^

Промени в hCG при извънматочна бременност и тяхната диагностична стойност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

По време на бременност се появяват множество промени в тялото на жената. Някои от тях се виждат с невъоръжено око, докато други са толкова скрити, че могат да бъдат идентифицирани само чрез ултразвук или лабораторна диагноза. Например, промените в хормоналния фон, и те са особено забележими, преди появата на външни симптоми, които показват нарушения, могат да се определят само чрез лабораторни методи. Така че нивото на hCG с извънматочна бременност ще бъде значително по-ниско от нормалното и причината за повишени нива на този хормон може да стане гестационен диабет или хромозомни патологии на плода.

Това лаборатория от лекарите понякога случайно разкрива тежка патология на бременността в ранен момент. И въпреки, че е трудно да се съди за специфични заболявания, промени в нивата на хормоните дава време да се съмнявате, че болестта и да се предприемат необходимите мерки за нейното лечение, и ако е необходимо прекъсване на бременността ненормално въз основа на анализа на обикновен ЧХГ или АФП.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

На кого и кога е планиран анализът на HCG?

Общият кръвен тест и анализ на урината, които са задължителни за жените при диагностициране на бременност, включително извънматочна, и регистрация, могат да разкажат много за здравето на бъдещата майка. Но те не дават достатъчно информация за развитието на плода при различни периоди на бременност и локализирането му. И в крайна сметка носенето на дете е доста сложен и дълъг процес, всеки от които е придружен от някои промени в лабораторните показатели, които могат да бъдат проследени само чрез специални тестове и тестове.

Един такъв специален анализ при бременност е изследването на нивата на човешки хорион гонадотропин (hCG). Какво представлява hCG? Това е специфичен хормон, който практически липсва при здрав човек извън периода на бременността. При мъжете откриването на хорион гонадотропин в кръвта е възможно само при развитието на онкологични заболявания на репродуктивната система (тератом / семином на тестисите). Такива неоплазми най-често се откриват при момчета и млади мъже. В този случай анализът на HCG помага да се изясни диагнозата.

Увеличаването на нивото на хориония гонадотропин при жена с голяма вероятност показва началото на бременността. Факт е, че за производството на този необичаен хормон е отговорен за ембриона, или по-скоро черупката му, която осигурява хранене на плода и се нарича хорио. Ето защо, хормонът се нарича хорион. По-късно, когато се формира плацентата (приблизително 3-4 месеца след бременността), тя също започва да произвежда hCG, но в по-малка степен.

Chorion е външната обвивка на плода, която поддържа функцията на временната жлеза (жълто тяло) от момента на зачеването и до образуването на плацентата. Жизнеността на жълтото тяло, произвеждаща естрогени и прогестерон, необходими за поддържане на бременността, се запазва точно чрез развитието на хорионния гонадотропин. Това означава, че тези процеси са взаимосвързани и целят да подготвят женското тяло за носене на дете. Не е изненадващо, че гонадотропинът започва да се произвежда от хорион почти от момента на зачеването на детето, веднага щом спермата на бащата се слее с яйцето на майката.

Нивото на хормона на бременността се повишава значително от ден на ден до 8-12 седмици от бременността, след което постепенно намалява, което се дължи на подготовката на организма за раждане. В края на краищата, когато плацентата се формира във второто тримесечие на бременността, всички основни органи и системи на детето вече са оформени и започват да функционират. Това вече е пълноправен малък човек, който постепенно се подготвя за самостоятелно съществуване извън майчината утроба.

Какво е толкова важно за hCG по време на бременност? Фактът, че благодарение на него поддържа необходимото ниво на всички други хормони в женското тяло, включително естрогени и прогестерон, което е много важно за нормалния ход на бременността. Ясно е, че отклонението на нивото на hCG от нормалните индекси ще покаже определени нарушения.

Какви са индикациите за анализ на hCG:

  • Той се предписва на жени, които имат забавяне или липса на менструация без други симптоми на бременност. Увеличаването на нивото на хорионния гонадотропин ще бъде доказателство за възникването на концепцията, в противен случай това включва някои нарушения в репродуктивната система.
  • С помощта на анализа може да се определи с една много ранна бременност до термин, тъй като повишаване на нивото на ЧХГ в урината се празнува в продължение на 6-8 дни след зачеването (това е един от най-бързите методи за определяне на бременността) и венозна кръв, дори и за 2-3 дни.
  • Проучването е предписано за подозрителна многопланетна бременност, когато два или повече ембриона растат в утробата и същевременно са зрели.
  • Анализът е от особено значение, ако лекарят има основание да се смята, извънматочна или мисед аборт, което изисква незабавна хирургическа намеса и прекъсване на бременността (ЧХГ извънматочна бременност или спиране на развитието на плода в утробата ще бъде отклонение от нормата).
  • след спонтанен аборт или непрофесионален аборт, има ситуации, при които тъканите на ембрионалните и плацентарните тъкани не са напълно отстранени от тялото, което представлява опасност за здравето на жената. Наличието на хорионни и плацентни остатъци ще бъде показано от високото ниво на hCG, продуктите, с които те са ангажирани, нормално при отсъствие на бременност, hCG не трябва да надвишава 5 IU на ml кръв.

Трябва да се каже, че този анализ е предписван за бременни жени днес и без никакви признаци. Този деликатен период в живота на жената има няколко критични фази: 8, 12-14, 16-18 седмици от бременността. По това време има по-голяма вероятност от залепване на бременността или други патологии. Във връзка с това проучванията за скрининг се извършват специално за тези критични фази, което позволява навременна диагноза на усложненията на бременността.

Нарастването на стойностите на hCG разказва как плода расте и се развива. Следователно, анализът на hCG заедно с изследването на кръвта с алфа-фетопротеин и естриол е включен в комплекса на пренаталната диагностика на патологиите на развитието на плода.

При различни патологии на бременността анализът на hCG може да се използва в динамиката, т.е. С интервал от 2 дни. Факт е, че по време на нормална бременност през този период има удвояване на хорионния гонадотропин в кръвта. При извънматочна бременност и още повече, когато феталното избледняване, увеличаването на hCG е много по-малко интензивно.

Подготовка и техника на анализ

За да се определи нивото на хорионния гонадотропин по време на бременност, се използват различни методи за лабораторна диагностика. Най-простият вариант на теста са тестови ленти, чийто механизъм на действие се основава точно на увеличаването на нивото на hCG след зачеването.

Тестът за бременност може да бъде закупен във всяка аптека и дори в супермаркетите за хранителни стоки. Това е лека лента с приложен реагент, който променя цвета си при контакт с урината, което води до втора ивица, която показва бременност.

Въпросът е, че след 6-8 дни след зачеването в урината вече има достатъчно ниво на гонадотропин за диагностициране на бременността. Друго нещо е, че чувствителността на повечето тестове ви позволява да откривате бременност само след 2 или повече седмици. Най-точни са мастиленоструйните и цифровите тестове, които не трябва да се спускат в контейнер с урина или да се капка урина върху тях, но да се доставят под пряк поток.

10 секунди на контакт на тест лентата с урината са достатъчни, за да започне реакцията и нейният резултат може да се види след 1-10 минути, в зависимост от нивото на hCG. Но ако обичайните тестове за концентрация на хормони и време на бременност могат да бъдат оценени главно на интензивността на цвета на проявената ивица, електронната версия на теста ще предостави информация в цифрова версия.

Този анализ на hCG е подходящ за определяне на бременността, но може да каже малко за времето и естеството на курса. Т.е. Обичайните тестове за hCG с извънматочна бременност няма да бъдат много информативни. Те ще показват наличието на бременност във всеки случай, но нивото на гонадотропина и динамиката на неговия растеж могат да бъдат само предполагаеми. Подозрителното може да изглежда недостатъчно интензивен цвят на втората лента или нейното отсъствие по време на многократни проверки.

Дигиталният тест в това отношение е по-интересен, тъй като ви позволява да оценявате концентрацията на хормона, а във втория анализ дори да прецените до каква степен нивото на hCG се е увеличило за определен период от време. Тези промени дават по-голям процент от действителните резултати през първите 2 месеца от бременността, след което са възможни инциденти като отрицателен резултат от теста за бременност.

По подобен начин урината се анализира за хорионен гонадотропин в лабораторията. Бременната жена в този случай ще трябва да премине нов сутрешен анализ на урината. Защо сутринта? Тъй като концентрацията на гонадотропина оказва влияние върху обема на пиещата течност. Колкото повече вода пие жена, толкова по-ниска е концентрацията на хормона на бременността, което ще наруши истинските резултати. В деня преди провеждането на теста не се препоръчва да пиете много течности, особено преди да си легнете.

При извънматочна бременност и други усложнения, най-подходящо е да се направи кръвен тест за hCG. В кръвта гонадотропинът се открива по-бързо, отколкото в урината, а резултатите от кръвния тест се считат за най-точни. От вената се взема кръв, след което се отделя течна част с помощта на центрофуга и се добавят реагенти. Анализаторът преобразува количествените резултати в цифрови, които се използват за диагностициране на хода на бременността.

Всеки анализ има диагностична стойност, ако резултатите от него са надеждни, следователно, някои препарати често се изискват преди анализа. В идеалния случай кръвта, като урина, трябва да се приема сутрин преди закуска, известно време след пробуждането. Но дори и ако кръвта трябва да бъде взета по друго време, за да се подобри точността на изследванията, се препоръчва да се въздържате от ядене и да ограничите употребата на вода и 5-7 часа, преди да вземете кръв за анализ.

Ектопична бременност

Почти всяка жена мечтае в един перфектен момент да се превърне в щастлива майка на своето бебе. Но за това тя трябва да зачене и да издържи дете. Торенето на яйцеклетката се извършва след освобождаването й във фалопиевата тръба, но това не е достатъчно за нормалното развитие на бременността. Впоследствие дуо, която се образува от човешки ембрион (ембрион) трябва да следва маточната тръба директно в матката, където тя е фиксирана за постоянно пребиваване 2-3 седмици след настъпило концепция.

Но понякога се случва, че яйцето в определеното време няма време да проникне в матката и трябва да се "уреди" другаде. Най-често мястото на локализация е самата маточна тръба, по-рядко феталното яйце е фиксирано близо до яйчника, в коремната кухина или шийката на матката. Във всеки случай, ако ембрионът се развива извън матката, човек говори за патология, наречена "извънматочна бременност".

Тази ситуация се смята за неподходяща за нормалното развитие на детето, особено ако плодът е укрепен в маточната тръба. Размерите на лумена на маточните тръби не са предназначени за увеличаване на оплодената яйцеклетка, която идва с растежа и развитието на плода, така че плода ще изостава в развитието и скоро ще умре. За да се запази такава бременност просто няма смисъл.

Освен това, извънматочната бременност е заплаха за живота на бременната жена. Малкият лумен на фалопиевата тръба и недостатъчната еластичност на стените му са рисков фактор за руптура на органи, докато плодът расте. Това е изключително опасна ситуация, при която има силни болки и обилно вътрешно кървене. Ако пациентът не помогне навреме, жената е изправена пред смърт. И дори ако лекарите успеят да спасят живота си, няма да е възможно да възстановите увредената маточна тръба, така че възможността да забременеете ще бъде изключително ниска. В края на краищата, дори след навременна намеса, шансовете за бременност се понижават наполовина.

През първите месеци след зачеването е почти невъзможно да се разграничи ектопичната бременност от нормалната без специални изследвания. Една жена може дори да развие токсикоза в ранните етапи, да подуе млечните жлези, да спре менструацията или да се превърне в ежемесечно оскъдно мазола.

Независимо от локализацията на ембриони обгражда херметичната обвивка (залепващи), която произвежда човешки хорион гонадотропин, а следователно и на нивата на ЧХГ когато извънматочна бременност се увеличава. Какво тогава може да анализира помощта в такава ситуация? И фактът, че hCG при матката и извънматочната бременност са значително различни.

Нивото на hCG при извънматочна бременност

Ектопичната бременност е ситуация, при която плода не може да се развие нормално. Макар че е малък и може безопасно да се постави в лумена на маточната тръба, развитието може да продължи нормално, както се вижда от редовно увеличаващото се ниво на хорион гонадотропин. Но постепенно се променя динамиката на растежа на hCG при извънматочна бременност.

За да разберете по-добре разликата между увеличаването на hCG при матката и извънматочната бременност, трябва да знаете нивото на хорионния гонадотропин при отсъствие на бременност. Смята се, че концентрацията на този специфичен хормон се променя на всеки 1.5-2 дни, през който индексите се увеличават почти два пъти. Това означава, че след като се правят измервания на hCG на интервали дори в няколко дни, вече е възможно да се направят определени изводи за хода на бременността.

Няма смисъл да се описват ежедневните промени в hCG по време на бременност, достатъчно е да се приеме неговата норма за седмици с нормално развитие на плода и след това да се сравнят процентите на hCG със скоростите, наблюдавани при извънматочна бременност.

Ако жената не е бременна, гонадотропин в кръвта й може да не бъде открит или да се съдържа в количество, което не надвишава 5 IU / mL. Това е така наречената отправна точка, наречена референтна. По-нататъшното увеличаване на hCG ще покаже вече при бременност при жени или онкология при мъжете. Но тъй като хорионният гонадотропин започва да се освобождава още от момента на зачеването на плода, през първата седмица на бременността неговите индекси могат да се повишат до 20-35 IU / ml.

По време на 1-2 седмици от бременността, когато плодът е все още на път към матката, съдържанието на hCG в кръвта на жената варира от около 20 до 350 IU / ml. Подчертаваме думата "приблизително", защото различните лаборатории определят концентрацията на гонадотропин по време на бременност по различни методи, които могат да дадат различни резултати. Следователно във всяка институция от този тип са разработили свои собствени таблици, които определят честотата на hCG при нормална и патологична бременност.

Ето един пример за една от тези таблици, където първата колона отразява периода на бременност седмици и втората горна и долна граница на hCG в IU на ml кръв.

1-2

25-156

2-3

101-4870

3-4

1110-31500

4-5

2560-82300

5-6

23100-151000

6-7

27300-233000

7-11

20900-291000

11-16

6140-103000

16-21

4720-80100

21-39

2700-78100

 

 

Ако резултатите от ръчно написаните тестове са в обхвата на таблицата по-горе, това не може да се счита за извинение за паника. Таблицата е строго информационна и на базата на нея можем да видим как преди 7-11 седмици от бременността процентите на hCG се покачват, а след това постепенно започват да намаляват.

Изследвахме динамиката на хорионния гонадотропин в нормалния ход на бременността и правилното място на плода и каква е hCG при извънматочна бременност? По принцип картината е идентична: първо, има увеличение на стойностите на hCG и след това нейното падане. Но тук повишаването на нивото на hCG в този случай е значително по-ниско, отколкото при нормално развиващата се бременност.

Така че, през първите две седмици от бременността, разликата в растежа на хорионния гонадотропин може да не се наблюдава. Но вече на 3-4 седмици показателите може да са по-малко от 2 и повече пъти, отколкото е необходимо за този период. Максималното ниво на hCG при извънматочна бременност обикновено не надвишава 75 000 IU / ml, докато при нормална бременност през същия период показателите ще достигнат 291 000 IU / ml.

Както можете да видите, разликата е осезаема. Ниските нива на човешки хорионгонадотропин е показател, че плодът е забавен, а на мястото му в маточната тръба е неизбежно. И независимо от това как плодът е замислен. Ин витро оплождане, оплодената яйцеклетка, когато седи директно в матката на жената, да възникне ситуация, при която зародишът се променя местоположението си, подхлъзване в маточната тръба или коремната кухина, където фиксирани и впоследствие се увеличава. HCG с извънматочна бременност след IVF има същата динамика като в естественото зачеване, не е завършен преместване на яйце в матката.

Ако извънматочната бременност не се открие през първите седмици след зачеването, бавното нарастване на hCG се наблюдава до около 7-8 седмици и след това пада. По това време най-често се забелязва затихването на плода, когато то престава да се развива и загива, което, ако не се намира правилно, е най-вероятно. Но такава почивка може да се случи преди.

Нивото на hCG в мъртвата бременност никога не достига високо ниво и след смъртта на ембриона започва бързо да намалява. Но за нормалното, за да не е бременна, той може да се доближи само след спонтанен аборт или аборт, и това е дълъг в този случай, ако в организъм на майка няма частици тъкани от ембрион или плацента.

При извънматочна бременност и забавяне на ембриона във фалопиевата тръба няма независимо отхвърляне на ембриона, дори ако плода е замразен. В този случай, при персистираща патологична бременност, нивото на hCG ще бъде изключително ниско и без хирургична интервенция не може да бъде премахната.

Промените в hCG при извънматочна бременност, различни от нормата, позволяват да се подозира патология, но това не е достатъчно, за да се направи точна диагноза. Намаляването на индексите на този хормон също се наблюдава, когато има опасност от спонтанен аборт, причинен от закъснение в развитието на ембриона или плацентарна недостатъчност. Дори такива симптоми, като болки в долната част на корема и размазване на кафяво или червено, не са специфични и е невъзможно да се диагностицират. Поради това, за потвърждаване на извънматочна бременност, резултатите от ултразвук също са важни, което ще покаже липсата на плод в матката при наличие на други симптоми на бременност.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.