантивните мерки се основават на адекватно и своевременно лечение на различни заболявания на органите, които се намират в коремната кухина. Също така е много важно да се постави правилната диагноза във времето за остър апендицит и да се извърши операция за отстраняването му.

trusted-source[72], [73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81], [82], [83], [84]

Прогноза

Смъртността с абдоминален абсцес е от 10 до 40%. Прогнозата зависи до голяма степен от това колко сериозна е патологията на фона, каква е състоянието на пациента, където се намира язвата.

trusted-source[85], [86], [87]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.