^

Яйцата замръзват

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Замразяването на яйцеклетките (ооцити) или витрификацията / криоконсервирането е популярен метод, чрез който женските яйца се замразяват, за да се използват в бъдеще. Много световни експерти смятат, че окисляването прави възможно постигането на обещаващи и положителни резултати. Една жена е деликатно създание. Същото твърдение е валидно за яйцата. Ето защо тази процедура трябва да се вярва само от истински професионалисти.

Благодарение на витрификацията, майчинството може да бъде отложено за по-късна дата. В този случай методът се счита за един от най-ефективните, тъй като по време на замразяването на яйцеклетките 100% от яйцата оцеляват. В допълнение, замразеното яйце има същите характеристики като нормалното яйце. Поради това една жена може да получи ембриони за имплантиране или да забременее дори след 50-60 години.

Смята се, че дезинфекцията се извършва най-добре в млада възраст (до тридесет години), тъй като след трийсет и пет години жените не само имат намален брой ооцити, но и качеството им се влошава значително. Съществува и метод за бавно замразяване на яйцата, който беше популярен едва наскоро. Но с него една жена не винаги може да бъде сигурна за успешен резултат. Поради встъкряването по време на замразяване, не се появяват ледени кристали, които след известно време унищожават яйцето. В допълнение, бързото замразяване не разрушава структурата на ооцитите.

Индикации за замръзване на яйцата

Ако смятате, че последните статистики, vitrification и cryopreservation са популярни методи сред жените на възраст от 25 до 35 години. Кой е показан този метод?

  1. Ако двойката в момента има нестабилна финансова ситуация. Жената се опитва да чака, когато семейството им започва да получава стабилни и достатъчно високи доходи, за да си позволи раждането на дете. Но яйцата остаряват, така че замразяването им е отлично решение на проблема.
  2. Невъзможността да се създаде семейство на този етап от живота. Не всяка жена веднага намира душата си. Понякога отнемат години, за да намерите подходящ човек и всъщност не искате да раждате дете. Това е криоконсервиране, което ще помогне в този случай да не се притеснявате за остаряването и да забременеете от лицето, което изберете да бъде идеалният баща.
  3. Ако е необходимо да се извършат хирургични операции или други подобни процедури за стеноза на цервикалния канал или ендометриоза, както и в присъствието на тумори. Понякога приемането на някои важни лекарства може да доведе до безплодие. Следователно е възможно да се замразят яйцата преди процедурата, за да могат да станат майка в бъдеще.
  4. Ако една жена работи под постоянното влияние на вредни или агресивни вещества.
  5. При генетичните заболявания витрификацията Ви позволява да изберете овоцити, в които няма генетични дефекти за раждането на здраво дете.
  6. Някои експерти смятат, че размразяването на яйцата значително подобрява техните характеристики, така че една жена може да забременее с голям процент.
  7. Ако има нужда от отстраняване на матката или яйчниците.

Подготовка за замразяване

За да се подготви жена за замразяване на яйца, се извършва процедура, която е подобна на стимулирането на яйчниците по време на изкуствено осеменяване. Стимулирането на яйчниците се осъществява съгласно всички правила на протокола. След това през вагината трансвагинален сензор лекарят взема яйцата.

В същия ден, след инцидент от няколко часа, получените яйца са замразени. Пациентът трябва да подпише договор за събиране и съхранение на яйцеклетките преди процедурата на ограда.

Техника на замразяване на яйца

За криоконсервиране яйцето първо е напълно дехидратирано, така че водата след замразяване не уврежда структурата на ооцитите. След това всички кухини се пълнят със специални вещества (криопротектиращи средства), в които се запазва структурата на полизахарида и монозахарида. Много е важно експертът да избира правилно времето за експозиция, както и съотношението на непроникващите и проникващи криопротектиращи средства.

Благодарение на тази технология се постига почти 100% оцеляване на биологичния материал за дълго време.

При криоконсервиране, подходящо избран температурен режим играе важна роля. Стандартът за тази процедура е температура най-малко -196 градуса по Целзий. Капсулите с получените овоцити се поставят в течен азот, поради което всички биохимични процеси спират в клетките. По този начин яйцата могат да се съхраняват за много дълго време.

Когато използвате ниска температура, живите предмети могат да умрат. Ето защо е много важно да се въведат всички необходими защитни мерки.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.