^

Тест за овулация: принцип на действие, чувствителност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Овулацията се счита за основна фаза по време на менструацията, през която се проявява максималната вероятност за оплождане. Датата на овулация е важна от гледна точка на семейното планиране, тъй като двойката, която се опитва да има бебе, трябва да знае ясно периода, в който това явление настъпва. Овулацията означава максимална физическа готовност за зачеване. Днес, за да се определи ясна дата не е трудно, за да помогне за създаване  на овулационен тест - Специално разработена система за тестване, която дава възможност да се определи точното време, когато яйчниците излизат от яйчника. Това означава пълна зрялост. Принципът на теста се основава на улавянето на концентрацията на хормони, чието ниво варира значително през този период. Прилагането на тестове може значително да увеличи шансовете за зачеване на детето, защото точното познаване на времето на овулацията дава възможност за извършване на полов акт в този период.

Чувствителността на тестовете за овулация

Счита се за висока. Тестът се основава на факта, че те могат да определят концентрацията във всеки момент от откриването на лутеинизиращия хормон. Това е хормон, който е отговорен за възможността за торене. Концентрацията му се повишава рязко, когато се планира да навлезе във фалопиевите тръби, където се извършва допълнително торене. Когато стимулира или планира семейство, лекарят, използвайки ултразвук, определя колко е зрял фоликула. Достигайки размер от около 18-20 mm, показва, че е в състояние да овулира. След това, у дома, лекарят препоръчва една жена да бъде тествана редовно. Ще бъдат получени допълнителни резултати, които точно ще показват времето на освобождаване на ооцита. За да се подобри точността, е по-добре да се наблюдават показателите в динамиката.

Може ли тестът за овулация да е грешен?

За съжаление съществува и рискът от грешки и неточности. Това се дължи на механизма на теста. Той улавя само промяна в концентрацията на LH, която се повишава рязко във връзка с овулацията. Но поради различни причини овулацията може да не се осъществи.

В допълнение, рязкото увеличение на хормона се проявява и поради различни патологии на репродуктивната система, в някои физиологични и функционални състояния. Повишените нива на LH могат да допринесат за изчерпване на яйчниците, разрушаване на нормалния хормонален метаболизъм и нервни процеси в тялото. Дори бъбречната недостатъчност може драматично да изкриви резултатите. Много жени изпитват подобни изблици по време на менопаузалния период.

Такива промени могат да бъдат постоянни и променливи. Много от тези промени се появяват, след като една жена внезапно престана да приема хормонални лекарства. Дори промяна в диетата (суровата) може да повлияе на нивото на хормона. Например, ако човек внезапно реши да стане сурова храна или превключи на вегетарианство. Това се дължи на факта, че растителната храна съдържа голям брой фитохормони, които също влияят върху цялостния емоционален фон на човек.

Грешката възниква и под влияние на хормонална недостатъчност, която не се дължи на скока на LH, а е свързана с други показатели. По този начин, LH на молекулно ниво има структурна идентичност с прогестерон, който се получава по време на бременност. Съществува известна степен на сходство между другите хормони, главно от гликопротеинов произход: hCG, FSH, TSH. Също така се получават кръстосани реакции, които се отразяват като фалшиви положителни резултати. Тази ситуация се случва в случаите, когато жената умишлено инжектира хормонални лекарства, които изкуствено стимулират овулацията. Ето защо е необходимо да се вземе предвид този момент предварително и да не направите теста непосредствено след такива процедури, ще бъде напълно неинформиращо. Фалшивите негативни показатели почти никога не се случват, освен ако тестът е просрочен или неправилно приложен. Избягвайте объркване, не можете да разчитате на противоречиви ситуации, а също и при наличие на хормонален неуспех. По-точното е хардуерното проучване.

trusted-source[1], [2]

Принцип на тестовете за овулация

Състои се в способността на системата за изпитване да разпознава LH, за да комуникира с нея, което се изразява като положителен резултат. При отсъствие (малки концентрации на LH), реакцията не се получава, резултатът от теста е отрицателен.

Това е така, защото на процеса, придружено от рязко нарастване на LH зреене показва предстояща овулация, по време на които е възможно да се представи.

Какви са тестовете за овулация?

Първо, те се отличават с известна външна прилика с тестовете за бременност. Материалът на изследването е урината. Има тестове, произведени от различни производители. Те съдържат определени характеристики и точност. Продават се в свободен достъп, различават се в различна ценова категория. Асортиментът се представя от традиционните тест ленти, лентови системи и таблетки. Използват се и мастиленоструйни и цифрови системи.

Евтини и евтини тестове за овулация

Основната разлика между тестовете е точността и надеждността на измерванията. Днес трима производители се оказаха най-добрите: Frautest, Eviplan и Clearblue. Те са относително евтини. Те са най-добрият вариант, ако вземете съотношението цена-качество. Продават се в свободен достъп.

Дружеството Frautest може да се интересува от купувача с три рязко различни продукти, които имат различна точност и посока на диагностика. Основните параметри могат да се характеризират като високи. Първата версия е представена от тестови ленти, които са на разположение в 5 броя на опаковка. Препоръчително е да се приложи в случай, че една жена може да се похвали с редовността на цикъла. Вторият набор се състои от 5 тестови ленти, които ви позволяват да определите периода на начало на овулацията, както и 2 теста, за да проверите дали е настъпила бременност. Третият комплект е идеален за жени, които нямат редовен цикъл. В пакета можете да намерите 7 ленти. Средната ценова категория варира от 350 до 800 рубли.

Компанията Eviplan предлага подобна система за изпитване в размер на 5 броя. Достоверността не е по-ниска, отколкото в първата версия. Цената е различна - средната цена е 300-310 рубли.

Clearblue може да предложи уникални цифрови тестове за потребителите. Резултатът ще бъде разпознат от усмивката, която ще се появи на цифровия екран. Доста скъп вариант: средната цена в рамките на 1000 рубли.

Също така има много вътрешни системи, които гарантират точността на метода с 99%. Това е достатъчно надеждна. Но както показва практиката, тези системи на практика не привличат вниманието на жените.

trusted-source[3]

Тест ленти за овулация

Те реагират и улавят LH в течността. Тя се различава от теста за бременност, тъй като съдържа различни реагенти, които реагират на неравни вещества. Използва се за идентифициране на много различни хормони. Принципът на приложение е достатъчно примитивен: просто трябва да вземете лента и да я поставите с уреди, пълни с урина. След няколко минути вече можете да откриете резултата. Естествено, методът не е лишен от недостатъците му. Те не могат да се нарекат с висока точност. Въпреки това, нито една жена не твърди, че те ви позволяват да планирате бременността си достатъчно ефективно. Това е доста лесно. Ако има положителен резултат, жената се нуждае от сексуален акт, тъй като тя е готова за оплождане. Ако не искате да забременеете, трябва да сте колкото е възможно по-предпазливи, да се предпазите или да избегнете полов акт.

Множество тест за овулация

Днес има и тестове, които могат да се използват многократно. Те обикновено се представят под формата на преносим комплект, представляван от четец и тестови ленти. Лентите трябва да се изпуснат за няколко минути в урината, след което те трябва да бъдат поставени в специално устройство, което позволява да се прочетат резултатите.

Тест за микроскоп за определяне на овулацията

Това е цифрова версия. Много информативно. Той се прилага многократно. Слюнката се използва като тестов материал. Съдържа уголемяващо устройство. Той дава възможност да разгледа размазването. Когато оставите яйцето в слюнката, ще се появи картина, която визуално прилича на папрат, студ върху зимен прозорец.

Овулационен тест за слюнка

Почти всяка компания може да представи тест на потребителя, да реагира със слюнката. Различни тестове - микроскопи и цифрови системи използват предимно слюнка като обект на изследване. Методът се основава на факта, че съставът на слюнката на жената варира и състава на слюнката се определя от фазата на менструалния цикъл. Вероятността за грешка е почти напълно елиминирана.

Мастило за овулация

Днес те са намерили широко приложение, а са доста информативни. За да ги направите още по-лесни: не е задължително да поставите в контейнер, просто заменете директно под джет по време на тоалетната. 

В кой ден след овулацията се провежда тестът?

Всичко зависи от това колко дълго трае един цикъл. Диагностицирането трябва да бъде 5-6 последователни дни. Не можете да пропуснете нито един ден, защото можете да пропуснете овулацията. Изключително лесно е да се правят изчисления. Така че, с продължителност на цикъла от 28 дни, тестването трябва да започне от 11 дни. В този случай, първият ден трябва да се счита за дата на започване на менструацията. Ако цикълът продължава по-дълго от 28 дни, трябва да започнете 17 дни преди началото на следващата менструация. Ако цикълът е нередовен, ще е необходимо да направите избор и да направите някои изчисления. Така че, трябва да знаете най-краткия цикъл през последните 6 месеца. И да продължите от този параметър.

Тест за овулация за неправилен цикъл

Определени трудности възникват, когато една жена няма редовен цикъл. В този случай започваме от първоначалните данни, типични за минималния цикъл за последните 6 месеца. Тези параметри са основата за изчисляване на началното време на тестване. Също така трябва да се има предвид, че ако цикълът е неправилен и чести неправилно функциониране, това изпитване може да бъде нерационално, са необходими по-специализирани методи.

Как да направя овулационен тест?

Преди да използвате теста, трябва да определите точното време, през което трае менструалния цикъл. За да направите това, трябва да изчислите колко време е преминало от началото на една менструация до началото на следващата. И вземете осреднените данни. Преди да продължите с тестването, препоръчително е да прочетете инструкциите. След това можете да продължите.

За да направите това, имате нужда от прибори, в които можете да събирате урина. Вземете малко количество урина, потопете там тест лента. Парцелът, който трябва да бъде потопен, ще бъде маркиран. С този етикет и трябва да се яде. След това просто трябва да изчакате няколко секунди за резултата. Първите индикатори могат да бъдат оценени след 5 секунди, но за да се постигне максимална точност и надеждност, е необходимо да изчакате 10 минути.

Когато се провеждат тестове, трябва да се вземат предвид няколко точки. Първо, тестовете трябва да се провеждат ежедневно, приблизително в същите часове, което значително ще подобри точността. Не правете теста незабавно след сън, защото в този момент урината съдържа повишена концентрация на хормона. По-късно това количество се стабилизира. Съответно резултатът е по-точен.

Също така, не се препоръчва да се пие вода преди теста. Също така е важно да се поддържа стерилност и стягане. Извадете от оригиналната опаковка непосредствено преди употреба. Той трябва да бъде стерилен, оптималното ниво на влагата трябва да се поддържа.

Кога да се тества за овулация: сутрин или вечер?

След узряването на яйцето, високото ниво на хормоните се задържа за един ден поред. Увеличете вероятността от положителни резултати чрез тестване два пъти дневно. Веднъж е препоръчително да се провери сутрин, втори път - вечер преди лягане. Не е разумно да проведете теста незабавно, веднага щом се събудите. След сън концентрацията на хормона в урината се повишава рязко и постепенно се нормализира. Оптималното време е интервалът от 10-00 до 20-00, което ще позволи да се избегнат фалшиви положителни резултати.

Резултати от теста за овулация

Резултатът може да бъде отрицателен или положителен. Също така, никога не можете да предизвикате възможността да получите фалшиви резултати, без значение колко точна е техниката. Точността винаги съществува дори при високоспециализирани лаборатории. Резултатите се определят чрез сравняване на резултата с контролния тест. Контролът може да се намери в края на тестовото поле. След теста се появява лента. Резултатът няма да трае дълго. Можете да започнете да го дешифрирате за 1-2 минути.

Ако сте получили отрицателен резултат - това означава, че няма овулация. Веднага след овулацията, отрицателните резултати се появяват и когато клетката вече е излязла от яйчника. Този процес е придружен от намаляване на нивото на LH. Също така се появява отрицателен вариант, ако тестът е просрочен и реагентът не реагира. Признайте, че резултатът може да се дължи на незабележимостта на тест лентата. Тя ще бъде много бледа в сравнение с контрола.

Ако се получи положителен резултат, това се вижда от появата на тъмна лента. Тя ще бъде или по-тъмна, или няма да има никакви разлики от контрола. Това е пряк признак за освобождаване на хормоните. Възможно е също лентата да не се появява изобщо. Това се случва, когато правилата за изпълнение не са спазени, ако е просрочена, развалена.

Отзиви за теста за овулация

Има различни и много противоречиви прегледи за тестовете. Изглежда интересен микроскопски тест. Той е станал истински помощник на много семейства, които планират дете. Тя ви позволява да контролирате момента на възникване на овулацията. Необходима е само капка вода и след няколко минути можете да получите резултата. Ръководството също така съдържа подробни коментари, които правят възможно изчисляването на оптималното време за концепция и също така да започнем тестването.

Тестовият микроскоп е удобен за тези, които имат проблеми с редовността на цикъла. Това устройство дава възможност за ясно наблюдение на динамиката на началото на овулацията. Грешките в работата са минимални, надеждността на резултатите е много висока. Както пише една жена, тя успя не само да изчисли периода, но и да предвиди раждането на момиче.

Също интересен е и отговорът на жена, която споделя опита си от това как успя да зачене момче. Преди това 3 години не могат да бъдат замислени. Тестът за овулацията бе предупреден от гинеколог след изпита. Лекарят посъветва да използва мини-микроскоп. След прилагането на микроскопа е възможно да се замисли от първия път, тъй като денят на овулацията беше избран точно. Предимството е, че такъв микроскоп с многократна употреба прави възможно постоянното наблюдение на процесите в тялото. На недостатъците може да се отдадат относително високи разходи. Обичайният  тест за овулация е  много по-евтин.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.