^

Бременност след апендицит

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Апендектомията е сравнително често срещана и най-често срещана операция при спешна хирургия. Пациентите обаче не винаги навлизат на операционната маса навреме. Приблизително петата част вече е сложна в по-голяма или по-малка степен, следователно, се използва отворена операция, понякога е необходимо да се направи дълъг разрез или няколко, за да се монтира дренажът, т.е. Операцията е доста травматична. Ето защо жените, които планират бременност, вместо да влязат в операционната зала, възниква съвсем ясен въпрос: кога сега можете да забременеете и да раждате след операцията.

Следоперативни рискове

Така че, с това, което е необходимо да се има предвид, планиране на бременност след хирургично лечение на апендицит.

Първо, трябва да се вземе предвид обемът на операцията. Ако апендицитът не е сложен и е бил отстранен чрез лапароскопия, чрез малки разрези - пробождания, тогава можете да забременеете два или три месеца по-късно. Дори катархалната форма на апендицит и улеснена версия на хирургическата намеса са стрес за тялото. Трябва да премине времето, достатъчно за пълно възстановяване.

В допълнение, трябва да се вземе предвид влиянието на такъв негативен фактор като анестезията. По отношение на степента на отрицателно действие, най-честата е обща анестезия. Местната и епидуралната анестезия се считат за по-малко вредни. Въпреки това, всички болкоуспокояващи лекарства имат силно въздействие върху тялото, в противен случай щяхме да почувстваме болка по време на операцията. Два месеца ще бъдат достатъчни, за да се премахнат остатъците от лекарството.

След чиста коремна операция, първо трябва да се ръководите от собственото си здравословно състояние. Ако тялото се възстанови бързо, не се притеснявайте от издърпващата болка в областта на шева, тогава ще отнеме три до четири месеца почивка. Коремът ще расте интензивно около четвъртия месец, така че този път трябва да е достатъчно.

Понастоящем с неусложнен апендицит се опитайте да пристъпите към лапароскопски метод на отстраняване. Поради това в повечето случаи се използва открита операция в напреднали и сложни случаи. След това разрезът обикновено е доста дълъг, тъй като телата измити от гной, елиминират започващи абсцеси, установяват дренаж, а понякога и за привеждане на тръбата на няколко места и правят за тези допълнителни малки разрези. Бременност след апендицит с перитонит може да се планира не по-малко от шест месеца след операцията. Това е времето, необходимо за пълно изцеление на шевовете. По-краткият период не е достатъчен за пълното им образуване на белези. Отглеждане корем ще се разтегне достатъчно излекувана тъкан, има риск от високо напрежение в зоната на шев, неговото изтъняване и дори скъсване.

В допълнение, схемата за лечение на възпалителния процес в перитонеума включва мощни антибактериални лекарства, чийто ефект продължава известно време след приложението. Това трябва да се вземе предвид при планирането на бременност след операция за отстраняване на апендицит.

Дори ако наистина искате да станете майка, а болестта сериозно нарушава вашите планове, не бързайте и не се забърквайте. В крайна сметка, в зависимост от начина, по който се възстановявате, зависи от хода на бъдещата бременност и от здравето на желаното дете.

Няколко месеца могат да бъдат изразходвани за тези дейности, които се наричат планиране на бременността - балансирано и адекватно хранене, разходки с чист въздух, по-добро възстановяване и укрепване на имунитета; пълна почивка и позитивно отношение - ще засили нервната система и ще повиши устойчивостта на стрес. Време е да погледнете по-отблизо себе си, възлюбени - тялото със сигурност ще отговори с благодарност.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.