^

Как е вътреутробното развитие на детето?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Първа седмица на вътрематочно развитие на детето

Оплоденото яйце, или по-скоро - вече яйцето, преминава през маточната тръба в матката. Яйцето е яйцето, което се е сляло със спермата. Тя съдържа цялата информация за бъдещето на детето - пол, цвят на очите и възможни таланти! От момента на зачеването е човек, който никога преди не е бил. (Освен ако, разбира се, не вярвам в прераждането и прераждането на душите. Между другото, дори и да вярват, че физическата обвивка все още ще бъде по-различно.) На 3-4 ден яйце влиза в матката и на 5-ти до 9-ти ден след оплождането, яйцето се имплантира в ендометриума - слой на матката, който го обгръща отвътре. Тук тя започва да "израства" (имплантант) (ако нарисувате аналогия с растенията - пуска корените) и получава хранене от бъдещата майка.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Втората седмица на вътрематочно развитие на детето

Имплантацията завършва на дванадесетия ден. Това е истинското начало на бременността. Яйцето започва да расте, което се случва чрез разделяне. Първо, две клетки се образуват от една клетка, след което се появява напречно свиване, разделящо тези две клетки на още две - има четири, после осем, шестнадесет, тридесет и две и т.н. В същото време, два листа - външни и вътрешни - започват да се образуват, като "завинтват" един слой клетки в друг. Диаметърът на яйцето е около 1 мм.

Третата седмица на вътрематочно развитие на детето

Тази седмица е най-отговорна за ембриона. През този период всички неблагоприятни фактори - алкохол, наркотици, пушене, приемане на лекарства, инфекции, могат да причинят непоправима вреда на плода. През третата седмица започва да се формира бъдещата плацента, бъдещите кръвоносни съдове, форми на сексуални клетки, дихателни, храносмилателни и нервни системи, скелет, мускули и кожа.

Четвърта седмица. Ембрионът, който преди е бил подобен на диск, състоящ се от три слоя, постепенно се превръща в цилиндър. Откриват се отделни органи. И сърцето изглежда първо. Намаляването му може да се регистрира от 23-ия ден на бременността. Започнете да се появяват орална и анална фаза, първичното черво, подобно на тръбата, черния дроб, панкреаса, далака. До края на първия месец дължината на ембриона е около 5 мм и прилича на боб с малки израстъци, които по-късно стават дръжки и крака.

Петата - шестата седмица

Този период е много отговорен за факта, че ако ембрионът е засегнат от неблагоприятни фактори, той може да развие дефекти в развитието на централната нервна система.

По това време ембрионът наподобява буквата "Е". Главата е съвсем ясно видима, корема е изпъкнал в средата, видимите ръце и краката са видими и отгоре се вижда опашка. Писалките растат по-бързо от краката. По това време има полагане на нервната тъкан. На главата има обонятелна кост - бъдещите ноздри. Развитието на бронхиалното дърво започва.

Мембраната, разделяща аналната вдлъбнатина от кухината на първичното черво, пробива и червата става отворена от двете страни. Сърцето, с обем на малък конус, се състои от четири камери (две атриуми и две вентрикули), разделени с клапани и отделени от тях с помощта на съдове. Образуване на визуални везикули - бъдещи очи. В този период вече можем да различим елементарните уши по страните на главата. Общата дължина на ембриона е около 2,5 см.

Седма - осма седмица

Тръбата се формира и удължава, достигайки дължина от около 3 см. Раменете започват да се образуват, а по-късно крайникът се разделя на рамото, предмишницата и ръката. Постепенно се образуват мускули и нерви. Появата на зародишните жлези. Диафрагмата разделя гръдната кухина от коремната кухина.

Има промени в лицето: има две малки пукнатини - очи, две бразди - уши. Малък нос с ноздри е видим и устата е обградена от гъби (ако трите процеси на устните не се сливат, се образува "заешка устна").

На осмата седмица ембрионният период завършва - ембрионът става плод.

В осмата седмица плодът вече може да почувства болка. Освен това рецепторите (чувствителните клетки) на фетуса са по-чувствителни, отколкото при новородени или възрастни.

В този период движенията на фетуса вече се виждат на ултразвука.

Обикновено през този период (с нежелана бременност) гинеколозите извършват аборт. Германските оператори, заедно с лекарите, са заснели филм за това как протича процесът на такова убийство. Пръстеновидни писалки и крака от кутрета на гинеколог (инструмент, който се прекъсва), скрива се, като цяло се опитва по всякакъв начин да избяга, но ...

Помислете, преди да имате аборт! Помислете как да избегнете нежелана бременност!

В края на този период дължината на плодовете е около 3 см, теглото е около 3 грама.

Деветата - десетата седмица

Лицето на плода започва да придобива "човешки" черти - очите от страните на главата "се приближават" до центъра на лицето. Те все още са затворени, но ириса вече има пигмент.

През този период растежът на багажника се ускорява и растежът на главата се забавя.

Черният дроб и бъбреците вече са почти развити и бъбреците започват да образуват урина, която се излива в амниотичната течност.

Плодът губи своята "опашка". Вече може да смуче пръстите си, да докосне ръцете си, пъпната връв, да избута от стените на матката и да плува в амниотична течност.

Започва да образува рудименти на зъбите, червата е изцяло в коремната кухина.

Дължината е около 4 см, а теглото е 5 грама.

Единадесетата - дванадесетата седмица

Започнете да функционират всички органи и системи: черния дроб отделя жлъчен към чревната лигавица въси се образуват, които в бъдеще ще абсорбират хранителни вещества, червата започва peristaltirovat (спад), като същевременно продължава въртенето му в областта на корема, така че той се запознава позиция. Plodik започва поглъщане околоплодна течност, съдържаща косми експандиран кожни клетки, които смилат изч вид оригинален - мекониум.

По време на този период, нервите започват да се появяват на пръстите и пръстите на краката и вече е възможно да се определи пола на нероденото дете.

Дължината на тялото е около 6 см, а теглото е около 10 грама.

Тринадесета до четиринадесета седмица

На 13-тата седмица плодът е почти напълно оформен вкус и започва активно да поглъща амниотичната течност, предпочитайки сладките амниотични течности с различен вкус. Да, в толкова ранна възраст той вече е гастроном! В края на краищата, той изобщо не се нуждае от тях, тъй като той получава всички необходими хранителни вещества от майка си чрез плацентата, което, между другото, е напълно формирано от 13-та седмица. Най-вероятно, преглъщането на амниотична течност и смученето на пръст, плодът се подготвя за извънматочна храна.

През този период той има фази на сън и будност. Става сладко лице, има бузи. Фултът става много мобилен, обаче, в сравнение с по-ранните периоди, движенията му са по-гладки. На тялото се появяват косми и потни жлези.

Дължината на плодовете е около 10 см, а теглото е около 25 грама.

Петнадесети - шестнадесетата седмица на вътрематочно развитие на детето

Косата започва да расте на главата, дръжки завой в ставите, и допира се развива. Плодът продължава да расте, но новите органи вече не се появяват, тъй като те вече се образуват. Той може да се намръщи, да се усмихне, да мигва очи в отговор на раздразнение.

Теглото е вече около 80 грама, а височината - 110-115 мм.

trusted-source[8]

Седемнадесета до осемнадесета седмица

Кожата вече не е толкова тънка, но все пак прозрачна, червена, може ясно да види първата коса - lanugo. Веждите започват да се появяват. Момичетата имат напълно оформена матка и яйчници. Мускулите стават по-силни и движенията са по-активни, а опитни (възродени) жени вече могат да ги усещат.

Височината е около 13 см, а теглото е около 150 грама.

Деветнадесетата - двадесетата седмица

Момчетата са ясно видими мъжки гениталии. Осификацията на слуховите осикли е почти завършена и плодът започва да чува външни звуци: сърцето на майката, гласа й, гласовете на други членове на семейството.

Обемът на мозъка се увеличава бързо. Започвайки от 20-та седмица, тя се увеличава всеки месец с 90 грама. Плодът започва да мига по-често. Краката най-накрая достигат окончателните пропорции и той започва да ги тласка все повече и повече. Една жена вече може да усети движението на бебето си в стомаха. Дължината на плода е около 15 см, а масата е 260 грама.

Двадесет и първа - двадесет и втора седмици

Кожата става по-малко червена, но е набръчкана и през нея са видими съдовете и вътрешните органи. Повече косъм се появява на главата. На пръстите му се появи характерен, присъщ само отпечатък.

Те казват, че вкусът на амниотичната течност, погълната от плодовете, може да формира последващите хранителни предпочитания на детето. В допълнение, тъй като плодоносно вече чува, той свикна с гласа на майка, бащата и други домашни хора. И ако семейството царува в мир, любов и уважение, то и новороденото ще бъде спокойно; Ако в семейството има постоянни скандали, тогава детето ще бъде нервно и неспокойно. Също така се отбелязва, че ако майка прочете книга по време на бременност, тя по-късно може да стане любима книга на детето.

От 18 до 19 седмица, започнете да говорите с бъдещото си дете, създайте положителен емоционален фон! Благодарение на това вие ще имате хармонични, приятелски отношения с детето преди раждането му и това ще улесни адаптацията му към извънматочния живот след раждането.

Дължината на плода до края на 23-та седмица е около 20 см, а масата е 450 грама.

Двадесет и четвърта - двадесет и пета седмица

Плодът спи по-малко и спи през деня за доста дълго време. И тъй като той не спи, движенията му стават по-активни: той извършва от 20 до 60 движения за 30 минути. Зародишът реагира на звуци, проникващи отвън. Той има доста сложен израз на лицето, често суче пръст, понякога хълцане. Въпреки това, пространството за трафик остава все по-малко.

Ако искате детето ви да е музикално, започвайки от 24-та седмица на бременността, често включва музика. Но помнете, че фетусите предпочитат класическата музика, а рап, рок и други "ритмики" ги води в нервно състояние.

Растежът на плода до края на 25-та седмица е около 22 см, а теглото - 700 г.

Двадесет и шестата до двадесет и седмата седмица

Зародишът започва да усеща светлината и ако светлината е прекалено ярка, може дори да обърне главата си. Естествено, той вижда светлина, когато отваря очите си. Според специални изследвания, електрическата активност на мозъка му съответства на тази на пълнолетното новородено. Но най-важното нещо се случва в дробовете му. Там започва да се произвежда специално вещество - surfak-tant, което предотвратява рецесията на белите дробове. Без това вещество детето не може да диша въздух. И въпреки че този път плодът е преминал само 2/3 от пътя на неговото развитие, той е почти готов да се роди и ако това се случи, то може да оцелее. Особено благоприятна прогноза за оцеляване при момичета.

Растежът на плода е около 25 см, а теглото - около 1 кг.

Двадесет и осма - двадесет и девета седмица

Плодът предизвиква дихателни движения, но тъй като е в амниотичната течност, естествено само белите дробове влизат в белите дробове.

Можете да се страхувате за бъдещото си дете: "В края на краищата, той може да се удави по този начин!". Не! Той няма да се удави. Първо, амниотичната течност има същия състав на соли, глюкоза и други вещества като кръвта на фетуса. Така че те не могат да навредят. На второ място, кръвоносните съдове, които носят кръв към белите дробове и от тях, все още практически не функционират. Те ще печелят само когато се роди детето. Трето, плодът получава кислород през пъпната връв и плацентата от майката.

През този период, той отваря очи напълно (разбира се, когато не спи) и вече могат да преведат поглед от един обект на (истината, с изключение на кръвоносните съдове на пъпната връв, така ярки светкавици от външната страна е нищо, за да се види).

Той вече чува добре и със силни и остри звуци се страхува и дори се подсказва, а гласът на майка му или баща му - гладка, тиха музика - се успокоява.

Размерите му са около 37 см, а масата е около 1,4 кг.

Трийсет и тридесет и първа седмица

Plodik вече толкова голям, че става пренаселено в матката, и така той започва да се движи по-малко, като за събирането на характерната си поза: главата наклонена надолу и притисна брадичката си към гърдите си, дръжката сгънати на гърдите му, краката свити в коленете, привлечени от корема и кръстосани. В това положение тя заема най-малко място.

Очите му имат сиво-син цвят, учениците реагират на светлината (те се разширяват в тъмното и тесни в светлината).

Ноктите са вече напълно оформени на пръстите на краката.

Височината му е около 40 см, а масата му е около 1,7 кг.

Тридесет и втора - тридесет и трета седмица

През този период плодът обикновено приема позицията, в която ще се роди - главата надолу. Но понякога няма време да се обърне и да заеме погрешна позиция - глутейно или напречно, а след това по време на раждането може да има трудности, които могат да бъдат решени чрез операция - цезарово сечение.

Кожата започва да придобива нормален, розов цвят, не е толкова набръчкана поради натрупването на мазнини в подкожната мазнина.

През този период плодът има всички рефлекси, присъщи на новородените. Но те са много по-слаби и мускулния тонус не е толкова силен, колкото при новородените.

Растежът обикновено е около 43 см, а масата е около 2 кг.

Тридесет и четвърта - тридесет и пета седмица

Плацентата вече достига голям размер - в края на краищата плодът се нуждае от силна диета.

Косъма на кожата (lanugo) почти изчезва и самата кожа постепенно се покрива със зародишна смазка.

Head (ако детето не е позиционирана правилно) започва да се спуска към входа на таза, и като място за плода е по-малко и по-малко, че понякога прави остри и продължителни крака движение, опитвайки се да "се справи". И тогава вие се чувствате добре как той "удря" на черния дроб.

Неговият растеж е около 45 см, а масата е около 2,4 кг.

Тридесет и шеста до тридесет и седма седмици

Кожата на бебето става много гладка, все още е покрита с оригинална грес, но частично тази мазнина започва да се отделя и плава в амниотичната течност. Благодарение на достатъчно развитата подкожна мазнина, телесната температура на бебето се поддържа на по-високо ниво от телесната температура на майката. В червата, вече се натрупва много меконий, тъй като плодовете активно поглъщат амниотичната течност.

През този период продължава осификацията, а дългите тръбни кости (бедрото, раменете, шините) са почти същите като тези на новороденото.

Височината е около 48 см, а масата е около 2,8 кг.

През този период, ако има такава нужда, вече е възможно да се направи цезарово сечение. Изваденото дете обикновено е напълно жизнеспособно и всички органи и системи на тялото му могат да функционират така, сякаш са се родили сами навреме.

И защо трябва да правите цезарово сечение в такова време? Първо, ако нарастващата феномена на края на Прееклампсията (прееклампсия) при майката: повишено кръвно налягане, нараства подуване на краката и долната част на корема, има белтък в урината. На второ място, ако някоя операция вече е била извършена с цезарово сечение и от този момент са изминали по-малко от три години. В този случай, по време на раждането, може да съществува риск от разкъсване на матката по стария белег. Трето, ако майката страда от диабет, сърдечно-съдови заболявания или други сериозни заболявания, то няма смисъл да се чака, кога ще започне естествено раждане, което може да влоши състоянието на майката и детето. Четвърто, ако тазовите размери не позволяват на детето да премине безпрепятствено през естествения родов канал.

Като цяло, индикациите за цезарово сечение определя гинеколог, и, като правило, а не себе си, и ще съвет на лекарите, което решава дали даден метод за доставка.

Тридесет и осма - тридесет и девета седмица

Бъдещото дете продължава да расте и да придобива сила. Той вече не може да се движи - това е толкова здраво в матката му. Костите на черепа все още не са слепени заедно и образуват два фонанела - големи и малки. Благодарение на тази функция, докато минава през родилния канал на майката, главата на бебето ще бъде конфигурирана. Това означава, че костите на черепа могат да "пълзят" един върху друг, като намаляват размера на главата, така че да могат да се раждат безпрепятствено.

В края на този период плодът тежи около 3 кг и височината му е около 50 см.

Четиридесетата седмица на вътрематочно развитие на детето

Плодът вече е напълно готов за раждане и дори го иска. Той чака само моментът, когато тялото на майката ще натрупа достатъчно хормони, които осигуряват началото на раждането.

Скелетът на бебето се състои от 300 отделни кости, тъй като не всички кости вкостенели и се свързват един с друг (например, че черепните кости са съставени от шест отделни кости, докато череп на възрастен - това е едно цяло). Броят на костите при възрастен е почти сто и по-малко.

50% от телесната му маса е мазнина. Височината е около 50 см, а масата е около 3,5 кг.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.