^

Шампоан Дермазол за пърхот

, Медицински редактор
Последно прегледани: 10.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Пърхотът е неприятно явление, което е не само естетически проблем, но и медицински. Появата и присъствието му за дълъг период от време показва инфекциозно увреждане на кожата на скалпа с гъбички или неизправност на мастните жлези. Не можете да се справите с пърхота с обикновен шампоан, трябва да използвате терапевтични. Един от тях е Dermazol.

Показания Шампоан Дермазол за пърхот

Общото наименование на пърхота е себорея. Тя е суха и мазна. Признаците на сухота са маса от бели люспи в косата, в корените им, по дрехите. В същото време се усеща кожно дразнене, сърбеж, зачервяване на места. [1]

Мазната себорея се проявява с прекомерно отделяне на себум, косата става неподредена, нишките се слепват, покриват се с жълтеникави люспи. По скалпа могат да се образуват пустули. [2]

Такива прояви са индикация за използването на шампоан Dermazole, но най-добре е първо да се консултирате с трихолог за съвет. Неговите официални заключения: пърхот, питириазис версиколор, себореен дерматит ще бъдат причина да се обърнете към лекарство за коса. [3]

Формуляр за освобождаване

Шампоанът се предлага в пластмасови бутилки от 50 ml и 100 ml, както и в стикове от 8 ml, което е удобно за носене със себе си на пътувания. Когато купувате, трябва да имате предвид, колкото по-голям е обемът, толкова по-ниска е цената му. Отворът на бутилката е с малък диаметър и това гарантира икономичната й консумация.

Консистенцията на Dermazole е течна, миризмата е приятна, цветът е червеникав. Не се пени добре, така че разходът за едно измиване е доста голям.

Фармакодинамика

Фармакологичните свойства на детергента се определят от неговия състав. Активното вещество на шампоана е кетоконазол, който забавя и спира растежа на гъбичките, поради промяна в липидния състав на тяхната мембрана. Дермазол намалява сърбежа и лющенето на кожата.

Фармакокинетика

Външната употреба ограничава бионаличността на кетоконазол, тъй като няма директно навлизане в кръвния поток. След измиване на главата веществото не се определя в кръвната плазма.

Дозиране и администриране

Шампоанът се нанася върху косата и се оставя за 3-5 минути, след което се измива. Схемите за лечение и профилактика са различни. При пърхот и себореен дерматит в първия случай се използва 2 пъти на ден в продължение на 2-4 седмици, във втория - веднъж седмично или две.

Pityriasis versicolor изисква ежедневна употреба в продължение на 5 дни за лечение, за профилактика - 3 дни подред преди началото на летния сезон.

Дермазол се препоръчва за употреба от 12-годишна възраст. Безопасността при малки деца не е установена.

Употреба Шампоан Дермазол за пърхот по време на бременност

Въпреки факта, че ефектите на шампоана върху бременни жени и плода не са тествани, фармакокинетиката на лекарството позволява да се използва за лечение на тази категория хора, както и по време на кърмене.

Противопоказания

При повишена чувствителност към компонентите на шампоана е противопоказан за употреба.

Странични ефекти Шампоан Дермазол за пърхот

Употребата на Dermazole може да причини алергична реакция под формата на обриви по скалпа, сухота, сърбеж, повишено лющене, както и сълзене, дразнене на очите.

Свръх доза

Външната употреба не води до предозиране, при поглъщане се прибягва до симптоматични мерки, не се извършва стомашна промивка и предизвикване на повръщане.

Взаимодействия с други лекарства

Взаимодействието с други лекарства не е проучено.

Условия за съхранение

Шампоанът се съхранява в оригиналната си опаковка при температура не по-висока от +25ºС.

Срок на годност

Дермазол може да се използва в рамките на 4 години от датата на освобождаването му.

Аналози

Премахване на неприятните симптоми: пилинг на скалпа, сърбеж, повишена сухота или образуване на мазнини също ще помогнат на други продукти за измиване на косата - аналози на Dermazole. Може да бъде: Kenazol, Nizoral, Perkhotal, Keto plus и други.

Отзиви

Хората, които са използвали Dermazole за лечение на себорея, отбелязват неговата ефективност, удобство при употреба (не причинява парене, изтръпване, зачервяване), възможността за паралелно използване на други продукти за коса. Измива ги добре, наистина се отървава от пърхота, въпреки че няма кумулативен ефект и изисква превантивна употреба. Има и отзиви за това какво прави къдриците по-твърди. Отрицателните аспекти включват неговата неефективност при харчене, особено за дълга коса, висока цена.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Шампоан Дермазол за пърхот" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.