^

Как да помогнете на детето ви да покаже способностите си?

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Дори ако детето ви рисува котка вместо кон, не можете да го лишите от радостта от творчеството. За да може едно дете да покаже способностите си в най-голяма степен, е необходимо да го стимулираме към творчеството. В този урок главното не е точността на линиите и верността на образа, а радостта на детето от това, което прави: рисува, плесени, плитки или пише. Когато едно дете е щастливо в творчеството и другите му способности - желанието за комуникация, самочувствие, концентрация на паметта и вниманието - се разкриват като цвете.

Как работи детето

Той го прави естествено, докато диша. Когато позволите на децата ви да растат и да се учат, една от най-големите им радости е творчеството. Децата са естествени създатели. Те учат, когато играят и учат нещо. Това е забавно и приятно за тях. Те овладяват сложни концепции, пресъздаващи ги в детските си везни. И така незабелязаната кошница за пране става космически кораб, който се втурва в космоса, а кутията с кубчета става най-високият небостъргач в света. Ако дадете на детето много възможности да се изразява чрез изкуството, той ще има естествен изход за творческа енергия. Така че няма да има по-малко причини за стрес и безпокойство.

За да стимулирате творческия растеж и развитие на детето, трябва да създадете среда за него, която да спомогне за подобряване на художественото му самоизразяване. Ето някои идеи за популяризиране на детското творчество във вашия дом

Съхранявайте материали за изкуството на достъпно място

Не заключвайте артистичните пособия в килера, като ги държите на място в района на къщата, където децата ви могат да ги използват, веднага щом те вдъхновяват вдъхновението. Може би ще трябва да направите "ъгъл на изкуството" в един от ъглите на хола. И докато децата ви имат място за собствения си свят, който те искат да създадат, те ще се чувстват по-свободни. И определено ще го направят. Попитайте децата си къде биха искали да видят такъв художествен ъгъл и какво трябва да има там. Например, бои, четки, моливи, маркери, пластилин, хартия и ножици.

Съберете инструментите за творчество

Не е нужно да излизате и да купувате всички последни бои или невидими маркери, които могат да пишат само на черна хартия. Не е нужно да оборудвате цялата къща с най-новите технологии. За творчеството на децата са необходими само основите: обикновена бяла хартия, цветна хартия, моливи, маркери, ножици за деца, бои и лепило. От време на време можете да допълвате тази колекция от творчество с нещо друго, като блясък, пайети, парчета плат, глина, глина или дори парчета от стари вестници, които могат да бъдат залепени заедно. Така например можете да направите меню от някои стари списания и книги, като от тях изваждате съблазнителни рецепти за ястия.

Домакински инструменти за творчество

Нямате нужда от много пари и въображение, за да създадете истинско изкуство във вашия дом. Някои от най-добрите инструменти за изкуство вече са в къщата ви. Например, можете да напълните стара бутилка с разредена боя и да оставите децата да опитат ръцете си при боядисване на боята върху голям бял лист (желателно е да разпространявате вестника на пода). Децата могат да направят и специален кулинарен проект с парчета от най-достъпните и евтини зеленчуци, като например моркови, картофи, броколи или гъби.

И, разбира се, децата винаги могат да използват пръстите си за хубава стара пръстова живопис. Той влияе върху рефлексните точки на децата и стимулира всички системи на тялото да работят добре. Включително нервна и имунната система. Опитайте този метод: напълнете малка кофа с чиста вода и дайте на децата няколко стари четки или гъби. След това им оставете да нарисуват "бои" на тротоара или бетонни плочи в двора и да гледат как тези бои се изпаряват прекрасно и бавно на слънце.

Хартията изобщо не е необходима

Вашите деца могат да създават изкуство почти навсякъде и ако не искате децата да рисуват по стените, трябва да им позволите свободно да създават шедьоври навсякъде. Например, на тебешир на тротоара. Нека децата да играят в двора, за да можете да изразявате творчеството си. Запазете големи кутии от обувки или дрехи и ги оставяйте да украсяват тези кутии и да играят с тях. Дайте им специална площ в къщата или двора и нека децата украсяват някаква глуха стена със собствен дизайн по свой избор. Опитайте се да правите това поне веднъж месечно, като избирате всеки път друг обект. Тези предмети могат да бъдат кашон за яйца, торба за мляко, ролка с хартиена кърпа или дори нещо вкусно от кухнята. И нека децата да измислят художествени проекти, които да правят с всички тези неща.

Помислете в три измерения

През повечето време, когато мислим за изкуството, ние, възрастните, представяме двуизмерен образ. Но децата могат да бъдат толкова креативни! Те не представляват две, а триизмерни образи пред тях, когато изглаждат нещо от глина, тесто или пясък. Не забравяйте, че тестото, глината, пясъка или глината могат да бъдат отлични за изкуството. Дайте на децата задачата да правят нещо не от пластилин, а да изрежат фигурки, да речем, от зеленчуци или плодове. Това ще бъде още по-интересно за децата, че шедьоврите от зеленчуци също могат да бъдат вкусни.

Както можете да видите, родителите, с помощта на няколко много прости материали, можете да развиете цяла нова генерация от творчески личности. Но не насилвайте собствената си креативност. Играйте заедно с деца, извайвайте и изрежете - това ще бъде напълно нова, забавна, но много надеждна връзка между вас и вашите деца. Ако не упражнявате натиск върху тях и не се нуждаете от съвършенство в рисуването и моделирането, децата непременно ще искат да се върнат към творчеството рано или късно. Дори когато пораснат. Основното е да се даде шанс на въображението им да се създават свободно. Децата ще се радват на тази свобода сега и със сигурност ще я оценят в далечното бъдеще.

Как да помогнете на детето ви да покаже способностите си? Просто му позволете да се наслаждава на живота и да рисува, извайва, оставя този живот.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.