^

Сиропи по време на бременност: какво може и какво не?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Най-често въпросът - какви сиропи могат да се използват по време на бременност - се отнася до лекарства за кашлица. Общоприето е, че тъй като повечето от тези сиропи съдържат билкови екстракти, това означава, че те могат безопасно да се приемат от бременни жени. Но не е така.

Някои фармакопейни растения съдържат биологично активни вещества, които могат да причинят вреда, например, да причинят контракции на матката, изпълнени с аборт или да нарушат нормалното развитие на ембриона и плода.

Какъв сироп за суха и мокра кашлица може да се използва по време на бременност?

Въпреки факта, че всички индикации за употребата  на сухи сиропи за кашлица  се свеждат до борбата с непродуктивна кашлица, причинена от възпаление на горните дихателни пътища (от настинка до бронхит и пневмония), при предписване на лекарства необходимостта от разреждане и отстраняване на получената храчка трябва да се вземе предвид.

Освен това, когато избирате сироп за суха и мокра кашлица по време на бременност, трябва да се съсредоточите не само върху естеството на кашлицата, но и върху гестационната възраст, тъй като много от муколитичните и отхрачващи лекарства - включително тези от растителен произход - са противопоказани за употреба през 1-ви триместър, когато са заложени всички органи и се формират поддържащите живота системи на тялото на нероденото дете.

При наличие на суха кашлица, бременните се препоръчват да приемат сироп от живовляк (десертна лъжица три пъти на ден), сироп от живовляк Dr. Theiss и сироп от Gerbion с екстракт от листа на копиевиден живовляк (Plantago lanceolata) и цветове на слез (Malva silvestris). Как да го приемате вижте -  Хербион за суха и мокра кашлица .

Когато кашлицата е мокра, е необходимо секретомоторно лекарство или отхрачващо средство - отхрачващ сироп по време на бременност и тук най-често се препоръчва лекарството с екстракт от корен на Althaea officinalis - сироп от бяла ружа. Всички подробности за употребата му, включително противопоказания и възможни странични ефекти, са изложени в материала -  Алтея кашлица при бронхит .

Традиционно фармакодинамиката на билковите сиропи описва крайния резултат от тяхното действие, без да се задълбочава в неговия биохимичен механизъм (който в много случаи е неизвестен). Въпреки това, фармакологичният ефект се определя от специфични биоактивни вещества. Например, в листата на живовляк органичните карбоксилни и фенолни киселини облекчават възпалението, а антикатаралните и спазмолитични ефекти са резултат от излагане на аукубин и неговите производни, свързани с монотерпенови съединения.

Омекотяването на кашлицата и улесняването на отхрачването на храчките при използване на корен от бяла ружа се обяснява с действието на флавоноидите (кемпферол, хиполаетин-8-глюкозид, изокерцитрин) и високомолекулни киселинни полизахариди - слуз.

Какви сиропи за кашлица по време на бременност през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър не е необходимо да се използват?

Без крайна нужда не трябва да поемате рискове, като приемате лекарства, чиито инструкции показват, че трябва да се използват с повишено внимание по време на бременност или че няма информация за безопасност по време на бременност, тоест възможността за безопасна употреба не е тествана и не е потвърдено по никакъв начин.

Без да се докосваме до фармацевтичните подробности, може просто да се изброят имената на такива лекарства, но - за да се разбере защо производителите правят резерви относно употребата им по време на бременност - трябва накратко да се характеризира техният състав.

За да не навреди отхрачващият сироп по време на бременност, той не трябва да съдържа екстракти от растения, използвани за лечение на кашлица, но е противопоказан при бременни жени. Те включват женско биле (Glycyrrhiza glabra), мащерка или мащерка (Thymus serpyllum), бръшлян (Hedera helix), риган (Origanum vulgare), лечебен градински чай (Salvia officinalis), подбел (Tussilago farfara), елекампан (Inula turmeric helenium), longa).

Билкарите нямат оплаквания от мента (Mentha piperita), но пенироял (Mentha pulegium), особено етеричното му масло, предизвиква силно свиване на матката със заплаха от спонтанен аборт.

Прочетете също -  Билки по време на бременност

Сироп от женско биле

Противопоказанията за употребата на женско биле по време на раждане са свързани с хормоналната (естрогенна и антиестрогенна) активност на органичните му съединения от клас флавони.

В допълнение, основната активна съставка на корена на растението и неговия екстракт - сапонин глициризин (производно на глициризинова киселина) е подобен на ендогенния хормон адренокортикотропин (ACTH) не само по структура, но и по действие, задържайки натриеви йони и вода, причинявайки оток, повишено кръвно налягане, загуба на калиеви йони и мускулна слабост.

Сироп Пертусин и неговите аналози

Pertussin, който се използва за лечение на кашлица при деца от тригодишна възраст, не е подходящ за бременни по две причини. Първо, основата на това лекарство е екстракт от мащерка (мащерка), който е противопоказан за бременни жени поради стимулиращия ефект на неговите фитостероли (лутеолин и апигенин) върху естрогенните рецептори в мускулната тъкан на матката. Второ, Pertussin съдържа калиев бромид, който има седативен ефект, забавяйки провеждането на нервни сигнали към централната нервна система.

Екстрактът от мащерка е включен в такива средства за лечение на кашлица като Bronchicum syrup, Altemiks broncho,  Eucabal сироп  (с изключение на мащерка съдържа екстракт от живовляк, синоним на Stoptussin phyto), Bronchipret.

Сиропи с екстракт от бръшлян

Гедерин сироп с екстракт от бръшлян, както и неговите аналози - сироп  Gedelix , Pectolvan, Prospan, Herbalor - облекчават кашлицата, като имат муколитичен, спазмолитичен и отхрачващ ефект поради сапонини α-хедерин и хедеракозид С, които индиректно засилват отговора на β2- адренергични рецептори на бронхиолите. Но в същото време бръшлянът помага за отстраняването на солта и водата от тялото и понижава кръвното налягане.

Потенциалната заплаха от негативното въздействие на тези лекарства при лечението на кашлица по време на бременност може също да бъде свързана с наличието на значително количество стероиди в бръшлян, включително ситостерол, стигмастерол, α-спинастерол. Експертите познават способността на тези съединения да влияят върху метаболизма на холестерола, чието ниво се повишава по време на бременност - да гарантират синтеза на хормони, които подпомагат нормалното му развитие. И намесата в този процес е крайно нежелателна, поради което билковите стероиди са включени в списъка с противопоказания за бременни жени.

Многокомпонентни сиропи за кашлица

Сиропи, съдържащи много компоненти от растителен произход, също не се препоръчват за бременни жени. В техния списък:

  • сироп  за кашлица Linkas , който съдържа екстракти от девет растения, включително корен от женско биле (споменато по-горе), листа от съдови листа (съдържащи алкалоида васицин, който стимулира миометриума на матката) и исоп (син жълт кантарион), също противопоказан по време на бременност.
  • Сироп Dr. MOM, съдържащ справедливост и куркума, повече подробности -  Dr. MOM по време на бременност през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър .
  • Аюрведичен сироп Трависил - благодарение на съдържанието на екстракти от женско биле, справедливост и куркума.
  • хомеопатичен сироп Стодал, сред активните компоненти на който е екстракт от черно лумбаго (Pulsatilla pratensis), чиито тритерпеноидни сапонини се отличават с хемолитична активност и цитотоксичност; еметичен корен (ipecac), съдържащ растителни стероли (α-спиностерол, стигмастерол и др.); забранено по време на бременност отровна стъпка бяла (bryonia).

Сиропи за кашлица със синтетични съставки

Амброксол сироп, както и други търговски наименования за муколитични (разреждащи гъста храчка) лекарства за кашлица на базата на амброксол хидрохлорид - Ambrobene, Ambrohexal, Lazolvan, Bronchoval, Koldak broncho, Halixol сиропи - са противопоказани през 1-ви триместър на бременността. Странични ефекти, начини на приложение и дози - в подробно описание на  Lazolvan сироп .

Въпреки значителния муколитичен ефект и улесняването на отделянето на храчки, Бромхексин сироп не се предписва на бременни през 1-ви триместър. Бромхексинът е синтетичен аналог на съдовия алкалоид на справедливостта, той преминава през плацентата и това е добра причина да откажете приема на този сироп на по-късна дата.

Омнитус сироп (други търговски наименования - Sinekod, Panatus) се използва за лечение на суха кашлица; неговото активно вещество, бутамират, действа върху областта на мозъка, която контролира рефлекса на кашлицата и го потиска. Въпреки че не са провеждани контролирани проучвания, това лекарство е противопоказано през 1-ви триместър на бременността, а през 2-ри и 3-ти триместър се предписва под наблюдението на лекар, който трябва да балансира ползите за бременната с потенциалния риск за дете да се роди. Единична доза сироп - 30 ml, броят на дозите в рамките на един ден - не повече от четири. Страничните ефекти могат да се проявят чрез замайване, гадене, чревно разстройство.

Сиропът Stoptussin има подобни препоръки, с изключение на бутамират, за улесняване на отстраняването на бронхиалния секрет, съдържащ анксиолитика гвайфенезин, а лекарствата от тази фармакологична група са противопоказани по време на бременност. В този случай лекарят, предписващ това лекарство, трябва да е сигурен, че получената пределна полза за майката ще бъде по-висока от риска за плода, особено в ранните етапи, когато той е най-уязвим. Според някои чуждестранни проучвания, употребата на гвайфенезин на фона на треска през 1-ви триместър увеличава риска от дефекти на невралната тръба на плода.

Както е посочено в инструкциите, сиропът Ascoril, който съдържа бромхексин, салбутамол и гуайфенезин, е противопоказан по време на бременност при обструктивен бронхит и бронхиална астма.

Ереспал сиропът, предписан при хроничен бронхит и бронхиална астма, съдържа антихистамина фенспирид, който може да има тератогенен ефект и е противопоказан при бременни жени.

Някои други сиропи по време на бременност

По време на бременност може да има нужда от болкоуспокояващи и антипиретици. Парацетамол сироп може да се приема при главоболие и треска, но трябва да се има предвид, че е противопоказан през 1-ви триместър на бременността. Всичко е подробно описано в материала -  Парацетамол по време на бременност . Синоним на парацетамол, който съдържа същата активна съставка ацетаминофен, панадол сироп.

Но Нурофен сироп д-р Тайс (синоними - Ибупрофен, Ибупроф, Ибуфен и др.) е противопоказан за бременни жени. Употребата на нестероидни противовъзпалителни средства през целия период на бременност не е безопасна, дори когато, както се казва в инструкциите, „очакваната полза за майката надвишава възможната заплаха за плода“. А заплахата за плода е прекъсването на бременността и появата на вродени дефекти (през първите три месеца) и преждевременното затваряне на артериалния канал и развитието на сърдечни патологии при детето на по-късна дата.

Гавискон сироп против киселини (натриев алгинат + калиев бикарбонат) се отнася до антиациди, цялата информация в статията е  суспензия от мента Gaviscon forte .

При стагнация на жлъчката и холецистит са необходими холеретични средства:

При цистит и бъбречни проблеми се препоръчва Канефрон сироп с екстракти от корен на любистка (Levisticum officinale), листа от розмарин (Rosmarinus officinalis) и трева от центавър (Centaurium erythraea) -  Канефрон по време на бременност . Все пак трябва да се има предвид, че столетникът насърчава апетита и може да стимулира чревната подвижност и спазмите на мускулната мембрана на матката.

Все още не е известно дали готвенето  на кленов сироп  помага в борбата с инфекциите и дали е безопасно за бременни жени да го използват.

Възможно ли е да се използва хиперосмотичният лаксатив Dufalac сироп (съдържащ лактулоза, която се разгражда в червата, увеличавайки обема на съдържанието му), подробно в материала -  Duphalac по време на бременност .

По време на бременност недостигът на желязо в организма е неприемлив, а за покриването му се използват препарати, съдържащи този важен микроелемент. Един от тях е Ферум лек сироп с желязна полиизомалтоза. Подробно описание можете да намерите в публикацията за лекарството  Малтофер , което е синоним (друго търговско наименование) Ferrum lek.

Всички лекарства и хранителни добавки, които стимулират имунната система, са противопоказани за употреба по време на бременност, включително сироп Цитовир 3, който се позиционира като антивирусно средство.

По време на бременност е неприемливо да се използват никакви лекарства, като се фокусира върху положителните отзиви на другите. Лекарство, което е помогнало на някого, може да причини сериозна вреда на вашето здраве, тъй като всеки организъм и  ефектът на лекарствата върху плода е  индивидуален. Ето защо е силно препоръчително да не приемате лекарства по съвет на приятели, дори ако са предписани от лекар.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Сиропи по време на бременност: какво може и какво не?" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.