^
A
A
A

Защо кожата на лицето е мазна и какво трябва да направя?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кожата е най-голямото човешко тяло. Тя има многобройни и много важни функции. Сред тях, защитен (бариера на външни влияния като UV, химически, микробни, физически), терморегулацията (за да се поддържа постоянна и оптимална температура за жизнената дейност), обмен на газ (2% на тялото). Състои се от епидермиса - външната, дермиса - основните слоеве и подкожната мастна тъкан. Последният е съединителна тъкан под формата на лобули, пълни с мазнини, нервни окончания, кръвни и лимфни съдове, луковици на косата, мастните и потните жлези. Мазната кожа на лицето се дължи само на повишената функция на мастните жлези. Собствениците на суха кожа, изглежда истински бонус, защото. Не се отлепва, докато старостта изглежда млада без бръчки. Но има и обратната страна на медала на мазна кожа на лицето, който доставя на собствениците много неприятни минути.

Статистика

Според статистиката във възрастовия интервал между 20 и 30 години около 70% от младите хора страдат от различни кожни проблеми, свързани с повишено съдържание на мазнини. Постепенно, с възрастта, процентът им намалява и на 45 години, само един от всеки четири остава с този проблем. Това се обяснява с връзката между активността на мастните жлези и интензивността на производството на полови хормони.

Причини за мазната кожа

Причините за мазна кожа са обхванати от:

 • хиперсинтеза на мастните жлези;
 • засилена кератинизация на епидермиса - фоликуларна хиперкератоза;
 • метаболитни нарушения;
 • чести стрес;
 • наследственост;
 • хормонален дисбаланс;
 • неблагоприятна среда.

trusted-source[1]

Рискови фактори

Провокирането на промени в състоянието на кожата в посока на мазен може да бъде действията на самия човек. Рисковите фактори включват:

 • храна с включване в храната на голям брой мастни, пикантни, сладки храни;
 • чести пилинг на лицето;
 • неправилен подбор на козметика и лицеви изделия;
 • Болести на храносмилателния тракт (колит, холецистит).

Първите признаци на мазна кожа

Първите признаци на мазна кожа - мазен блясък по лицето, разширени пори, наличие на пустули и комедони. Понякога мазната кожа издава земен цвят и груба кожа, защото епидермиса при хората с тази кожа е по-дебела. Косата също е мазна, изискваща ежедневно измиване, в противен случай те изглеждат необуздани и неприятни.

Мазната кожа на лицето при мъжете поради физиологията се случва по-често, отколкото при жените, въпреки че създава различно впечатление на по-голяма записа на слабия пол в техния външен вид и публичност на този проблем. При мъжете, кожата има повече мастни жлези, тя е по-дебел в природата, освен тютюнопушенето, алкохола, упражнения, стрес, липса на сън, без да обръща внимание на правилата за правилно хранене и грижи допринасят за проблема. Често кожата става възпалена, има абсцеси, себорея. За мъжете са разработени собствени козметични комплекси за грижа за лице, включително почистване, овлажняване, бръснене и след това други процедури. Освен това, измиването само с хладка вода, установяването на правилния начин на живот ще даде добър резултат.

Мазна кожа на лицето през зимата е леко изсъхнала от студ, студен вятър, сух въздух на закрито. Тези обстоятелства понякога водят до заключението, че неговият собственик е променил вида на кожата, но всъщност не е така. Сухата кожа през зимата и мазното лято - това често се случва, външните влияния само временно променят състоянието си и изискват през зимата по-внимателна грижа за защита и овлажняване.

Дехидратирана мазна кожа на лицето

Изглежда, че мазната кожа и дехидратацията са несъвместими, но такава концепция съществува, но не е толкова забележима, колкото и сухата. Показва пилинг на кожата, тъмен цвят, усещане за плътност, мазна възпалена кожа на лицето, загуба на еластичност. Другите симптоми на дехидратация, които не са свързани с състоянието на кожата са напукани устни, сухота в устата, тъмна урина, рядко уриниране, умора. Този проблем се решава не само с помощта на продукти за грижа за лицето, но и чрез възстановяване на водния баланс в тялото.

Видове мазна кожа

Мазната кожа на лицето е от няколко вида. Най-често зоната с високо съдържание на мазнини се локализира в така наречената Т-зона, покриваща челото, носа и брадичката. Този тип кожа се нарича комбинирана или смесена. Той съчетава както мазна, така и суха кожа на лицето. Друг тип е мазнината по лицето. Маслените участъци имат мазен външен вид, понякога порьозен и наподобяват оранжева кора и порите са фунии. В тези дупки често се образуват черни точки - комедони или бели - милиум. На мазна кожа може да бъде ясно видима съдова мрежа.

Последици и усложнения

Въпреки факта, че хората с мазна кожа са по-млади от връстниците си със суха кожа, все още се считат за проблематични. Такава кожа е постоянно блестяща, жените зле успяват да прилагат грима, тя "се плъзга" от лицето с мазнини. Но най-вече тя се сблъска с разширени пори и образуването на акне. Порестата кожа изглежда неравномерна и неестетична, освен това в нея лесно влизат различни токсини. Себум - резултат от активността на мастните жлези запушва порите, Sala припокрива добив навън и други отпадъчни продукти, в резултат на такива ефекти и усложнения като акне, акне. Когато качественият състав на подкожните мазнини се промени, се развива себорея на кожата на лицето.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Как да идентифицираме мазна кожа?

Определянето на вида на кожата е много важно за по-нататъшния избор на алгоритъма за грижа за него, защото Използваните методи за суха кожа са коренно различни от тези, които са подходящи за мазна кожа. В случай на комбиниране, те ще имат нужда и от двете. Как да идентифицираме мазна кожа? Това е лесно: след поставянето на салфетката върху нея има пет мастни петна от контакт с изпъкналите части на лицето: челото, носа, бузите и брадичката.

Ами ако кожата на лицето е мазна?

Отговорът на този въпрос е: "Действайте!". Преди мъж с мазна кожа, който се грижи за външния му вид, има три задачи:

 • отстранете излишната мазнина;
 • насърчаване на отварянето на порите;
 • намалява секрецията на секрецията на мастните жлези.

Към тези правила е необходимо да се добави подходящо хранене, пълен сън, отказ от козметика, съдържаща алкохол, да се използва само за мазна кожа.

Прочетете още: 

Предотвратяване

Всичко, което е написано по-горе, може да се повтори като превантивни мерки. Здравословният начин на живот, внимателната ежедневна грижа, добре подбраната козметика са ключът към успеха. В общи линии това са големи ежедневни усилия, които няма да се губят и ще направят възможно да се избегнат по-големи проблеми с кожата на лицето.

Перспектива

Прогнозата за мазна кожа на лицето с такъв огромен арсенал от средства е благоприятна. С възрастта, промените в хормоналния фон, всички неприятни процеси, които се появяват с кожата, стават по-малко активни. Прилагайки описаните най-добри средства и маски за мазна кожа на лицето, възможно е да се намали прекомерното разпределение на подкожната мазнина. Принос към това не само скъпи и световно известни козметични марки, но и евтини аптечни продукти.

"Не забравяйте, че кожата има памет и ако я третирате добре, тя ще ви отплати с отличен външен вид за дълго време. И ако не, точно точно обратното ", - фармацевт Мишел Евард.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.