^

Майка по време на бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 30.07.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Жена, която очаква раждането на дете, трябва често да посещава лекар и да прави лабораторни изследвания. Разбира се, резултатите от подобни анализи винаги са ясни за медицинския специалист, но не и за самата пациентка. Но какво ще стане, ако желаният лист с индикаторите вече е във вашите ръце и все още е дълъг път до назначаването на лекаря? Как да разберем, че всичко е наред с детето? Какво казва съкращението hCG, много жени знаят. Но какво означава майката по време на бременност?

Международни стандарти MoM по време на бременност

Буквите MoM, които са неразбираеми за пациентите, означават Multiple of Median, което на английски означава „множество на медианата“. Медианата в тази ситуация е среден показател, съответстващ на определена гестационна възраст. Говорейки за MoM, гинеколозите имат предвид коефициента, чрез който е възможно да се определи степента на отклонение на всякакви показатели в една или друга посока от средната взета стойност.

MoM се изчислява по следната формула: индикаторът, получен в анализите, се разделя на средната приета стойност, съответстваща на дадена гестационна възраст.

За MoM няма конкретна мерна единица, а нейните стойности са индивидуални. Оказва се, че ако тази стойност е близка до единица, тогава резултатите от анализите на жената са възможно най-близки до средните. Например, ако оценим стандартния индикатор за бременност - hCG - тогава показателите на MoM по време на бременност трябва да бъдат от 0,5 до 2, в зависимост от периода.

Изчислението се извършва с помощта на специални програми, които не само могат да определят необходимата цифра, но и да сравняват индикатора, като се вземат предвид характеристиките на конкретен пациент (наличие на лоши навици, наднормено тегло и др.). Тъй като такива програми са различни и има много от тях, стойностите на MoM по време на бременност, получени в различни диагностични институции, могат леко да се различават. Силните отклонения от нормалните параметри често показват наличието на сериозни проблеми, засягащи както нероденото бебе, така и бременната пациентка.

HCG в майката по седмица на бременността

По време на бременността специална роля играе хорионгонадотропинът, известен на всички като хормоналното вещество hCG. Именно той стимулира механизмите, необходими за нормалното носене на плода, а също така предотвратява регресията на жълтото тяло, активира производството на естроген и прогестерон в предплацентарния стадий.

HCG включва α и β единици, като последните са най-важни при диагностиката. β-единиците се появяват в кръвния поток веднага след въвеждането на яйцеклетката в дебелината на ендометриума и това се случва приблизително на деветия ден след овулацията. При нормална бременност индикаторът на hCG има тенденция да се удвоява на всеки няколко дни, а пикът на неговото увеличение настъпва през десетата седмица. От този период стойностите му започват да намаляват в рамките на два месеца и след това се стабилизират. При някои жени се регистрира и нов тласък на растежа в по-късните етапи на бременността: висок HCG MoM в този случай може да показва развитието на плацентарна недостатъчност.

В какви случаи лекарят може да предпише изследване на HCG MoM на бременна пациентка?

 • Като част от общата диагноза в началния етап на бременността.
 • По време на текуща диагностика през цялата бременност.
 • Ако подозирате извънматочна бременност, избледняване на плода.
 • При съществуващата заплаха от спонтанен аборт.
 • При провеждане на така наречения "троен анализ" (естриол, ACE) с цел идентифициране на малформации при нероденото дете.

Нормата на hCG MoM по време на бременност по седмица

Както вече казахме, референтните стойности на MoM по време на бременност в различните диагностични институции могат да се различават, но никога не излизат от диапазона от 0,5-2.

Индикаторът на hCG може да се определи в IU / ml или в mIu / ml. Нормалните му показатели в IU / ml са:

Период на бременност от датата на последната менструация

Приблизителен HCG

Втора седмица

50-300

От третата до четвъртата седмица

1500-5000

Четвърта до пета седмица

10000-30000

Пета до шеста седмица

20000-100000

Шеста до седма седмица

50000-200000

Седма до осма седмица

40000-200000

Осма до девета седмица

35000-140000

Деветата до десетата седмица

32500-130000

Десетата до единадесета седмица

30000-120000

Единадесета до дванадесета седмица

27500-110000

Тринадесета до четиринадесета седмица

25000-100000

Петнадесета до шестнадесета седмица

20000-80000

Седемнадесета до двадесет и първа седмица

15000-60000

След фиксиране на резултатите от hCG се изчислява MoM - съотношението на получения индикатор към медианата. Физиологично нормалните стойности по време на бременност, припомняме, се считат за диапазон от 0,5-2.

AFP в майката по време на бременност

AFP се чете като алфа-фетопротеин. Това е протеиново вещество, произвеждано в черния дроб и храносмилателната система на ембриона. Извършва се AFP проучване при бременни пациенти, за да се определят дефектите в развитието на нероденото бебе.

Стойностите на AFP зависят от много фактори - например от използваните диагностични методи. За да се избегнат недоразумения, отклонението на степента на съдържанието на AFP от нормалните стойности обикновено се разглежда като се използва една и съща MoM - степента на множественост на медианата.

Нормалният индикатор за MoM по време на доставката на ACE е в диапазона от 0,5-2.

Тези числа се намират повишени в такива ситуации:

 • с многоплодна бременност;
 • с некроза на чернодробни тъкани в плода;
 • с нарушение в образуването на невралната тръба на плода, вродена аплазия на предната коремна стена;
 • с пъпна херния или бъбречно заболяване на плода.

Наблюдава се намаляване на стойностите на AFP MoM:

 • с тризомия 18, 21 (свързана със синдрома на Даун);
 • със забавяне на развитието;
 • с вътрематочна смърт, спонтанно прекъсване;
 • с везикулация.

В допълнение, ниското ниво може да бъде резултат само от грешка при изчисляването на гестационната възраст (което означава, че истинското зачеване е настъпило по-късно, отколкото се предполагаше преди).

Нормата на AFP MoM по време на бременност по седмица

Съдържанието на AFP в кръвния поток на бременна жена постепенно започва да се увеличава, като се започне от 14-та седмица. Увеличението продължава до около 32-34 седмици, след което нивото започва да намалява.

Нормата се изчислява от следните стойности:

 • период 13-15 седмици - 15-60 U / ml (0,5-2 MoM);
 • период 15-19 седмици - 15-95 U / ml (0,5-2 MoM);
 • период 20-24 седмици - 27-125 U / ml (0,5-2 MoM).

Трябва да се има предвид, че самият индикатор AFP или MoM по време на бременност не е достатъчно информативен. Резултатите от анализите трябва да се сравнят със заключението на ултразвука, изследването на нивото на плацентарните хормони, стойностите на hCG и свободния естриол. Само цялостна оценка на резултатите може да определи риска от малформации на плода.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.