^

МОМ по време на бременност по седмица

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Жена, която очаква раждането на дете, трябва често да посещава лекар и да прави лабораторни изследвания. Разбира се, резултатите от подобни тестове винаги са ясни за медицинския специалист, но не и за самия пациент. Но какво ще стане, ако завереният лист с показателите вече е в ръка и това е още дълъг път от приемането на лекар? Как да разбера, че всичко е добре с дете? За какво говори съкращението HCG, много жени знаят. Но какво означава MOM по време на бременност?

Международни ММ стандарти за бременност

Буквите MoM, които са неразбираеми за пациентите, означават Множество от медиана, което на английски означава „множествена медиана“. Медианата в тази ситуация е среден показател, съответстващ на определен период от бременността. Говорейки за МОМ, гинеколозите имат предвид коефициента, чрез който е възможно да се определи степента на отклонение на всякакви показатели в една или друга посока от средната стойност.

MoM се изчислява по следната формула: показателят, получен в анализите, се разделя на средната приета стойност, съответстваща на дадена гестационна възраст. [1]

За МО няма конкретна мерна единица и нейните стойности са индивидуални. Оказва се, че ако тази стойност е близка до единство, то резултатите от анализите на жената са възможно най-близки до средните. Например, ако оценявате стандартния показател за бременност - hCG - тогава индикаторите на MOM по време на бременност трябва да бъдат от 0,5 до 2, в зависимост от термина.

Изчисляването се извършва с помощта на специални програми, които могат не само да определят необходимата цифра, но и да сравняват показателя, като вземат предвид характеристиките на конкретен пациент (наличие на лоши навици, наднормено тегло и др.). Тъй като такива програми са различни и има много, стойностите на MOM по време на бременност, получени в различни диагностични институции, могат да варират леко. Силните отклонения от нормалните параметри често показват наличието на сериозни проблеми, засягащи както нероденото бебе, така и бременната пациентка.

HCG в MoM по седмица на бременността

По време на бременността специална роля играе хорионният гонадотропин, известен като хормоналното вещество hCG. Именно той стимулира механизмите, които са необходими за нормалното носене на плода, а също така предотвратява обратното развитие на жълтото тяло, активира производството на естроген и прогестерон в предплацентарния стадий.

HCG включва α и β единици, като последните са най-важните при диагностицирането. β-единици се появяват в кръвния поток веднага след въвеждането на яйцеклетката в дебелината на ендометриума и това се случва приблизително на деветия ден след овулацията. При нормално протичане на бременността показателят на hCG има тенденция да се удвоява два пъти на всеки няколко дни, а пикът на неговото увеличение пада на десетата седмица. От този период стойностите му започват да намаляват в рамките на два месеца и след това се стабилизират. При някои жени се наблюдава и нов прираст на растеж в късните етапи на гестацията: висок МР на hCG в този случай е в състояние да показва развитието на плацентарна недостатъчност.

В какви случаи лекарят може да предпише изследване на My HCG на бременна пациентка?

 • Като част от общата диагноза в началния етап на бременността.
 • По време на настоящата диагноза през цялата бременност.
 • Ако подозирате извънматочно развитие на бременност, замръзване на плода.
 • Със съществуващата заплаха от спонтанен аборт.
 • При провеждане на така наречения „троен анализ“ (естриол, АСЕ), за да се идентифицират малформации при нероденото дете.

Нормален HCG MoM за бременност по седмица

Както вече казахме, референтните стойности на МОМ по време на бременност в различни диагностични институции могат да се различават, но те никога не напускат границата от 0,5-2. [2], [3]

Стойността на hCG може да бъде определена в IU / ml или в mMU / ml. Нормалните му стойности в IU / ml са:

Периодът на бременност от деня на последната менструация

Прогнозна hCG

Втора седмица

50-300

Трета до четвърта седмица

1500-5000

Четвърта до пета седмица

10,000-30,000

Пета до шеста седмица

20000-100000

Шеста до седма седмица

50000-200000

Седма до осма седмица

40000-200000

Осма до девета седмица

35000-140000

Девета до десетата седмица

32500-130000

Десета до единадесета седмица

30000-120000

Единадесета до дванадесета седмица

27500-110000

Тринадесета до четиринадесета седмица

25000-100000

Петнадесета до шестнадесета седмица

20000-80000

Седемнадесета до двадесет първата седмица

15000-60000

След фиксиране на резултатите от hCG се изчислява MoM - съотношението на получения показател към медианата. Физиологично нормалните стойности по време на бременност, припомнете, се считат за диапазон от 0,5-2.

AFP в MOM по време на бременност

AFP се чете като алфа-фетопротеин. Това е протеиново вещество, което се произвежда в черния дроб и храносмилателната система на ембриона. Провежда се AFP проучване за бременни пациенти за определяне на дефекти в развитието на нероденото бебе. [4]

Индикаторите на AFP зависят от много фактори - например от прилаганите диагностични методи. За да се избегнат недоразумения, е обичайно да се вземе предвид отклонението на степента на съдържание на AFP от нормалните стойности, като се използва един и същ MoM - степента на кратност на медианата.

Нормалният показател за ММ при приемане на АСЕ се счита за диапазон от 0,5-2.

Установено е, че тези числа са повишени в такива ситуации:

 • с многоплодна бременност;
 • с некроза на чернодробната тъкан в плода;
 • с нарушение на образуването на невралната тръба на плода, вродена аплазия на предната коремна стена;
 • с пъпна херния или бъбречно заболяване на плода.

Наблюдава се намалението на AFP на МО:

 • с тризомия 18, 21 (връзка със синдром на Даун);
 • със забавяне на развитието;
 • с вътрематочна смърт, спонтанно прекъсване;
 • с кистичен дрейф.

В допълнение, ниското ниво може да бъде резултат само от грешка при изчисляването на гестационната възраст (което означава, че истинското зачеване се е състояло по-късно, отколкото се предполагаше по-рано).

Норма AFP MoM по време на бременност по седмица

Съдържанието на AFP в кръвния поток на бременна жена постепенно започва да се увеличава, започвайки от 14 седмици. Продължаващото увеличение се наблюдава до около 32-34 седмици, след което нивото започва да спада. [5]

Нормата се изчислява по следните стойности:

 • период от 13-15 седмици - 15-60 U / ml (0,5-2 MoM);
 • период от 15-19 седмици - 15-95 U / ml (0,5-2 MoM);
 • периодът от 20-24 седмици е 27-125 U / ml (0,5-2 MoM).

Трябва да се отбележи, че само индикаторът AFP или MoM не е достатъчно информативен по време на бременност. Резултатите от анализите трябва да се сравняват със заключението на ултразвук, изследването на нивото на плацентарните хормони, стойностите на hCG и свободния естриол. Само цялостна оценка на резултатите ни позволява да определим риска от малформации в плода.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.