^

Какво трябва да направи бебето след 4 месеца?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Какво трябва да направи бебето след 4 месеца? Вече доста много. Четвъртият месец е време за различни обучения на уменията, които той е усвоил през последните три месеца. Гърбът на бебето на 4-ия месец е все още доста слаб, но детето е трудно да дърпа ръцете, за да седне. Какви други умения има едно дете на 4 месеца?

Какво може да бъде 4-месечно бебе?

Детето се движи активно, премества краката и ръцете си с цялата си сила, той наистина го харесва, когато се взима под дръжките и се повдига.

Дете на 4 месеца не спи много, както преди - дневният му сън е намален до три пъти. Той вече знае как да "ходи" до два часа подред, не заспи веднага след хранене, както преди. Емоциите на бебе на 4 месеца вече са доста значими, а не рефлексивни, както преди. Плачат или се усмихват, децата на 4 месеца изразяват своите преживявания, емоции и реакция. Те трябва да бъдат внимателно наблюдавани, за да се разбере какво иска детето.

На 4 месеца мозъкът на бебето се развива много бързо, така че той показва повишен интерес към всичко, което го заобикаля. Храносмилателната система, нервната и дихателната система също се развиват много бързо.

Четвъртият месец от живота на детето: растеж

Растежът на детето е стабилен - средно около 2-3 см на месец. Ако смятате, че детето ви се храни лошо и просто расте лошо, свържете се с вашия педиатър и гастроентеролог за съвет.

Моторни умения на дете на 4 месеца

Вашето дете става все по-пъргаво. Ръцете му сега работят по-бързо, за да вземат играчка или да разклатят дрънкалка. Писалките на бебето ще вземат всичко, което е на негово разположение, включително котенце, коса на майката, всякакви цветни или лъскави предмети, които висят пред очите. Ето защо е по-добре майките да не носят обици или мъниста, ако не иска да ги хващат упорити дръжки на бебето.

Всичко, което детето ви може да грабне, той вкарва в устата си - един от начините за опознаване на света. Много е важно да не оставяте малки обекти да лежат наоколо, защото детето ви може да се задуши.

На 4 месеца главата на бебето вече не се разнася. Четири месеца е време, когато детето повече или по-малко уверено държи главата си, дори седи, и може да държи главата и гърдите си в изправено положение, лежащо на стомаха. Някои деца на 4 месеца могат да се преобърнат от корема до гърба.

Четвъртият месец от живота на детето: сън

До четвъртия месец вие и вашето бебе можете да се насладите на пълна нощ на сън. На тази възраст децата вече могат да спят през нощта в продължение на седем или осем часа. Ако добавите повече часове сън през деня, тогава вие и вашето дете ще спите общо от 14 до 16 часа на ден.

Деца 4 месеца: зрение

През първите три месеца на живота бебетата все още не са напълно в състояние да различат цветовите контрасти, поради което вашето новородено предпочита светлите цветове и черно-белите предмети. На 4 месеца зрението на детето ви се изостря до около 20/40. Децата на тази възраст могат да имат по-фини цветови контрасти, като например червения бутон на червената риза. Те също могат да видят цялата стая, въпреки че те все още предпочитат да гледат хората в близък план - на разстояние 25-30 см.

Очите на детето трябва да се движат плавно и да следват предмети и хора в цялата стая. Ако забележите прищявка на детето или някакви други проблеми със зрението, не забравяйте да говорите с педиатър за това.

Може също да забележите, че очите на детето ви започват да променят цвета си. Цветът на очите може да премине през редица промени, преди да се установи окончателната версия на възраст от около шест месеца.

Четвъртият месец от живота на детето: храна

Някои педиатри не препоръчват храненето на бебето с твърда храна до шест месеца. Но в зависимост от интензивността на височината и теглото на вашето дете - големите деца не могат да ядат само мляко или формула. Вашият лекар може да препоръча хранене на това дете преди шест месеца. Преди това се уверете, че вашето дете има добри мускули на врата и може да седи изправено с подкрепа.

Първата храна на детето трябва да бъде обогатена с желязо - за този добър оризов котлет или елда. Използват се с мляко с формула. Не прехранвайте детето с допълнителна храна, докато той не свикне с него, в противен случай може да нарушите стомашно-чревния тракт. След това вижте как вашето бебе реагира на храненето с лъжица. Децата на тази възраст могат все още да имат силен смукателен рефлекс. Ако сложите лъжица зърнени храни в устата на детето си и той я бута назад, може да се наложи да изчакате седмица или две, преди да опитате отново да му дадете твърда храна.

Бебе на 4 месеца: звучи

Едно дете на 4 месеца може постоянно да казва нещо. Тоест, да реваш, да се опитваш да произнесеш букви и срички, най-често "о" и "а" или съгласни "м", "б" и "р". За да стимулирате речевите умения на вашето бебе, говорете с него колкото е възможно повече. Кажете на детето приказки, стихове, пейте песни на него и не забравяйте да го слушате.

Можете да покажете на детето си големи картини, да покажете играчки и да поговорите с него за това, което виждате.

Четвъртият месец от живота на детето: комуникация с родителите

На 4 месеца детето вече разбира, че другите реагират на това, което той прави. Родителите тичат към детето, когато той крещи - той разбира това. Когато детето хвърли играчката, родителите я вдигат и я връщат обратно в количката или детската колиба. Много деца се наслаждават на тази „игра” и хвърлят играчката отново и отново, само за да видят как техните родители вземат този светъл предмет.

Децата на тази възраст се учат да бъдат ефективни комуникатори. Те изразяват мислите си чрез гукане, произношение на гласни, като “о” и “о”, крещят и се смеят. Може да забележите, че детето ви може да използва изражението на лицето, за да изрази широк спектър от емоции - от лъчезарна щастлива усмивка, за да изненада с отворена уста. Вашето 4-месечно бебе също започва да се учи да чете емоциите ви - гласа и изражението на лицето.

Вижте също:

trusted-source[1], [2], [3]

Какво може да е детето след 4 месеца?

  • Реагира на появата на майка или на човек, близък до него (познава го)
  • Разграничава гласовете на близки до него хора
  • Започва да произнася първите срички
  • Взима играчка, която лежи или виси
  • Отговаря на собственото си име
  • Повдига главата и раменете, когато лежи на гърба
  • Той реагира по различен начин на играчките, които обича и тези, които не харесва
  • Докато се хранят, може да играете с гърдата или бутилката, дръжте го с дръжката

Бебе на 4 месеца е цял свят със своите уникални емоции и реакции. Погрижете се за него, той е много крехък.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.